Uudet asuinrakennukset

Suomenlinnan Länsi-Mustasaarelle on tarkoitus rakentaa uusia asuinrakennuksia. Pääosa asunnoista tulee olemaan perheasuntoja. Asuntojen toteutuksessa pyritään käyttämään perinteisiä ja kestäviä, mutta silti nykyaikaiset rakentamisen laatuvaatimukset täyttäviä materiaaleja ja ratkaisuja. Asunnot tehdään esteettömiksi ja teknisesti uudenaikaisiksi. Asuntojen laatu- ja varustetaso tulee vastaamaan valtion normaalia vuokra-asuntokantaa. Asuntoihin rakennetaan luonnollinen, painovoimainen ilmanvaihto, jolloin toivotaan vältyttävän sisäilmaongelmilta.

Suomenlinnan hoitokunta on tilannut arkkitehtuurikilpailun voittaneelta arkkitehtitoimistolta L1-tason suunnitelmat rakennuksista. Niiden pohjalta voidaan tehdä kustannuslaskelma, minkä jälkeen tehdään lopullinen päätös asuintalojen rakentamisesta.

Taustatietoa

Suomenlinnan hoitokunta järjesti yhdessä Suomen arkkitehtiliiton kanssa arkkitehtuurikilpailun uusista asuinrakennuksista Länsi-Mustasaarelle vuonna 2016. Kilpailun voitti arkkitehti SAFA, sisustusarkkitehti SIO Jonna Heikkinen ja arkkitehti Tapio Kangasaho, arkkitehtitoimisto Heikkinen & Kangasaho Tampereelta. Heidän ehdotus edustaa tämän päivän arkkitehtuuria ja luo paikkaan oman historiallisen kerrostumansa, mutta sisältää muistumia paikan historiasta. Tärkein arviointiperuste oli kokonaisarkkitehtuuri suhteessa Suomenlinnan merilinnoitukseen. Katso arkkitehtuurikilpailun voittajatyö ja kuva.

Kilpailuun saapui 157 työtä pääosin Suomesta, mutta myös Ruotsista, Tanskasta, Virosta, Ranskasta ja Espanjasta. Lue aiheesta mediatiedote.

Valokuvia Länsi-Mustasaaresta

Alle on koottu valokuvia, jotka esittelevät Länsi-Mustasaarta ja aluetta, jonne asuinrakennukset on tarkoitus rakentaa.

lansimusta_ilmasta lansimusta_ilmasta2 lansimusta_ilmasta3 lansimusta_ilmasta4 lansimusta_ilmasta5 lansimusta_ilmasta6 lansi-mustasaari_ilmasta
lansi-mustasaari_yleiskuva2 lansi-mustasaari_yleiskuva3 lansi-mustasaari_yleiskuva4 lansi-mustasaari_yleiskuva6 lansi-mustasaari_yleiskuva7 lansi-mustasaari_yleiskuva8

Tutustu Suomenlinnaan

Alla olevien valokuvien lisäksi voit tutustua Suomenlinnaan merilinnoitusta lintuperspektiivistä kuvaavassa Skyview-palvelussa.

Noakin arkki: asuintalo
kuvitus_noakin_arkki_talo

Rakennuksia: pyykkitupa, sauna, varasto
kuvitus_keltaisia_rakennuksia

Muuria Kustaanmiekalla
kuvitus_syreeni_muuri_taivas

Asuintalo ja viljelypalstoja
kuvitus_kasvimaa_asuintalo

Asukkaiden pyykkiä muurin edessä
kuvitus_pyykkinarut_muuri_pyykkia

Elintarvikemyymälä, valmistunut 2013
kuvitus_elintarvikemyymala_rakennus

Kahvila Piper
kuvitus_kahvila_talo_piper

Ehrensvärdin kotimuseo Suurella linnanpihalla
kuvitus_talo_museo_ehrensvard

Ravintola Walhalla
kuvitus_walhalla_seina_puu

Tunneli bastion Höpkenissä
kuvitus_tunneli_ihmisia

Kurtiini Hamilton-Polhem, Tullimuseo
kuvitus_hamilton_polhem_rattis

Paraatikenttä ja asuintalo
kuvitus_paraatikentta_traktori

Rantakasarmi
kuvitus_rantakasarmi_talvi

Kustaanmiekan valleja
kuvitus_vallit_aurinko_meri_kaupunki

Tykkejä Kustaanmiekalla
kuvitus_meri_vallit_tykki

Iso Mustasaaren ja Susisaaren välinen silta
kuvitus_silta