Lähikuva linnanpihalla sijaitsevasta tykistä.

Aukiolot ja tapahtumat

1.6.2021-30.9.2022

Erikoisnäyttely: Viapori-­Suomenlinna – Kolmen valta­kunnan linnoitus 1748-­2021

Kuva: Augustin Ehrensvärd: Näkymä Viaporiin, 1760-luvun alku. National­museum, Tukholma.

Laaja Suomen­linnan historiaa 1700-luvulta 2020-luvulle esittelevä näyttely­kokonaisuus avautuu Kansallis­arkistossa ja Suomenlinna-­museolla. Näyttely juhlistaa Ehrensvärd-­seuran 100-vuotis­taivalta. Seuran tehtävänä on Suomen­linnan ja sen historian tunnetuksi tekeminen.

Suomenlinna-­museon näyttely esittelee kolmen vallan laivastoja

Saaristo­laivasto eli Armeijan laivasto oli alun perin Ruotsin turva Venäjää vastaan. Tämä Viaporin muurien suojaan sijoitettu laivasto on keskeisessä roolissa Suomenlinna-­museon näyttelyssä. Se esittelee myös laivan­rakentaja Fredrik Henrik af Chapmanin toimintaa Viaporin telakan perustajana.

Esillä on laivojen pienois­malleja, muun muassa miinalaiva Pohjanmaan pienoismalli. Näyttelyn muu esineistö koostuu laiva­piirustuksista, valokuvista ja aseista. Myös rakennus, jossa näyttely sijaitsee, on osa näyttelyä: se on af Chapmanin suunnittelema varasto, jossa alusten irtaimistoa säilytettiin talvi­kuukausien aikana.

Lisäksi näyttelyssä on meri­arkeologinen osio, joka kuvaa havainnollisin esimerkein, mitä jo tuhoutuneesta Saaristo­laivastosta on voitu saada selville tämän päivän arkeologian menetelmin.

Vieraile näyttelyssä Suomenlinnassa

Suomenlinnassa näyttely on esillä Suomenlinna-­museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa museon toisessa kerroksessa. Näyttelyn pääsy­maksut 8/5/4/0 €, sisäänpääsy on ilmainen Museo­kortilla ja Helsinki-­kortilla. Tarkista Suomenlinna-­museon aukioloajat Suomenlinnan aukiolo­kalenterista. Siirry aukioloihin tästä. 

Voit ostaa liput Suomenlinna-­museon näyttelyyn myös ennakkoon. Siirry ostamaan lippu tästä.

Vieraile näyttelyssä Kansallis­arkistossa

Kansallis­arkiston näyttelyssä esitellään Suomenlinnan vaiheita Suomen historian käänne­kohdissa. Näyttely Kansallis­arkistossa esittelee Viapori-­Suomenlinnan historiaa siitä lähtien, kun Ruotsi linnoitti saaret laivastonsa turvaksi. Näyttelyssä on esillä arvokasta esineistöä ja alkuperäisiä asiakirjoja 1700-luvulta liittyen muun muassa määräyksiin Viaporin puolustamisesta ja 1800-luvulta kuten sopimus linnoituksen luovuttamisesta venäläisille.

Kansallis­arkiston näyttely sijaitsee osoitteessa Rauhankatu 17, Helsinki. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tarkista Kansallis­arkiston aukioloajat juhlavuoden sivustolta. Siirry sivustolle tästä. 

Sijainti

Suomenlinna-museo (matkailijan kartalla numero 18)

Matkailijan kartta (pdf)

Hinta

8/5/4/0 €

Osta lippuja

Ajankohta

  • 1.6.2021-30.9.2022

Lisätietoja

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan

Sijainti

Suomenlinna-museo (matkailijan kartalla numero 18)

Matkailijan kartta (pdf)

Hinta

8/5/4/0 €

Osta lippuja

Ajankohta

  • 1.6.2021-30.9.2022

Lisätietoja

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan