Lähikuva linnanpihalla sijaitsevasta tykistä.

Aukiolot ja tapahtumat

29.3.-5.4.2021

Näyttely: Sinitakkien säveliä – Laivaston soittokunnan historiaa

Kuva: Laivaston soittokunta. Kuvassa Rannikkolaivaston Soittokunta ryhmäkuvassa vuonna 1935. Kapellimestari Karl Hellman joukkonsa keskellä.

Sinitakkien säveliä – Laivaston soittokunnan juhlanäyttely Suomenlinna-museossa ja matkailuneuvonnassa Rantakasarmilla

Laivaston soittokunta on ehtinyt yli sadan vuoden ikään. Soittokunnan pitkää, monipuolista ja menestyksekästä taivalta juhlitaan myös Suomenlinnassa. Voit tutustua näyttelyyn Suomenlinna-museolla ja osa näyttelyn esineistöstä on esillä myös Suomenlinnan Rantakasarmilla matkailuneuvonnan tilassa.

Soittokunta on reilun vuosisadan aikana esiintynyt mitä moninaisimmissa tapahtumissa. Valtiollisista tilaisuuksista tattoo-tapahtumiin ja marssikonsertteihin, iltahartauksista ravintolakeikkoihin ja kouluvierailuihin – opetellun ja soitetun musiikin skaala on Laivaston soittokunnan muusikoilla uskomattoman laaja. Sotilassoittajan työ onkin soittajien itsensä mukaan monipuolisin ammatti, joka muusikolla voi olla.

Näyttelyn toteutus

Merikeskus Forum Marinum on toteuttanut näyttelyn, jossa tämä värikäs ja monitasoinen satavuotinen tarina tuodaan nähtäväksi ja kuultavaksi. Näyttelyssä pääsee tutustumaan soittokunnan historiaan niin kuvien, tekstien kuin esineidenkin kautta. Näyttely on rakennettu yhteistyössä Laivaston soittokunnan kanssa, ja se pohjautuu Kauko Karjalaisen kirjoittamaan soittokunnan historiateokseen Puhallamme elämyksiä.

Näyttelyvierailu

Näyttely on avoinna Suomenlinna-museolla 23.10.2020 alkaen aina museon ollessa avoinna. Museoon on sisäänpääsymaksu. Näyttely on esillä 5.4.2021 saakka.
Lisäksi osa esineistöä on esillä matkailuneuvonnassa, joka on kaikille avoin.

Lue lisää Suomenlinna-museon sekä matkailuneuvonnan aukioloista aukiolokalenterista. Tästä pääsee aukiolokalenteriin.

Matkailuneuvonta sijaitsee HSL:n lautan laiturin tuntumassa ja on avoinna talvikaudella päivittäin klo 10 – 16.

Suomenlinnan ja merivoimien soittokuntien yhteinen historia

Suomenlinnalla ja merivoimien soittokunnilla on pitkä yhteinen historia. Linnoituksessa toimi 1700-luvulla Ruotsin saaristolaivaston soittokunta ja 1800-luvulla useita Venäjän keisarillisen laivaston soittokuntia. Laivaston soittokunta toimi 1920-1930-luvulla Helsingissä ja sen henkilökuntaa asui Suomenlinnassa. Esimerkiksi soittokunnan tunnetuimpiin muusikoihin kuulunut Georg Malmstén asui Suomenlinnassa 1920-luvun puolivälissä. Toisen maailmansodan jälkeen Laivaston soittokunta muutti Turkuun. Niin ikään Turussa sijaitseva, merivoimien museona toimiva Forum Marinum toteutti Laivaston soittokunnan juhlanäyttelyn, joka on nyt tuotu esille Suomenlinna-museoon.

Katso Laivaston soittokunnan videotervehdys näyttelyn avautumisen johdosta (video aukeaa Laivaston soittokunnan Facebook-sivuille.)

Tule tutustumaan Sinitakkien säveliin!

  1. Saavu paikalle vain terveenä. Jos sinulla on flunssanoireita tai olet tavannut sairastuneita tai altistuneita ihmisiä, älä osallistu tapahtumaan vaan pysy kotona.
  2. Pese käsiä ahkerasti.
  3. Käytä käsidesiä.
  4. Aivasta nenäliinaan tai hihaasi.
  5. Pidetään riittävät turvavälit.
  6. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa ja aina, kun lähikontakteja ei voida välttää.

Sijainti

Suomenlinna-museo (matkailijan kartalla numero 18)

Matkailijan kartta (pdf)

Hinta

8/5/4/0 €

Suomenlinna-museossa maksuvälineenä käy myös Museokortti

Osta lippuja

Ajankohta

  • 29.3.-5.4.2021

Lisätietoja

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan

Sijainti

Suomenlinna-museo (matkailijan kartalla numero 18)

Matkailijan kartta (pdf)

Hinta

8/5/4/0 €

Suomenlinna-museossa maksuvälineenä käy myös Museokortti

Osta lippuja

Ajankohta

  • 29.3.-5.4.2021

Lisätietoja

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan