Kävijälle

Saavutettavuus

Suomenlinna on osin haasteellinen paikka liikkumisesteisille. Linnoituksen tiet on päällystetty joko kivellä, soralla tai hiekalla. Epätasaisia kivettyjä osuuksia ei voi välttää kokonaan.

Maasto on paikoin mäkistä ja hankalakulkuista, joten pyörätuolilla liikkuvan henkilön on hyvä ottaa avustaja mukaan. Myös sääolot vaikuttavat kulkuväylien tasaisuuteen ja liukkauteen.

Kulkureittien hahmottaminen heikon näön avulla voi olla hankalaa, ja linnoituksen alueella on monia paikkoja, joissa on putoamisvaara. Myös hämärissä tunneleissa liikkuminen on hankalaa heikon näön avulla.

Jotta liikkuminen linnoituksessa olisi mahdollisimman sujuvaa, olemme koonneet tähän osioon tiedot keskeisten kohteiden saavutettavuudesta. Käyntikohteiden ja palveluiden saavutettavuus on esitelty myös kunkin kohteen yhteydessä verkkosivuilla.

Skyview-esityksestä pääsee katsomaan ilmakuvia linnoituksesta ja katsomaan sisään osaan palveluista. Esityksessä voi valita talvi- tai kesänäkymän ja kielivaihtoehtoina ovat suomi ja englanti. Siirry Skyview-esitykseen tästä. Esitys aukeaa uuteen välilehteen.

Helppo­kulkuisempi reitti

Linnoituksen sinistä pääreittiä myötäilee hieman helppo­kulkuisempi reitti, jota kulkemalla esimerkiksi pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa liikkuva voi välttää osan hankalista paikoista. Pyörätuoli­reittiä ei ole opastettu erikseen maastossa, mutta reitin kartan voi tulostaa itselleen. Avaa kartta tästä (pdf). Kartan voi myös noutaa matkailu­neuvonnasta päälaiturin läheltä Rantakasarmilta Suomenlinnaan saapuessaan. Lue lisää matkailuneuvonnasta.

Esteettömään matkailuun liittyvän Palmuasema -matkablogin kirjoittaja vieraili Suomenlinnassa alkukesästä 2018. Blogista saa hyviä vinkkejä pyörätuolilla kulkemiseen linnoituksessa. Tutustu Palmuasema -matkablogiin.

Suomenlinnan digiopas

Suomenlinnan digiopas on taskussa kulkeva karttapohjainen opas Helsingin merellisimpään kaupunginosaan. Oppaan avulla linnoituksen palvelutarjonta, vierailukohteet ja reitit löytyvät helposti. Esteettömät palvelut löytyvät hakutoiminnon yhteydestä löytyvän suodatustoiminnon kautta. Oppaan käyttäminen on helppoa, sillä palvelu toimii verkkoselaimessa. Avaa digiopas tästä linkistä uuteen välilehteen.

Esteettömät wc:t

Suomenlinnassa on viisi esteetöntä yleisö-wc:tä, joiden sijainnit näkyvät opaskartassa. Lisäksi monista ravintoloista ja museoista löytyy esteettömät wc-tilat. Esteettömien wc-tilojen mitoitus ja varustelu vaihtelevat.

HSL:n lauttojen saavutettavuus

Lautan lähtöpaikka on Kauppatorin itälaidalla Presidentin­linnan kohdalla. Suomenlinnassa lautta lähtee Ison Mustasaaren päälaiturista.

Suomenlinnaan liikennöivien lauttojen terminaali­rakennusta lähinnä olevat pysäköintipaikat sijaitsevat Kauppatorilla. Liikkumis­esteisille varattuja esteettömiä autopaikkoja ei ole. Torin kiveys tekee pyörällisen apuvälineen kanssa liikkumisesta haasteellista.

Lippuautomaatit sijaitsevat Kauppatorilla terminaali­rakennuksen ulkopuolella ja Suomenlinnassa päälaiturilla. Kaikki lippuautomaatit ovat korkeita pyörätuolia käyttäviä tai lyhytkasvuisia henkilöitä ajatellen. Kesäkuukausina lipun voi ostaa Kauppatorilla myös terminaali­rakennuksen lipunmyynti­pisteestä. Kauppatorilla sijaitsevassa terminaali­rakennuksessa on istuimia.

