Jätehuolto

Suomenlinnan jätehuolto toteutetaan kansallisen jätelainsäädännön ja kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti. Jätteiden keräyksen hoitokunta järjestää yhteistyössä HSY:n ja muiden yhteistyökumppanien kanssa.

Jätepisteet sijaitsevat asuinkiinteistöjen läheisyydessä. Yksittäiset maastoroska-astiat on tarkoitettu ensisijaisesti Suomenlinnassa vierailevien roskille. Toimijoiden käyttöön osoitettuihin jätepisteisiin ei saa viedä kotitalousjätteitä. Tarkista kaikkien Suomenlinnan jätepisteiden sijainnit, käyttäjät ja keräysastioiden määrät löytyvät tästä (pdf).

Jätelainsäädännön etusijajärjestyksen mukaisesti tärkeintä on vähentää syntyvän jätteen määrää. Jos jätettä syntyy, on lajittelu ja hyötykäyttöön ohjaaminen kaikkien etu. Lajiteltuja jätteitä hyödynnetään sekä materiaalina että energiana. Yksi hoitokunnan ympäristötyön päätavoitteista on sekajätteen määrän minimoiminen.

Kannustamme asukkaita lajittelemaan

o biojätteen
o paperin
o kartongin
o lasin ja
o pienmetallin.

Erilliset keräysastiat näille jakeille löytyvät lähes kaikista Suomenlinnan jätepisteistä. Tarkista yksityiskohtaiset ohjeet kotitalousjätteiden lajitteluun HSY:n jäteoppaasta.

On tärkeää ehkäistä metallin päätyminen sekajätteeseen. Helsingin kotitalouksien sekajäte kuljetetaan Vantaan Energian jätevoimalaan poltettavaksi ja metalli on haitallista jätteen polttoprosessissa.

Palautetta jätehuollon järjestelyistä voi antaa suoraan HSY:lle tai Suomenlinnan hoitokunnan palautelomakkeella.

Paperinkeräyksestä voi antaa palautetta Lassila & Tikanojalle, yhteystiedot löytyvät keräysastioista.

SER-romun voi viedä huoltolauttalaiturin vieressä sijaitsevaan keräyskonttiin. Kontti on avoinna joka päivä. SER-romun keräyksestä voi antaa palautetta Kuusakoski Oy:lle, jonka yhteystiedot löytyvät keräyskontin kyljestä.

Mahdollisesta SER-romun kuljetustarpeesta sekä metalliromun, huonekalujen tai muun suurikokoisen jätteen käsittelystä tulee aina olla yhteydessä hoitokunnan asiakaspalveluun, numeroon 0295 338 430.

Kotitalouksien vaarallista jätettä hoitokunta vastaanottaa ajanvarauksella arkisin kello 8-16. Aika varataan numerosta 0295 338 371 (tai 0295 338 430). Ohjeen vaarallisen jätteen vastaanotolle löydät Tarkista ohjeet vaarallisen jätteen vastaanotolle tästä. (pdf) Toimitettaessa vaarallista jätettä hoitokunnalle, jätteen toimittajan tulee tulostaa oheinen vaarallisten jätteiden toimituslomake (pdf) ja luovuttaa se täytettynä hoitokunnan edustajalle. Vaarallista jätettä ei saa jättää Suomenlinnan jätepisteisiin!

Suomenlinnan K-market vastaanottaa paristoja ja pienakkuja. Muovipakkausjätteille ei Suomenlinnassa toistaiseksi ole erilliskeräystä. Lähin keräyspiste mantereella sijaitsee Kruununhaassa, Maneesikadulla Liisanpuistikon kulmassa.

Kirpputoritoiminta ja kierrätys

Kirpputorimyynti on Suomenlinnassa sallittua vain valtakunnallisen Siivouspäivän aikana. Siivouspäivää vietetään kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa viikko ennen koulujen päättymistä sekä elokuun viimeisenä lauantaina. Tutustu siivouspäivän ohjeeseen tästä. (pdf)

Suomenlinnassa ei ole hoitokunnan järjestämää kierrätyspistettä, joten asukkaat ostavat, myyvät ja kierrättävät tavaroitaan esimerkiksi asukasyhdistyksen ylläpitämän Viaporilistan ja Facebookin kautta. HSY:n nettisivuilta löytyy kattavasti tietoa pääkaupunkiseudun kierrätysmahdollisuuksista ja kaikki Suomen kierrätyspisteet on esitetty kartalla kierratys.infon -verkkosivuilla.

Kestävä kehitys

Maailmanperintökohteemme säilyminen tuleville sukupolville on yhteinen asiamme. Suomenlinnan hoitokunnan ympäristötyön keskeisin tekijä on kestävän kehityksen sisällyttäminen kaikkeen toimintaan. Tee sinäkin asukkaana ympäristötekoja, joilla on merkitystä:

 vaihda vihreään sähköön
 madalla huonelämpötilaa
 vähennä lämpimän käyttöveden kulutusta
 suosi lähiruokaa
 pienennä ruokajätteen määrää
 lajittele jätteet
 kierrätä, älä osta uutta
 kävele ja pyöräile, älä autoile

Lisätietoja: