Förbered dig inför besöket

Tips inför ett hållbart besök

Sveaborg är Unescos världsarvsobjekt, som vi vill bevara även för kommande generationer. När du besöker Sveaborg kan du hjälpa oss bevara fästningen. Med hjälp av tipsen nedan kan du besöka Sveaborg på ett ännu hållbarare sätt.

Gå endast på tillåtna områden

En del av fästningsområdet är känsligt för slitage. Vi hoppas att du endast använder gångbanorna och stigarna på de områden som är känsliga för slitage. På Sveaborg finns dessutom sällsynta och fridlysta växter, träd och byggnader som ska lämnas i fred. Det kan finnas risk för att falla ned på oväntade ställen och därför lönar det sig för den egna säkerhetens skull att röra sig längs de rekommenderade rutterna.

Sortera soporna

För ditt skräp till skräpkorgarna. På Sveaborg finns många återvinningspunkter där du kan sortera soporna.

Ta hänsyn till de lokala invånarna

På Sveaborg bor ungefär 800 människor. Ta hänsyn till invånarnas hemfrid och rör dig endast längs de rutter som har markerats på kartan. På informationstavlorna finns invånarnas gårdar markerade. Du hittar kartan på nätet. Du kan även hämta den från Sveaborgs turistinformation precis vid färjstranden. Runt om på fästningen hittar du också informationstavlor där den rekommenderade blå rutten har markerats.

Främja tjänsterna

Du kan ge ditt stöd till aktörerna på området genom att främja Sveaborgs tjänster. På fästningen finns ett flertal trivsamma restauranger och caféer. På Sveaborg finns också intressanta museerguidade rundvandringar och konstutbud.

Besök året om

Du kan även besöka Sveaborg utanför sommarsäsongen. Genom att besöka Sveaborg på vintern hittar du säkert nya upplevelser. Servicen på Sveaborg håller öppet året om. Du hittar öppettiderna för servicen i vår evenemangskalender.

Följ ordningsreglerna

Som Unescos världsarvsobjekt har Sveaborg egna ordningsstadgan. Reglerna avviker från det övriga Helsingfors eftersom man strävar efter att skydda Sveaborg. Observera att det är förbjudet att göra upp öppen eld och att grilla på Sveaborg.

Tack för att du hjälper oss skydda vårt världsarv!

Läs mer

Skyddsarbetet styrs av Sveaborgs underhållsplan.
I Sveaborgs strategi för hållbar turism beaktas skydd av objektet och utvecklandet av turismen.