Kävijälle

Saavutettavuus

Suomenlinna on osin haasteellinen paikka liikkumisesteisille. Linnoituksen tiet on päällystetty joko kivellä, soralla tai hiekalla. Epätasaisia kivettyjä osuuksia ei voi välttää kokonaan.

Maasto on paikoin mäkistä ja hankalakulkuista, joten pyörätuolilla liikkuvan henkilön on hyvä ottaa avustaja mukaan. Myös sääolot vaikuttavat kulkuväylien tasaisuuteen ja liukkauteen.

Kulkureittien hahmottaminen heikon näön avulla voi olla hankalaa, ja linnoituksen alueella on monia paikkoja, joissa on putoamisvaara. Myös hämärissä tunneleissa liikkuminen on hankalaa heikon näön avulla.

Jotta liikkuminen linnoituksessa olisi mahdollisimman sujuvaa, olemme koonneet tähän osioon tiedot keskeisten kohteiden saavutettavuudesta. Käyntikohteiden ja palveluiden saavutettavuus on esitelty myös kunkin kohteen yhteydessä verkkosivuilla.

Taksi Viapori

Suomenlinnassa on mahdollista vuokrata käyttöön polkupyörätaksi, johon mahtuu kerrallaan 2-3 henkilöä. Lue lisää Taksi Viaporista.

Helppokulkuisempi reitti

Linnoituksen sinistä pääreittiä myötäilee hieman helppokulkuisempi reitti, jota kulkemalla esimerkiksi pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa liikkuva voi välttää osan hankalista paikoista. Pyörätuolireittiä ei ole opastettu erikseen maastossa, mutta reitin kartan voi tulostaa itselleen. Avaa kartta tästä (pdf). Kartan voi myös noutaa matkailuneuvonnasta päälaiturin läheltä Rantakasarmilta Suomenlinnaan saapuessaan. Lue lisää matkailuneuvonnasta.

Esteettömään matkailuun liittyvän Palmuasema -matkablogin kirjoittaja vieraili Suomenlinnassa alkukesästä 2018. Blogista saa hyviä vinkkejä pyörätuolilla kulkemiseen linnoituksessa. Tutustu Palmuasema -matkablogiin.

Esteettömät wc:t

Suomenlinnassa on viisi esteetöntä yleisö-wc:tä, joiden sijainnit näkyvät opaskartassa. Lisäksi monista ravintoloista ja museoista löytyy esteettömät wc-tilat. Esteettömien wc-tilojen mitoitus ja varustelu vaihtelevat.

Kulkuyhteyksien saavutettavuus

HSL:n lauttojen saavutettavuus

Lautan lähtöpaikka on Kauppatorin itälaidalla Presidentinlinnan kohdalla. Suomenlinnassa lautta lähtee Ison Mustasaaren päälaiturista.

Suomenlinnaan liikennöivien lauttojen terminaalirakennusta lähinnä olevat pysäköintipaikat sijaitsevat Kauppatorilla. Liikkumisesteisille varattuja esteettömiä autopaikkoja ei ole. Torin kiveys tekee pyörällisen apuvälineen kanssa liikkumisesta haasteellista.

Lippuautomaatit sijaitsevat Kauppatorilla terminaalirakennuksen ulkopuolella ja Suomenlinnassa päälaiturilla. Kaikki lippuautomaatit ovat korkeita pyörätuolia käyttäviä tai lyhytkasvuisia henkilöitä ajatellen. Kesäkuukausina lipun voi ostaa Kauppatorilla myös terminaalirakennuksen lipunmyyntipisteestä. Kauppatorilla sijaitsevassa terminaalirakennuksessa on istuimia.

Suomenlinna II-, Suokki- ja Tor-lauttoihin kuljetaan luiskaa pitkin. Esteettömin kulkuyhteys Suomenlinnaan on matkustajalautta Suomenlinna II. Ovet avautuvat nappia painamalla, ja kynnykset autokannen ja matkustamon välillä ovat matalat. Matkustamossa on vapaata tilaa pyörätuolille, mutta ei erikseen merkittyjä paikkoja liikkumisesteisille tai pyörätuolin kiinnitysmahdollisuutta. Lautoilla ei ole esteettömiä wc-tiloja.

