Lähikuva linnanpihalla sijaitsevasta tykistä.

Aukiolot ja tapahtumat

6.1.2016

Suomenlinnan LopUp-loppiaistapahtuma

Suomenlinnan LopUp banneri

Tervetuloa viettämään leppoisaa loppiaista Suomenlinnaan koko perheen voimin!

Toista kertaa järjestettävässä pop-up-henkisessä tapahtumassa on luvassa monipuolista ohjelmaa koko perheelle: musiikkia, leikkejä, teatteriesityksiä, visiittejä taiteilijoiden työhuoneilla ja studioissa, pop-up-kahviloita ja ruokapaikkoja sekä muutakin ohjelmaa lapsille ja lapsenmielisille.

Ohjelma ja kartta (JPG), PDF

Ohjelma

10–16 Suomenlinnan matkailuneuvonta palvelee tapahtuman kävijöitä. Rantakasarmi, C1.

10–16 Omatoiminen Linnoitustontun reitti. Lähde seuraamaan Linnoitustontun reittiä – nouda omatoimisen polun kartta Rantakasarmin matkailuneuvonnasta, C1. Lisätietoja täältä.

10 & 13.30 Linnoitustonttu Kaarlen tonttupolku Viaporissa. Tonttupolun aikana ratkotaan tehtäviä ja kuullaan linnoituksen elämästä eri aikoina. Kaarlen opissa lapset vanhempineen voivat tutustua hauskalla tavalla Suomenlinnaan. Kierros Kaarle-tontun seurassa mukailee Linnoitustontun reittiä, jota voi seurata myös omatoimisesti 28.11.2015-6.1.2016. Lisätietoa Kaarlen kierroksesta löytyy tapahtuman Facebook-sivulta.

Kierrokset alkavat kello 10.00 ja 13.30 Suomenlinnasta, Rantakasarmin matkailuneuvonnasta ja kestävät noin tunnin. Hinta: 5 € / hlö. Lippuja voi ostaa lauttarannasta Rantakasarmilta, maksu käteisellä. Lisätietoja kierroksesta täältä. Lisätiedot ja lippuvaraukset: Ehrensvärd-seura, puh. (09) 684 1850 / guidebooking@suomenlinnatours.com

10.30 & 14.30 Kettu, Karhu ja Susi maata viljelemässä – eloisa kansansatuhetki Pajasalissa. Yhden näyttelijän esitys musiikin ja rekvisiitan värittämänä kertoo Ketun, Karhun ja Suden yhteisestä yrityksestä viljellä maata. Perustana tarinalle ovat lukuisat suomalaiset kansansadut, joista ohjaaja Anna Jaanisoo on koonnut hauskan esityksen. Kertoja: Sanna Liski. Ohjaus ja käsikirjoitus: Anna Jaanisoo. Esityksen kesto on noin 30 min. Hinta 5€/ katsoja, alle 2-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Lisätietoja esityksestä ja lippuvaraukset täältä.

10.30–16.30 Suomenlinnakeskus ja sen yhteydessä sijaitseva Suomenlinna-museo  palvelevat LopUp-kävijöitä koko päivän ajan. Linnoitustonttu Kaarlen voi myös tavata Suomenlinnakeskuksella päivän aikana.

11–16 InsideOut Escape Games Wall Escape -peli rantautuu Suomenlinnaan loppiaisena. Kaikki tehtävät ja vihjeet ovat kummallisessa ovista tehdyssä seinässä. Kuvittele seinä täynnä laatikoita, lukko ja villejä pulmia, jotka sinun tulee ratkaista. Löydätkö sinä Isoisän Kadonneen Viisauden?

Läpi elämiemme me haalimme ja perimme esineitä ja abstrakteja muistoja. Tuntuu, että viisaus ja syyt ovat kadoksissa yksityiskohtien välissä. Nyt olemme jääneet yksin tuntemattoman kanssa. Löydätkö sinä kadonneiden merkitysten avaimen? Uskallatko avata isoisän salaisen laatikon ja katsoa sisälle? Onko sinulla rohkeutta kysyä oikeat kysymykset? Mutta vastaatko niihin myös? Peli on Pirunkirkon juhlasalissa. Yksi peli kestää noin 25 minuuttia ja peliin voi osallistua kerralla 2-6 pelaajaa. Osallistuminen on ilmaista.

11–16 Tarinoita elämisestä Suomenlinnassa, kakkua, kahvia ja muita herkkuja. Tervetuloa tutustumaan viehättävään pikkutaloon Susisaarelle B 18. Talo on rakennettu venäläisellä kaudella, ja sen rakentamiseen on osittain käytetty Krimin sodan aikaisia tiiliä. Talo on aikoinaan toiminut myös putkana.

Talon nykyinen asukas Tuula Lindfors kertoo mielenkiintoisia tositarinoita siitä, millaista on ollut asua talossa 1970-luvulta lähtien. Sisäänpääsy 4 €/hlö. Mahdollisuus ostaa myös kahvia, teetä ja suolaista sekä makeaa syötävää. Maksu käteisellä. Osoite: Susisaari B 18 ( Tenalji von Fersenin takana).

