Siirry suoraan sisältöön
Lähikuva linnanpihalla sijaitsevasta tykistä.

Aukiolot ja tapahtumat

6.9.2018

Näyttelyn lopettajaiset: Suomen sisällissota taiteen keinoin

Satavuotias yö -näyttelyn lopettajaisia vietetään tänä torstaina. Tilaisuudessa tarjolla musiikkiohjelmaa vuoden 1918 hengessä, virvokkeita ja vapaata keskustelua siitä miten muistovuotta on vietetty. Tilaisuus on yleisölle avoin, vapaa pääsy.

Aika torstaina 6.9. kello 18.00 – 21.00

Paikka: Lopettajaisia vietetään juhlatila Myllysalissa (rakennus B17 c) Susisaarella klo 18 alkaen. Huomioithan, että näyttely sijaitsee eri paikassa (Suomenlinna-museo) ja on avoinna 6.9. klo 18 saakka. Näyttelyyn on pääsymaksu, samalla lipulla voi tutustua Suomenlinna-museon perusnäyttelyihin.

Lisätietoja Facebook-tapahtumasivulla.

Lopettajaistilaisuudessa kuullaan otteita kahdesta sisällissodan muistitietoon ja arkistoihin perustuvasta koskettavasta konserttikokonaisuudesta.

”Punavalkoisia lauluja” -draamallisen konsertin koonneet Helmi Camus, Minna Koskenlahti, Iida Savolainen ja Tero Pajunen esittävät lauluja vuoden 1918 sisällissodan ajoilta sekä punaisten että valkoisten puolelta. Konsertti näyttää sodan kasvot yksilön kautta: miten taistelulaulu kajahtaa lapsisotilaan tai eri puolilla rintamaa taistelevien veljesten suusta. Näkökulmat muuttuvat ja rinnastuvat, kun sota-ajan lauluja lauletaan niin naispunakaartilaisen kuin Saksassa koulutetun jääkärin äänellä. Sadan vuoden takaiset tapahtumat nostetaan esiin tasapuolisesti, menneisyyttä ja molempia osapuolia ymmärtäen.

Muusikot Petra Poutanen-Hurme ja ohjaaja/koreografi Päivi Järvinen sekä tuottaja/arkistotutkija Anne Koski tulevat kertomaan ja esittämään otteita “Susinartut” -hankkeesta. Naiskuoroteos ja konserttikiertue perustuvat Suomen sisällissodassa kovia kokeneiden naisten kirjoittamiin runoihin ja lauluihin, joita ei ole ennen julkaistu. Vankileirille sodassa joutui naiskaartilaisia, sänitäärejä, keittäjiä ja pakolaisia lapsineen. Laulu- ja runoteksteissä nämä naiset työstävät sotakokemuksiansa jo pakomatkalla, vankeudessa ja sieltä vapauduttua. Autenttiset tekstit alkavat elää kahden muusikon niihin säveltämän uuden musiikin ja koreografin naiskuoron kanssa toteuttamaan liikekielen ansiosta. Tuloksena on myötäelävään lauluun ja liikkeeseen perustuva esitys, joka antaa äänen historiassa kaltoin kohdelluille naisille, jonka perimmäinen viesti on naisten ja tyttöjen oikeus aktiiviseen kansalaisuuteen ilman vihaa ja väkivaltaa kaikkina aikoina.

 

Lisää tapahtumia

Kaikki tapahtumat