JT-Linen vesibussin saavutettavuus

Vesibussin lähtöpaikka on Kolera-altaalla Kauppatorilla, Esplanadin puiston puoleisessa päässä. Suomenlinnassa vesibussi lähtee Suomenlinnakeskuksen laiturista ja pysähtyy myös Kuninkaanportilla. Osa vesibussivuoroista pysähtyy myös Lonnan saarella matkalla Kauppatorilta Suomenlinnaan.

Pyörätuolilla pääsy vesibusseihin kulkusiltaa pitkin vaihtelee veden korkeuden mukaan. Avustajaa tarvitaan. Silta on ahdas, eikä kulku vesibusseihin onnistu sähköpyörätuolilla.

Suomenlinnakeskuksen vesibussilaiturille pääsee pyörätuolilla, mutta luiska on jyrkkä (kiinteän osan jyrkimmän kohdan kaltevuus 15 %). Luiskan alaosan kaltevuus vaihtelee veden korkeuden mukaan. Kuninkaanportin vesibussilaiturille ei portaiden vuoksi pääse pyörätuolilla.

Suosittelemme pyörätuolia käyttäville henkilöille HSL:n lauttaa.

Huoltolautan saavutettavuus

Huoltolautan kannelle on esteetön kulku, mutta matkustamotilat ovat ahtaat. Ovet ovat kapeat ja kynnykset korkeat. Matka-aika on kuitenkin niin lyhyt, että sen voi istua autossa.

Päälaiturin saavutettavuus Suomenlinnassa

Suomenlinnan päälaiturin yhteydessä on katos, jossa voi odottaa lauttaa sateelta suojassa. Lauttarannassa sijaitsevassa Rantakasarmissa on lautan odotustila, josta löytyy myös esteetön yleisö-wc. Rantakasarmin sisäänkäynnillä on luiska.

Päälaiturin lippuautomaattien käyttöpainikkeet ja näyttö ovat korkealla. Matkalipun voi ostaa myös puhelimella; ohjeet löytyvät lippuautomaattien luota.

Museoiden saavutettavuus

Suomenlinna-museo
Museo sijaitsee Suomenlinnakeskuksessa kahdessa kerroksessa. Ensimmäisen kerroksen näyttelytiloihin on esteetön pääsy. Toiseen kerrokseen pääsee henkilökunnan avustuksella toimistotilan kautta hissillä, jossa on automaattiset liukuovet. Auditorioon on esteetön kulku. Rakennuksessa on esteetön wc.

Ehrensvärd-museo
Museo sijaitsee Komendantintalon toisessa kerroksessa pitkän portaikon yläpäässä. Museoon ei ole esteetöntä kulkuyhteyttä.

Sukellusvene Vesikko
Sukellusvene Vesikkoon ei pääse pyörätuolilla.

Sotamuseon Maneesi
Sisäänkäynnin edusta on kalteva ja siinä on pieniä tasoeroja, jotka on hankala ylittää pyörätuolilla. Ovet ovat suuret ja raskaat avata, mutta henkilökunta auttaa mahdollisuuksien mukaan. Näyttely on yhdessä kerroksessa, ja näyttelytilassa on istuimia levähtämiseen. Museossa on esteetön wc.

Suomenlinnan Lelumuseo
Sisäänkäynnillä on portaat. Käytettävissä on puinen luiska, joka nostetaan tarvittaessa paikalle. Sisään pääsee pyörätuolilla avustettuna. Sisätilat ovat museossa liikkumisesteisten kannalta kohtalaisen esteettömät. Tilat ovat yhdessä tasossa, ja näyttelytilassa on myös istuimia levähtämiseen. Museon wc-tiloista toinen on tilavampi ja soveltuu liikuntaesteisille.

Tullimuseo
Museon sisäänkäynnillä on portaat.

Kahviloiden ja ravintoloiden saavutettavuus

Ravintola Suomenlinnan Panimo
Sisäänkäynnillä on luiska. Tilassa on esteetön wc.

Bastion Bistro
Sisäänkäynnillä on luiska ja ravintolassa on esteetön wc.

Ravintola Café Chapman
Sisäänkäynti on lähes maan tasossa. Ravintolan yhteydessä on esteetön wc.

