17.6.-18.6.2017

Kulttuurifestivaali Les Lumières

Valistusajan kulttuurifestivaali Les Lumières järjestetään Helsingissä ja Suomenlinnassa 15. kertaa 17.-18.6.2017. Teemana on tänä vuonna Axel von Fersen ja Marie Antoinette.

Festivaalin ohjelmaa on inspiroinut Marie Antoinetten suuri rakkaus sekä Ranskan vallankumouksen naiset, kuten rohkea kirjailijatar Olympe de Gouges.

Amerikan vapaussotaankin ehtinyt kosmopoliitti kreivi Hans Axel von Fersen (1755-1810), jonka isän mukaan Suomenlinnan Tenalji von Fersenkin on nimetty, oli Vuojoen ja Harvialan kartanoiden omistaja, hovimarsalkka ja valtaneuvos.  Fersen vietti kolme vuotta (1791-1793) Brysselissä  odottaen uutisia vallankumouksen ajan Pariisista ja salakielisiä viestejä Marie Antoinettelta. Hän teki kaikkensa kuningasparin hengen pelastamiseksi.

Festivaalissa esiintyvät Guy van Waas ja Les Agrémens -barokkiorkesteri Belgiasta, baritoni Pierre-Yves Pruvot, sopraano Amélie Renglet sekä näyttelijät  Linda Zilliacus ja Joachim Wigelius.

OHJELMA:

La 17.6. klo 19.30 Tenalji von Fersen 
”Vallankumouksen naiset”

Konsertissa kreivitär Sparre (näyttelijä Linda Zilliacus) ja Carl Ehrensvärd (Tobias Zilliacus) pohtivat kuulumisia Pariisin kirjallisista salongeista; rohkea kirjailijatar Olympe de Gouges on omistanut  julistuksensa naisen ja kansalaisen oikeuksista Marie Antoinettelle. Musiikista vastaavat Guy Van Waas, Les Agrèmens –jousikvartetti, sopraano Amélie Ringlet ja Marja Rumpunen.

Su 18.6. 19.30
Ritarihuone Axel von Fersen ja Marie Antoinette

Kreivi Anckarbjelke (näyttelijä Joachim Wigelius) ja kreivitär Sparre (näyttelijä Linda Zilliacus) odottavat kuumeisesti kirjettä Axel von Ferseniltä Brysselistä ja viimeisimpiä uutisia  kuohuvasta Pariisista. Kapellimestari Guy Van Waas ja Les Agrémens –barokkiorkesteri solisteinaan baritoni Pierre-Yves Pruvot ja sopraano Amélie Ringlet esittävät oopperamusiikkia useilta eri säveltäjiltä.

Tarkemmat tiedot festivaalista: www.lumieres.fi