Vuokrien korotus Q & A

Tälle sivulle on koottu vuokralaisillassa 30.11.2017 esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia koskien vuokrien korostusta.

Kysymys 1: Miksi vuokrien korotus tehdään näin nopealla aikataululla?

Aikataulu perustuu hoitokunnan tulostavoitteisiin, jonka mukaan vuonna 2017 hoitokunnan tulee määrittää Suomenlinnan vuokrataso. Lisäksi tulossopimus ja valtion talousarvioehdotus sisältävät kirjauksia vuokratason nostosta Suomenlinnassa. Vuokranantaja neuvottelee kuuden kuukauden ajan lain mukaan vuokralaisten edustajien kanssa. Neuvottelut aloitettiin 30.11.2017.

Kysymys 2: Miksi vuokria verrataan yksityisten asuntojen vuokrahintoihin?

Suomenlinnan vuokra-asunnot ovat ykistyisoikeudellisia vuokrasopimuksia. Asunnot eivät ole valtion tai kaupungin tukemia asuntoja, jolloin ei ole muita vaihtehtoa kuin verrata yksityisiin vuokrasopiumuksiin.

Kysymys 3: Kuinka paljon asuntoja on tyhjillään?

Asuntoja tulee olla tyhjillään, koska äkilliset korjaustarpeet asunnoissa voivat vaatia asukkaan siirtämisen toiseen asuntoon väistöön remontin ajaksi. Asuntoremontteja tehdään hoitokunnan Puolutustushallinnolle ja yksityishenkilöille vuokraamissa asunnoissa koko ajan, kymmeniä vuodessa.

Kysymys 4: Oletteko miettineet, voisiko turisteille asettaa pääsymaksua?

Pääsymaksututkimus suoritettiin vuonna 2015 eikä se antanut viitettä maksuihin siirtymisen suuntaan. Hoitokunta tilaa vuoden 2018 aikana kolme asiantuntijalausuntoaa, miten pääsymaksu vaikuttaisi maailmanperintöarvoihin: 1. Kansainvälisen vertailun näkökulmasta, 2. Suomenlinnan kehityksen ja arvojen näkökulmasta ja 3. Helsingin kaupungin kehityksen näkökulmasta.

Kysymys 5: Voidaanko me asukkaina vaikuttaa vuokratasoon? Päättäjillä ei ole tietoa tämän paikan asumismukavuudesta.

Asukkaat voivat vaikuttaa neuvotteluissa. Neuvottelut aloitettiin 30.11.2017 ja asukkaat nimeävät edustajansa neuvotteluihin. Lisäksi kaikki palautteet, joita on annettu vuokrankorotuksia koskevissa tilaisuuksissa ja/tai sen jälkeen kirjallisesti tai sähköpostilla, on luettu ja taltioitu. Palautteet ovat myös osa johtaja Ulla Räihän johtokunnalle antamaa lisäselvitystä.

Kysymys 6: Jos rakennuksia aletaan peruskorjata 4-5 vuoden päästä, tehdäänkö näihin asuntoihin korjauksia ennen sitä?

Kiinteistöjä ylläpidetään ja huolletaan koko ajan. Myös ennen peruskorjauksia. Mikäli asukas havaitsee vikoja huoneistossaan, siitä tulee ilmoittaa hoitokunnalle. Granlund Manager -vikailmoitusjärjestelmän käyttäjätunnukset saa pyytämällä osoitteesta vuokralaiset(a)suomenlinna.fi.

Kysymys 7: Kuka tulee arvioimaan asunnon kunnon ja mahdollisuuden poikkeukselliseen vuokrankorotukseen?

Mikäli asukas on sitä mieltä, että asunnon kunto on erityisen heikko ja edellytykset poikkeukselliseen vuokrankorotukseen täyttyvät, asukkaan tulee olla yhteydessä isännöitsijä Kari Koskelaan: kari.koskela(a)suomenlinna.fi.