Ravintola Walhalla: Walhalla Gourmet, Pizzeria Nikolai ja Aurinkoterassi
Walhallan pääsisäänkäynnillä on portaita, mutta esteetön kulku ravintolaan on järjestetty takakautta; henkilökunta ohjaa. Ravintolassa on tasoeroja, mutta ne on luiskattu. Ravintolan yhteydessä on mitoitukseltaan tiukka esteetön wc. Pizzeria Nikolaihin pääsee pyörätuolilla avustettuna jyrkkää luiskaa pitkin. Aurinkoterassille johtaa pitkä ja kapea porras.

Valimo
Sisäänkäynnillä on tasoeroja, joten avustajaa tarvitaan. Sisällä on mahdollista liikkua myös pyörätuolilla. Kapeimman oviaukon vapaa leveys on 75 cm. Kulkureitti ravintolasalin kautta on luiskattu. Terassilla osaan pöydistä pääsee pyörätuolilla. Ravintolassa on tilava, kohtalaisen esteetön wc.

Viaporin Deli & Café
Sisäänkäynnillä on luiska. Tilassa on esteetön wc.

Café Vanille
Kahvilan sisäänkäynnillä on portaat.

Jääkellari
Kulkureitti Jääkellariin noudattelee pääosin pyörätuolireittiä, mutta loppuosa on hankalaa kiveystä. Kahvilan tilat ovat yhdessä kerroksessa. Sisäänkäynnillä on luiska ja kahvilan yhteydessä on esteetön wc.

Suomenlinnakeskuksen kahvila
Rakennuksen pääsisäänkäynnillä on tasoero, mutta se on luiskattu. Rakennuksen edusta on kivetty ja siinä on penkkejä levähtämiseen. Kahvila sijaitsee keskuksen ensimmäisessä kerroksessa. Rakennuksessa on esteetön wc.

Kahvila Piper
Kahvila sijaitsee puistossa, mäen päällä. Puistoon erkaneva tie on loivaa ylämäkeä. Sisäänkäynnillä on portaikko. Osa kallioterassin pöydistä on saavutettavissa myös pyörätuolilla.

Lelumuseon Café Samovarbar
Sisäänkäynnillä on portaat. Käytettävissä on puinen luiska, joka nostetaan tarvittaessa paikalle. Sisään pääsee pyörätuolilla avustettuna. Sisätilat ovat museossa liikkumisesteisten kannalta kohtalaisen esteettömät. Tilat ovat yhdessä tasossa, ja näyttelytilassa on myös istuimia levähtämiseen. Museon wc-tiloista toinen on tilavampi ja soveltuu liikuntaesteisille.

Suomenlinnan Upseerikerho
Ravintolatilat sijaitsevat kolmannessa kerroksessa, eikä rakennuksessa ole hissiä. Ei esteetöntä kulkuyhteyttä.

Muiden palveluiden saavutettavuus

Ostoksia

Suomenlinnakeskuksen kauppa
Suomenlinnakeskus sijoittuu pyörätuolireitin varrelle. Keskuksen suunnittelussa on huomioitu liikkumisen esteettömyys, ja siellä on esteetön wc.

Jääkellarin taidemyymälä
Jääkellarin tilat ovat yhdessä kerroksessa. Sisäänkäynnillä on luiska.

Viaporin taidekäsityöläisten kauppa b34
Sisäänkäynnillä on luiska, jota pitkin pääsee sisälle. Kaupan sisällä on kuitenkin kaksi kynnystä, joten avustajaa tarvitaan.

Museokauppa
Sisäänkäynnillä on luiska, jota pitkin pääsee sisälle. Kaupan sisällä on kuitenkin kaksi kynnystä, joten avustajaa tarvitaan.

Lelumuseon puoti
Sisäänkäynnillä on portaat. Käytettävissä on puinen luiska, joka nostetaan tarvittaessa paikalle. Sisään pääsee pyörätuolilla avustettuna.

Ruokakauppa
Sisäänkäynnillä on luiska.

Taidetta ja taidekäsityötä

Galleria Rantakasarmi
Galleria sijaitsee aivan päälaiturin tuntumassa. Sisäänkäynnillä on luiska. Esteetön wc on samassa rakennuksessa sijaitsevassa lautan odotusaulassa.

