Suomenlinnan 100 vuotta

Vuonna 2018 Suomenlinnassa vietetään merkkivuotta, sillä linnoituksen suomalainen kausi on kestänyt 100 vuotta. Nostamme merkkivuoden aikana esille Suomenlinnan historiaa ja elämää koko tältä ajalta.

Sveaborg eli suomalaisittain Viapori oli vielä vuodenvaihteessa 1917–1918 venäläinen varuskuntalinnoitus ja liittyi itsenäiseen Suomeen virallisesti toukokuun 12. päivänä 1918. Kyseisenä päivänä itsenäisen Suomen lippu nostettiin ensimmäisen kerran salkoon Kustaanmiekan bastioni Zanderilla, ja linnoituksen nimi muutettiin Suomenlinnaksi.

Vuonna 2018 muistelemme linnoituksen suomalaisen kauden satavuotisen taipaleen lisäksi sadan vuoden takaista sisällissotaa ja vankileirejä. Vuoden 1918 vankileiri on synkkä vaihe Suomenlinnan historiassa. Suomenlinnan vankileiri oli toiseksi suurin sisällissodan seurauksena Suomeen perustetuista vankileireistä.

Linnoituksessa tapahtuu ympäri vuoden myös merkkivuonna

Suomenlinnan hoitokunta ja viraston sidosryhmät järjestävät tapahtumia linnoituksessa pitkin vuotta. Puolustusvoimat täyttää tänä vuonna 100 vuotta, minkä vuoksi Sotamuseolla avautuu uusia näyttelyitä ja puolustusvoimat järjestävät tapahtumia Suomenlinnassa alkukesän aikana.

Soiva näyttely, joka aukeaa Suomenlinnassa keväällä, käsittelee kuvin, sanoin ja äänin vuoden 1918 tapahtumia Suomessa.

Ehrensvärd-seuran järjestämä lasten seikkailukierros täyttää merkkivuonna 20 vuotta. Viapori ja salaisuuksien avain seikkailukierrokset järjestetään kesäkaudella.

Erikoisohjelman lisäksi Suomenlinnan museot, ravintolat ja kahvilat sekä muut palvelut palvelevat kävijöitä ympäri vuoden.

Suljettuja tiloja avataan yleisölle

Ilmavalvontakeskus IVAK ja Karsserisiipi avataan yleisölle opastettujen kierrosten muodossa keväällä 2018. IVAK on toisen maailmansodan aikainen ilmavalvontakeskus, joka sijaitsee Susisaarella. Karsserisiipi on vankilana toiminut rakennus, joka sijaitsee kruununlinna Ehrensvärdissä Iso Mustasaarella.

Suomenlinnan merkkivuoden tapahtumat julkaistaan tapahtumakalenterissa sitä mukaa, kun yksityiskohdat vahvistuvat. Palveluiden aukiolot löytyvät myös kalenterista. Seuraa merkkivuotta ja jaa omat kokemuksesi aihetunnisteella #Suomenlinna2018.