Toimijaksi Suomenlinnaan? Etsimme vuokralaista Jääkellariin!

Suomenlinnassa on vapaana Jääkellari-niminen rakennus, johon haemme nyt ympärivuotista vuokralaista ja kiinnostavia konseptiehdotuksia.

Jääkellari on viimeksi palvellut myymälä- ja kokoontumistilana sekä pienimuotoisena kahvilana. Siellä on järjestetty näyttelyitä, tapahtumia ja konsertteja. Rakennuksen molemmilla puolilla on terassi.

Suomenlinnassa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää, jotka tutustuvat linnoituksen historiaan ja nähtävyyksiin, vierailevat museoissa, gallerioissa, kahviloissa ja ravintoloissa sekä osallistuvat Suomenlinnassa järjestettäviin tapahtumiin. Jääkellari sijaitsee Suomenlinnan pääreitin reitin varrella. Noin 70 prosenttia kävijöistä vierailee linnoituksessa touko-syyskuussa.

Katso YouTubesta video, jolla nykyiset yrittäjät kertovat toiminnastaan Suomenlinnassa.

Suomenlinnaan liikennöi päivittäin Helsingin joukkoliikenteeseen kuuluva lautta, joka lähtee Kauppatorilta, ja huoltolautta, joka kulkee Katajanokalta. Toukokuun ja syyskuun välisenä aikana Suomenlinnaan liikennöi myös vesibussi. Lauttalaiturista Jääkellariin on matkaa noin 600 metriä, ja kesäisin vesibussi kuljettaa kävijät vain 300 metrin päähän.

Suomenlinna on paitsi suosittu matkailukohde myös 800 asukkaan elävä ja aktiivinen kaupunginosa. Suomenlinnassa työskentelee ympäri vuoden noin 400 työntekijää, ja kesäkaudella määrä nousee sadalla. Suomenlinnan toimijat palvelevatkin kävijöiden lisäksi asukkaita ja työntekijöitä vuoden ympäri. Yrittäjät ovat tärkeä osa Suomenlinnan kehittämistä kansainvälisenä matkailukohteena ja elinvoimaisena kaupunginosana.

Suomenlinnan toimijat sitoutuvat edistämään kestävää matkailua, jonka tavoitteisiin voi tutustua hoitokunnan kestävän matkailun strategiassa. Avaa kestävän matkailun strategia Suomenlinnan merilinnoituksen omilta nettisivuilta. Jääkellarin konseptiehdotusten tulee lisäksi tukea Suomenlinnan palvelutarjontaa sekä maailmanperintökohteen hoitosuunnitelmaa. Lue lisää Suomenlinnasta liiketoimintaympäristönä. Ehdotuksissa arvostamme myös menestyksekästä liiketoimintakokemusta.

Lisätietoa Jääkellarista

  • Jääkellari sijaitsee Iso Mustasaarella Sotamuseon ja matkailijoiden käyttämän Sinisen reitin läheisyydessä, osoitteessa Suomenlinna C 70. Suomenlinnan kartalla Jääkellari on kohde numero 14 (pdf).
  • Tilan kerrosala on n. 160 m2 ja huoneistoala n. 118 m2. Tutustu Jääkellarin pohjapiirrokseen tästä.
  • Vuokralaisen käytössä on rakennuksen molemmin puolin sijaitsevat terassit.
  • Jääkellarissa ei ole rasvanerotuskaivoa eikä se siksi sovellu ravintolakäyttöön.
  • Rakennuksessa on myös inva-wc, joka on kesäaikaan auki kävijöille (1.5.–15.9. klo 10–18). Tällä ajalla sen siivouksesta vastaa Suomenlinnan hoitokunta. Vuokralainen voi pitää wc:tä avoinna myös muuna aikana vastaten tällöin sen siivouksesta.
  • Kuvia tilasta ja rakennuksesta (pdf)

Vuokran määrä

Vuokra neuvotellaan valitun toimijan kanssa tilan käyttötarkoituksen mukaan. Myymälä- ja kokoontumistilalle määritellään neliövuokra, jonka ehdotus kirjataan konseptisuunnitelmaan. Jos konseptiin liittyy kahvilatoimintaa, vuokra on 10 prosenttia tuloslaskelman mukaisesta liikevaihdosta. Tällöin vuokralle asetetaan minimitaso, jota niinikään ehdotetaan konseptisuunnitelmassa.

Kiinnostuitko?

Lähetä vapaamuotoinen konseptiehdotuksesi Suomenlinnan hoitokunnan kirjaamoon osoitteeseen kirjaamo@suomenlinna.fi. Hoitokunta kutsuu valintaehdot täyttäviä yrittäjiä jatkoneuvotteluihin.

Lisätiedot ja näytöt

Suomenlinnan hoitokunnan kehittämispäällikkö Petteri Takkula, petteri.takkula@suomenlinna.fi

Rakennuksen historia

Jääkellari rakennettiin 1895-1898 läheisten upseeritalojen asukkaiden tarpeisiin. Tiilirakenteisen rakennuksen maanpäällisessä osassa oli 14 säilytyshyllyin varustettua, ulkovarastointiin käytettyä koppia, joihin kuljettiin suoraan ulkoa. Jokaisen puuvajakopin lattiassa oli luukku, josta päästiin maanalaiseen kellarikomeroon. 1900-luvulla jääkellarista tehtiin pommisuoja.

2000-luvulla tehdyssä restauroinnissa jääkellarista kunnostettiin yhtenäinen työ- ja kokoontumistila.