Kesäteatteri
Kesäteatteriin pääseminen pyörätuolilla edellyttää erikoisjärjestelyjä, ja siitä tulee sopia etukäteen, esimerkiksi lippuja ostettaessa. Teatterin henkilökunta ohjaa pyörätuolilla liikkuvan henkilön katsomoon. Reitti kulkee maskeeraushuoneen kautta näyttämölle, josta johtaa luiska katsomoon. Kulkureitti on osin maapohjainen mutta esteetön. Katsomon ja näyttämön tilat vaihtelevat vuosittain esitysten mukaan, mutta tilaa löytyy parille pyörätuolille katsomon alaosasta.

Jääkellari
Jääkellarin tilat ovat yhdessä kerroksessa. Sisäänkäynnillä on luiska.

Keramiikkatyöhuone Pot Viapori
Pyörätuolilla liikkuvat tarvitsevat avustajan.

Lasistudio Hytti
Lasistudioon pääsee myös pyörätuolilla, ja sen vieressä on esteetön wc.

Majoitus

Hostel Suomenlinna
Hostellin pääsisäänkäynnillä on porraskivi ja metalliritilä. Kulkutila on riittävän leveä myös pyörätuolille, kun avataan parioven molemmat puolet. Kynnys on matala.

Rakennus on kaksikerroksinen eikä siinä ole hissiä, mutta ensimmäinen kerros on melkein esteetön. Myös ensimmäisessä kerroksessa on majoitustiloja. Hostellin alakerran ryhmähuoneissa on kerrossängyt. Majoitustilojen oviaukoissa on muutaman sentin korkuiset kynnykset ja kulkuaukon leveys vaihtelee. Majoitushuoneiden mitoitus on ahdas pyörätuolilla liikkuvalle.

Ensimmäisessä kerroksessa on majoitustilojen ja ruokasalin lisäksi myös esteetön wc ja suihkutilat.

Eväsruokailutila

Kesäkaudella avoinna olevaan eväsruokailutilaan pääsee pyörätuolilla avustettuna. Sisäänkäynnillä on jyrkkä luiska. Lähin esteetön wc on Bastioni Hyveen yleisö-wc, Lasistudio Hytin vieressä.

Kirjasto

Reitti päälaiturilta noudattelee pyörätuolireittiä. Kirjaston sisäänkäynnillä on portaita. Portaissa on käsijohteet molemmilla puolilla. Kirjaston tiloihin pääsee pyydettäessä myös sivuovesta, jolloin reitillä on vain yksi porras. Kirjaston wc-tilan oven vapaan kulkuaukon leveys on 80 cm, mutta tilan mitoitus on niukka.

Kirkko

Reitti päälaiturilta kirkolle noudattelee pyörätuolireittiä. Kirkon pääsisäänkäynnille johtava tie on jyrkkä (kaltevuus noin 14 %) ja reitillä on portaita. Kulku kirkon pihalle ja pääsisäänkäynnin edustalle on loivempi kirkon takaa, Paraatikentän puolelta.

Kirkon sisäänkäynnillä on portaikko. Irralliset, kourumaiset luiskat saa paikalle vahtimestarilta pyydettäessä. Luiskat ovat kuitenkin erittäin jyrkät ja toimivat lähinnä lastenvaunuille. Pääovelta kirkkosaliin kuljettaessa on kynnyksiä. Alttarille johtavat portaat. Kirkkosalissa ei ole pyörätuolin käyttäjille varattuja paikkoja; ainoa vapaa tila on käytävällä tai ensimmäisen penkkirivin edessä.

Krypta sijaitsee kirkon kellarikerroksessa. Lähin esteetön wc on Rantakasarmissa sijaitsevan lautan odotustilan yhteydessä.

Opaskierrokset

Ehrensvärd-seura järjestää Suomenlinnassa opastettuja kierroksia ympäri vuoden. Kesällä järjestetään yleisökierroksia päivittäin ja ryhmäkierroksia tilauksesta. Talvella järjestetään yleisökierroksia viikonloppuisin ja ryhmäkierroksia tilauksesta.

Ehrensvärd-seura räätälöi tilauskierrokset ryhmän tarpeiden mukaan. Kierroksia on tarjolla myös selkokielellä. Kysy lisätietoja ja tarjous Ehrensvärd-seuralta, guidebooking@suomenlinnatours.com / +358 9 684 1850.

Siirry Ehrensvärd-seuran verkkosivuille tästä.