Ilmavalvonta-aluekeskuksen avaaminen yleisölle

Ilmavalvonta-aluekeskuksen historiaa

Suomenlinnan Susisaarelle, Insinööripatterin vallien selustaan rakennettiin vuonna 1897 betonoitu ammusvarasto, joka toimi alkuperäistarkoituksessaan aina vuoteen 1916 asti. Koska Insinööripatterin tykit eivät olleet enää käytössä ensimmäisen maailmansodan aikaan, päätettiin ammusvarasto muuttaa pääpuhelinasemaksi. Pääpuhelinaseman tehtävänä oli varmistaa tiedonkulku Helsingin ja Espoon edustalla olevien linnoitussaarten välillä.

Rakennuksen toiminta pääpuhelinasemana jatkui vuoteen 1934, kunnes sitä alettiin kunnostamaan Suomenlinnan taistelu- ja ilmatorjuntakeskukseksi. Kolmivaiheisessa, vuoteen 1938 asti kestäneessä remontissa rakennus mm. liitettiin sähköverkkoon ja sinne rakennettiin meri- ja ilmavalvontaviestien vastaanotto- ja välitystilat puhelinkoppeineen. Talvisodassa rakennuksella oli vahva rooli pääkaupunkiseudun ilmapuolustusta johtavana aluekeskuksena (IPAK), josta annettiin myös ilmahälytykset väestönsuojelua varten. Jatkosodan aikana rakennuksessa toimi vielä ilmavalvonnan aluekeskus (IVAK) syyskesään 1943 asti.

Lue lisää ilmavalvonta-aluekeskuksen historiasta.

Nykytilanne

Rakennuksen hallinta on siirretty Suomenlinnan hoitokunnalle 1.2.2016 alkaen. Keväällä 2017 IVAKissa tehtiin asbesti- ja haitta-ainetutkimus, asbestipurkutyö suoritettiin loppukesällä 2017. Rakennuksesta on poistettu muun muassa lohkeilleet maalikerrokset ja bunkkerista löytyneet tavarat ovat restauroitavana. IVAK dokumentoitiin laserkeilaamalla, ja myös sisätilat on inventoitu ja dokumentoitu valokuvaten ja laserkeilaamalla.

Opastetut kierrokset

Ehrensvärd-seuran järjestämät opastetut kierrokset IVAKiin alkavat keväällä 2018. Rauhan ajan arjesta pommikoneiden ääniin nimisellä kierroksella tutustutaan ilmavalvontakeskukseen, jossa aika tuntuu pysähtyneen Helsingin pommituksiin. Kierroksella kuullaan sukellusvenelaivueesta, lentokoneiden ja linnoituksen osuudesta Helsingin puolustuksessa sekä Suomenlinnan vilkkaasta kyläyhteisöstä.

IVAKiin voi tutustua myös lisätyn todellisuuden avulla Rantakasarmin matkailuneuvonnassa.

Kuvia ilmavalvonnan aluekeskuksesta

Ilmavalvonta-aluekeskuksesta Suomenlinnasta. Lotta on toimittanut sanomat ilmavalvontaupseereille. Kuva: Sot. virk. H. Roivainen, 1.24.1942. SA-kuvat ovat lisensoitu Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0) -lisenssillä ja ne ovat vapaasti käytettävissä ja julkaistavissa. Linkki aineistoon: https://www.finna.fi/Record/sa-kuva.sa-kuva-90149

Ortokuva pohjoisesta katsottuna.

IVAK tammikuussa 2016.

IVAK heinäkuussa 2015.

IVAK heinäkuussa 2015.

IVAK heinäkuussa 2015.