Suomenlinna II-, Suokki- ja Tor-lauttoihin kuljetaan luiskaa pitkin. Esteettömin kulkuyhteys Suomenlinnaan on matkustajalautta Suomenlinna II. Ovet avautuvat nappia painamalla, ja kynnykset autokannen ja matkustamon välillä ovat matalat. Matkustamossa on vapaata tilaa pyörätuolille, mutta ei erikseen merkittyjä paikkoja liikkumisesteisille tai pyörätuolin kiinnitys­mahdollisuutta. Lautoilla ei ole esteettömiä wc-tiloja.

JT-Linen vesibussin saavutettavuus

Vesibussin lähtöpaikka on Kolera-altaalla Kauppatorilla, Esplanadin puiston puoleisessa päässä. Suomenlinnassa vesibussi lähtee Tykistölahden laiturista ja pysähtyy myös Kuninkaanportilla. Osa vesibussi­vuoroista pysähtyy myös Lonnan saarella matkalla Kauppatorilta Suomenlinnaan.

Pyörätuolilla pääsy vesibusseihin kulkusiltaa pitkin vaihtelee veden korkeuden mukaan. Avustajaa tarvitaan. Silta on ahdas, eikä kulku vesibusseihin onnistu sähköpyörä­tuolilla.

Tykistölahden vesibussi­laiturille pääsee pyörätuolilla, mutta luiska on jyrkkä (kiinteän osan jyrkimmän kohdan kaltevuus 15 %). Luiskan alaosan kaltevuus vaihtelee veden korkeuden mukaan. Kuninkaanportin vesibussi­laiturille ei portaiden vuoksi pääse pyörätuolilla.

Suosittelemme pyörätuolia käyttäville henkilöille HSL:n lauttaa.

Huoltolautan saavutettavuus

Huoltolautan kannelle on esteetön kulku, mutta matkustamo­tilat ovat ahtaat. Ovet ovat kapeat ja kynnykset korkeat. Matka-aika on kuitenkin niin lyhyt, että sen voi istua autossa.

Päälaiturin saavutettavuus Suomenlinnassa

Suomenlinnan päälaiturin yhteydessä on katos, jossa voi odottaa lauttaa sateelta suojassa. Lauttarannassa sijaitsevassa Rantakasarmissa on lautan odotustila, josta löytyy myös esteetön yleisö-wc. Rantakasarmin sisäänkäynnillä on luiska.

Päälaiturin lippuauto­maattien käyttöpainikkeet ja näyttö ovat korkealla. Matkalipun voi ostaa myös puhelimella; ohjeet löytyvät lippu­automaattien luota.

Suomenlinna-museo
Museo sijaitsee Suomenlinnakeskuksessa kahdessa kerroksessa. Ensimmäisen kerroksen näyttelytiloihin on esteetön pääsy. Toiseen kerrokseen pääsee henkilökunnan avustuksella toimistotilan kautta hissillä, jossa on automaattiset liukuovet. Auditorioon on esteetön kulku. Rakennuksessa on esteetön wc.

Ehrensvärd-museo
Museo sijaitsee Komendantin­talon toisessa kerroksessa pitkän portaikon yläpäässä. Museoon ei ole esteetöntä kulkuyhteyttä.

Sukellusvene Vesikko
Sukellusvene Vesikkoon ei pääse pyörätuolilla.

Sotamuseon Maneesi
Sisäänkäynnin edusta on kalteva ja siinä on pieniä tasoeroja, jotka on hankala ylittää pyörätuolilla. Ovet ovat suuret ja raskaat avata, mutta henkilökunta auttaa mahdollisuuksien mukaan. Näyttely on yhdessä kerroksessa, ja näyttelytilassa on istuimia levähtämiseen. Museossa on esteetön wc.

Suomenlinnan Lelumuseo
Sisäänkäynnillä on portaat. Käytettävissä on puinen luiska, joka nostetaan tarvittaessa paikalle. Sisään pääsee pyörätuolilla avustettuna. Sisätilat ovat museossa liikkumisesteisten kannalta kohtalaisen esteettömät. Tilat ovat yhdessä tasossa, ja näyttelytilassa on myös istuimia levähtämiseen. Museon wc-tiloista toinen on tilavampi ja soveltuu liikuntaesteisille.

Tullimuseo
Museon sisäänkäynnillä on portaat.

Ravintola Suomenlinnan Panimo
Sisäänkäynnillä on luiska. Tilassa on esteetön wc.

