Suomenlinnan 100 vuotta

Vuonna 2018 Suomenlinnassa vietetään merkkivuotta, sillä linnoituksen suomalainen kausi on kestänyt 100 vuotta. Nostamme merkkivuoden aikana esille Suomenlinnan historiaa ja elämää koko tältä ajalta.

Sveaborg eli suomalaisittain Viapori oli vielä vuodenvaihteessa 1917–1918 venäläinen varuskuntalinnoitus ja liittyi itsenäiseen Suomeen virallisesti toukokuun 12. päivänä 1918. Kyseisenä päivänä itsenäisen Suomen lippu nostettiin ensimmäisen kerran salkoon Kustaanmiekan bastioni Zanderilla, ja linnoituksen nimi muutettiin Suomenlinnaksi.

Vuonna 2018 muistelemme linnoituksen suomalaisen kauden satavuotisen taipaleen lisäksi sadan vuoden takaista sisällissotaa ja vankileirejä. Vuoden 1918 vankileiri on synkkä vaihe Suomenlinnan historiassa. Suomenlinnan vankileiri oli toiseksi suurin sisällissodan seurauksena Suomeen perustetuista vankileireistä.

Linnoituksessa tapahtuu ympäri vuoden myös merkkivuonna

Suomenlinnan hoitokunta ja viraston sidosryhmät järjestävät tapahtumia ja näyttelyitä linnoituksessa pikin vuotta.

Erikoisohjelman lisäksi Suomenlinnan museot, ravintolat ja kahvilat sekä muut palvelut palvelevat kävijöitä ympäri vuoden.

Suljettuja tiloja avataan yleisölle

Karsserisiipi ja Ilmavalvontakeskus IVAK avataan yleisölle opastettujen kierrosten muodossa keväällä 2018. Kierrokset järjestää Ehrensvärd-seura.

Karsserisiipi on vankilana toiminut rakennus, joka sijaitsee kruununlinna Ehrensvärdissä Iso Mustasaarella. Karsserisiiven kierroksia nimeltä 1918 muistovuoden erikoiskierros järjestetään ryhmille tilauksesta ja keväällä järjestetään myös muutamia yleisökierroksia. Varaa liput yleisökierrokselle tai ryhmälle Ehrensvärd-seuralta.

IVAK on Susisaarella sijaitseva toisen maailmansodan aikainen ilmavalvontakeskus. Rauhan ajan arjesta pommikoneiden ääniin -kierroksella tutustutaan ilmavalvontakeskukseen, jossa aika tuntuu pysähtyneen Helsingin pommituksiin. Kierroksella kuullaan sukellusvenelaivueesta, lentokoneiden ja linnoituksen osuudesta Helsingin puolustuksessa sekä Suomenlinnan vilkkaasta kyläyhteisöstä.

Suomenlinnan merkkivuoden tapahtumat julkaistaan tapahtumakalenterissa sitä mukaa, kun yksityiskohdat vahvistuvat. Palveluiden aukiolot löytyvät myös kalenterista. Seuraa merkkivuotta ja jaa omat kokemuksesi aihetunnisteella #Suomenlinna2018.