Pääreitiltä muurinreuna ja kasematin aukko linnanpihalle tultaessa.

Linnoitus ja historia

Rakennusten historia -kartta

Upean 360-kartan avulla pääsee tutustumaan kaikkiin linnoituksen rakennuksiin ja linnoituslaitteisiin. Kartan avulla pääsee kurkistamaan sellaisiinkin tiloihin, jotka ovat muuten yleisöltä suljettuja. Kartta kertoo linnoituksen vaiheista kuvien, tekstien, piirustuksien ja vuorovaikutteisen ilmakuvan avulla.

Kartta toimii myös mobiililaitteilla, joten sitä on kätevä hyödyntää Suomenlinnassa vierailun aikana.

Ohjeet kartan käyttöön

Kartan kuvaa voi liikuttaa 360-astetta joko hiirellä tai nuolinäppäimillä. Kuvaa voi suurentaa ja loitontaa hiiren rullalla. Kuvakulmaa voi vaihtaa saarten ja alueiden välillä painamalla itsensä uuteen alueeseen ilmakuvassa tai vasemmasta alakulmasta aukeavasta kartasta.

  painikkeesta aukeaa kartta, jonka avulla voi myös liikkua alueiden ja saarten välillä.
      painikkeesta aukeaa rakennusta koskeva katsaus.
     painikkeesta aukeaa saarta tai aluetta koskeva katsaus.
 painikkeesta saa poistettua kartan muut painikkeet ja merkinnät.

Tummansinisistä, läpinäkyvistä painikkeista aukeaa kyseistä linnoitusrakennetta koskeva katsaus.

Siirry karttaan tästä linkistä.

Näkymä rakennusten historia -kartasta.

Kartta aukeaa kuvaa painamalla.

Taustaa ja lähteet

Suomenlinnan hoitokunta on dokumentoinut Suomenlinnan kunnostushankkeita 1970-luvulta alkaen ja rakennusten historia -kartan kautta hoitokunnan kuva-arkisto avautui ensimmäistä kertaa yleisölle tässä laajuudessa.

Tekstilähteinä on käytetty Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisemaa Suomenlinnan rakennusten historia -kirjaa (Toimituskunta: Pekka Kärki, Heikki Lahdenmäki, Liisa Eerikäinen, Helena Rosén ja Seija Linnanmäki. Kirjoituskunta: Helena Rosén, Seija Linnanmäki ja Liisa Eerikäinen 1997) sekä Suomenlinnan hoitokunnan julkaisemaa Suomenlinnan kunnostus ja uusi käyttö -teosta (toimituskunta: Reetta Amper, Netta Böök, Heikki Lahdenmäki, Rebekka Lehtola ja Synnöve Vaari. Kirjoituskunta: Jaakko Antti-Poika, Leena Häkli, Tiina Koskenniemi, Heikki Kuivaniemi, Heikki Lahdenmäki, Tuija Lind, Petri Mikonsaari, Synnöve Vaari, Milla Öystilä. 2009). Tekstit ja kuvat ovat uudelleen koonneet Minna Hanhivaara ja Jaakko Koljonen Suomenlinnan hoitokunnasta.

Kartassa käytetyt 1700-luvun ja 1800-luvun alun linnoitus­piirustukset ovat Krigsarkivetin kokoelmista. Vuosien 1808-1918 piirustukset ovat Venäläisen insinööri­kunnan kokoelmasta, jota säilytetään Kansallisarkistossa.

Valokuvat ovat peräisin pääosin Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkistosta ja mukana on myös muutamia Kansallis­kirjaston Finna-palvelun tarjoamia kuvia. Hanke on toteutettu Suomenlinnan hoitokunnan ja Flycam Oy:n yhteistyönä.