Bastion Bistro
Sisäänkäynnillä on luiska ja ravintolassa on esteetön wc.

Ravintola Susisaaren Ruokala
Sisäänkäynti on lähes maan tasossa. Ravintolan yhteydessä on esteetön wc.

Ravintola Walhalla: Walhalla Gourmet, Pizzeria Nikolai ja Aurinkoterassi
Walhallan pääsisään­käynnillä on portaita, mutta esteetön kulku ravintolaan on järjestetty takakautta; henkilökunta ohjaa. Ravintolassa on tasoeroja, mutta ne on luiskattu. Ravintolan yhteydessä on mitoitukseltaan tiukka esteetön wc. Pizzeria Nikolaihin pääsee pyörätuolilla avustettuna jyrkkää luiskaa pitkin. Aurinko­terassille johtaa pitkä ja kapea porras.

Valimo
Sisäänkäynnillä on tasoeroja, joten avustajaa tarvitaan. Sisällä on mahdollista liikkua myös pyörätuolilla. Kapeimman oviaukon vapaa leveys on 75 cm. Kulkureitti ravintolasalin kautta on luiskattu. Terassilla osaan pöydistä pääsee pyörätuolilla. Ravintolassa on tilava, kohtalaisen esteetön wc.

Viaporin Deli & Café
Sisäänkäynnillä on luiska. Tilassa on esteetön wc.

Café Vanille
Kahvilan sisäänkäynnillä on portaat.

Cafe Silo
Kahvilan sisäänkäynnillä on portaat.

Linna-Baari
Kulkureitti Linna-baariin noudattelee pääosin helppokulkuisempaa reittiä, mutta loppuosa on hankalaa kiveystä. Kahvilan tilat ovat yhdessä kerroksessa. Sisäänkäynnillä on luiska ja baarin yhteydessä on esteetön wc.

Suomenlinnakeskuksen kahvila
Rakennuksen pääsisään­käynnillä on tasoero, mutta se on luiskattu. Rakennuksen edusta on kivetty ja siinä on penkkejä levähtämiseen. Kahvila sijaitsee keskuksen ensimmäisessä kerroksessa. Rakennuksessa on esteetön wc.

Kahvila Piper
Kahvila sijaitsee puistossa, mäen päällä. Puistoon erkaneva tie on loivaa ylämäkeä. Sisäänkäynnillä on portaikko. Osa kallioterassin pöydistä on saavutettavissa myös pyörätuolilla.

Lelumuseon Café Samovarbar
Sisäänkäynnillä on portaat. Käytettävissä on puinen luiska, joka nostetaan tarvittaessa paikalle. Sisään pääsee pyörätuolilla avustettuna. Sisätilat ovat museossa liikkumisesteisten kannalta kohtalaisen esteettömät. Tilat ovat yhdessä tasossa, ja näyttelytilassa on myös istuimia levähtämiseen. Museon wc-tiloista toinen on tilavampi ja soveltuu liikuntaesteisille.

Suomenlinnan Upseerikerho
Ravintolatilat sijaitsevat kolmannessa kerroksessa, eikä rakennuksessa ole hissiä. Ei esteetöntä kulkuyhteyttä.

Ostoksia

Suomenlinna-museon kauppa
Suomenlinna-museo sijoittuu pyörätuolireitin varrelle. Museon suunnittelussa on huomioitu liikkumisen esteettömyys, ja siellä on esteetön wc.

Viaporin taidekäsi­työläisten kauppa b34
Sisäänkäynnillä on luiska, jota pitkin pääsee sisälle. Kaupan sisällä on kuitenkin kaksi kynnystä, joten avustajaa tarvitaan.

Museokauppa
Sisäänkäynnillä on luiska, jota pitkin pääsee sisälle. Kaupan sisällä on kuitenkin kaksi kynnystä, joten avustajaa tarvitaan.

Lelumuseon puoti
Sisäänkäynnillä on portaat. Käytettävissä on puinen luiska, joka nostetaan tarvittaessa paikalle. Sisään pääsee pyörätuolilla avustettuna.

Ruokakauppa
Sisäänkäynnillä on luiska.

Taidetta ja taidekäsi­työtä

Galleria Rantakasarmi
Galleria sijaitsee aivan päälaiturin tuntumassa. Sisäänkäynnillä on luiska. Esteetön wc on samassa rakennuksessa sijaitsevassa lautan odotusaulassa.

