Sveaborgs 100 år

Under 2018 firar man på Sveaborg ett jubileumsår, eftersom fästningens finländska period har varat i 100 år. Under jubileumsåret lyfter vi fram Sveaborgs historia och liv under hela denna tid.

Sveaborg, eller Viapori på finska, var ännu vid årsskiftet 1917–1918 en rysk garnisonsfästning och anslöts officiellt till självständiga Finland först den 12 maj 1918. Denna dag hissades det självständiga Finlands statsflagga för första gången i flaggstången på bastion Zander på Gustavssvärd och fästningens finska namn byttes till Suomenlinna.

Förutom fästningens hundraåriga finländska period minns vi under 2018 även inbördeskriget för hundra år sedan och fånglägren. Fånglägret som grundades 1918 utgör en dyster period i Sveaborgs historia. Sveaborgs fångläger var det näst största fånglägret som grundades i Finland som följd av inbördeskriget.

Det händer och sker på Sveaborg året om också under jubileumsåret

Förvaltningsnämnden för Sveaborg och ämbetsverkets intressentgrupper ordnar evenemang i fästningen under hela året. Försvarsmakten fyller 100 år i år, och därför öppnas nya utställningar i Krigsmuseet och försvarsmakten ordnar evenemang på Sveaborg i början av sommaren.

En ljudande utställning, som öppnar på Sveaborg på våren, behandlar händelserna i Finland under 1918 i bilder, ord och ljud.

Äventyrsturen för barn som ordnas av Samfundet Ehrensvärd fyller 20 år under jubileumsåret. Äventyrsturerna ”Sveaborg och hemligheternas nyckel” ordnas under sommarsäsongen.

Förutom specialprogram betjänar museerna, restaurangerna och caféerna samt övriga tjänster på Sveaborg besökare året runt.

Stängda lokaler öppnar för allmänheten

Häktesbyggnaden och Luftövervakningscentralen öppnar för allmänheten i form av guidade rundvandringar under våren 2018. Häktesbyggnaden är en byggnad som användes som fängelse. Under rundvandringen 1918 minnesårets specialguidning besöks man häktesbyggnaden. Den ligger på kronverket Ehrensvärd på Stora Östersvartö. Luftövervakningscentralen från andra världskriget ligger på Vargön.

Evenemangen under Sveaborgs jubileumsår meddelas i evenemangskalendern allt eftersom detaljerna bekräftas. Tjänsternas öppettider anges också i kalendern. Följ jubileumsåret och dela dina erfarenheter med hashtaggen #Suomenlinna2018.