Kesäteatteri
Suomenlinnan kesäteatterissa on yksi tai kaksi pyörätuolipaikkaa. Määrä vaihtelee vuosittain produktion lavastuksen mukaan. Kesäteatterille saavuttaessa tulee ilmoittautua teatterin pääoven viereisen kahviobaarin henkilökunnalle. Henkilökunta päästää teidät seurueesi kanssa sisälle linnakkeeseen ennen muita. Olethan perillä viimeistään 30 minuuttia ennen esityksen alkua.

Kulkureitti katsomoon on osin maapohjainen, mutta esteetön. Esteetön yleisö-wc sijaitsee bastioni Hyveessä aivan kesäteatterin läheisyydessä.

Keramiikka­työhuone Pot Viapori
Pyörätuolilla liikkuvat tarvitsevat avustajan.

Lasistudio Hytti
Lasistudioon pääsee myös pyörätuolilla, ja sen vieressä on esteetön wc.

Majoitus

Hostel Suomenlinna
Hostellin pääsisään­käynnillä on porraskivi ja metalliritilä. Kulkutila on riittävän leveä myös pyörätuolille, kun avataan parioven molemmat puolet. Kynnys on matala.

Rakennus on kaksikerroksinen eikä siinä ole hissiä, mutta ensimmäinen kerros on melkein esteetön. Myös ensimmäisessä kerroksessa on majoitustiloja. Hostellin alakerran ryhmähuoneissa on kerrossängyt. Majoitustilojen oviaukoissa on muutaman sentin korkuiset kynnykset ja kulkuaukon leveys vaihtelee. Majoitus­huoneiden mitoitus on ahdas pyörätuolilla liikkuvalle.

Ensimmäisessä kerroksessa on majoitustilojen ja ruokasalin lisäksi myös esteetön wc ja suihkutilat.

Eväsruokailu­tila

Kesäkaudella avoinna olevaan eväsruokailu­tilaan pääsee pyörätuolilla avustettuna. Sisäänkäynnillä on jyrkkä luiska. Lähin esteetön wc on Bastioni Hyveen yleisö-wc, Lasistudio Hytin vieressä.

Kirjasto

Reitti päälaiturilta noudattelee helppo­kulkuisempaa reittiä. Kirjaston sisäänkäynnillä on portaita. Portaissa on käsijohteet molemmilla puolilla. Kirjaston tiloihin pääsee pyydettäessä myös sivuovesta, jolloin reitillä on vain yksi porras. Kirjaston wc-tilan oven vapaan kulkuaukon leveys on 80 cm, mutta tilan mitoitus on niukka.

Kirkko

Reitti päälaiturilta kirkolle noudattelee helppo­kulkuisempaa reittiä. Kirkon pääsisään­käynnille johtava tie on jyrkkä (kaltevuus noin 14 %) ja reitillä on portaita. Kulku kirkon pihalle ja pääsisäänkäynnin edustalle on loivempi kirkon takaa, Paraatikentän puolelta.

Kirkon sisäänkäynnillä on portaikko. Irralliset, kourumaiset luiskat saa paikalle vahtimestarilta pyydettäessä. Luiskat ovat kuitenkin erittäin jyrkät ja toimivat lähinnä lastenvaunuille. Pääovelta kirkkosaliin kuljettaessa on kynnyksiä. Alttarille johtavat portaat. Kirkkosalissa ei ole pyörätuolin käyttäjille varattuja paikkoja; ainoa vapaa tila on käytävällä tai ensimmäisen penkkirivin edessä.

Krypta sijaitsee kirkon kellarikerroksessa. Lähin esteetön wc on Rantakasarmissa sijaitsevan lautan odotustilan yhteydessä.

Ehrensvärd-seura järjestää Suomenlinnassa opastettuja kierroksia ympäri vuoden. Kesällä järjestetään yleisökierroksia päivittäin ja ryhmäkierroksia tilauksesta. Talvella järjestetään yleisökierroksia viikonloppuisin ja ryhmäkierroksia tilauksesta.

Ehrensvärd-seura räätälöi tilauskierrokset ryhmän tarpeiden mukaan. Kierroksia on tarjolla myös selkokielellä. Kysy lisätietoja ja tarjous Ehrensvärd-seuralta, guidebooking@suomenlinnatours.com / +358 9 684 1850.

Siirry Ehrensvärd-seuran verkkosivuille tästä.