11–16 Hostel Suomenlinnassa avoimet ovet ja käsityöpaja lapsille (yli 5v.) ja aikuisille. Ohjelmassa mm. kankaanpainantaa ja heijastimien valmistusta. Materiaalimaksu 6 €/hlö (sis. 1 heijastin ja 1 kangaskassi). Myynnissä kahvia, teetä, mehua, pientä suolaista ja makeaa.

11-16 Paarlastihuoneen edustalla perinneleikkejä lapsille ja lapsenmielisille. Perinneleikit ry saapuu leikittämään lapsia ja lapsenmielisiä. Muistatko vielä miten leikittiin tervapataa tai kymmenen tikkua laudalla?

Yhdistys ylläpitää ja tutustuttaa uudelleen vanhoihin tuttuihin pihaleikkeihin. Toiminnan pääpaino onleikitystapahtumissa, mutta yhdistyksellä on myös tuotteita, joista löytyy ohjeita perinneleikkeihin. Näitä tuotteita on jaossa ilmaiseksi kaikille leikkijöille.

11–16 Jääkellarissa Markku Tantun näyttely: Rymy-Eetu ja muita äijiä sekä elävää musiikkia klo 15-16: Osmo Palonen (piano) ja Markku Tanttu (rummut). Vapaa pääsy.

11.30 & 13.00 Pikku Kakkosesta ja Joulukalenterista tutut liikennepuistokonstaapelit Maltti ja Valtti esiintyvät Tenalji von Fersenissä. Lisätietoja Maltista ja Valtista täältä. MLL Suomenlinna ja Suomenlinnan merisudet vastaavat tilaisuuden puffetista, jossa tarjolla suolaisia ja makeita herkkuja. Ohjelmassa lisäksi kasvomaalausta ja arpajaiset. Vapaa pääsy. Huom! Max. 200 katsojaa/esitys.

11.45 & 12.30 Rantakasarmin kellotornin opastettu kierros suomeksi. Tule tutustumaan Suomenlinnan Rantakasarmin kellotornin kellokoneistoon, joka on jo yli 150 vuotta näyttänyt aikaa suomenlinnalaisille ja linnoituksessa vieraileville. Vuonna 1870 valmistunut Rantakasarmi toimi mm. päävartiona ja varustettiin näyttävällä, nyt Suomen vanhimmalla, saksalaisella tornikellolla.

Kellotorniin pääsee tutustumaan Ehrensvärd-seuran oppaan johdolla suomeksi klo 11.45 ja 12.30 ja englanniksi klo 13.00 ja 13.30. Kierros kestää noin 15 minuuttia. Opas odottaa kierroksen alkaessa Viaporin Deli & Cafén edustalla. Ilmoittautumiset ennakkoon guidebooking@suomenlinnatours.com, 12 ensimmäistä mahtuu mukaan. Vapaa pääsy. Huom! Ikäraja kierrokselle turvallisuussyistä 10v.

12–14 Pirunkirkon juhlasalissa avoin tilanäyttö. Tule tapaamaan myyntihenkilökuntaamme, tutustumaan tilaan ja suunnittelemaan oman tilaisuutesi toteutusta. Tilaisuuteen ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Pirunkirkossa samaan aikaan Cone’s -kahvila.

13.00 & 13.30 Rantakasarmin kellotornin opastettu kierros englanniksi. Tule tutustumaan Suomenlinnan Rantakasarmin kellotornin kellokoneistoon, joka on jo yli 150 vuotta näyttänyt aikaa saarelaisille ja sen vieraille. Vuonna 1870 valmistunut Rantakasarmi toimi mm. päävartiostona ja varustettiin näyttävällä, nyt Suomen vanhimmalla, saksalaisella tornikellolla.

Kellotorniin pääsee tutustumaan Ehrensvärd-seuran oppaan johdolla suomeksi klo 11.45 ja 12.30 ja englanniksi klo 13.00 ja 13.30. Kierros kestää noin 15 minuuttia. Opas odottaa kierroksen alkaessa Viaporin Deli & Cafén edustalla. Ilmoittautumiset ennakkoon guidebooking@suomenlinnatours.com, 13.00 kierrokseen 12 ensimmäistä mahtuu mukaan, 13.30 kierrokseen 6 ensimmäistä mahtuu mukaan. Vapaa pääsy. Huom! Ikäraja kierrokselle turvallisuussyistä 10v.

13.30 Opastettu kävelykierros venäjäksi. Liput 10 € / aikuinen, 4 € /lapsi (7-17v.). Kierrokset alkavat Suomenlinnakeskukselta. Kierros kestää noin tunnin. Lisätietoja ja lippuvaraukset: Ehrensvärd-seura, puh. (09) 684 1850 / guidebooking@suomenlinnatours.com

14–16 Tenalji von Fersenissä ja Myllysalissa avoin tilanäyttö. Tule tapaamaan myyntihenkilökuntaamme, tutustumaan tilaan ja suunnittelemaan oman tilaisuutesi toteutusta. Tilaisuuteen ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Huom! Henkilökuntamme löydät Tenalji von Fersenin puolelta. Myllysalissa samaan aikaan Maatuska-kahvila.

14 & 15 Pumppuhuoneen opastettu kierros. Ainutlaatuinen pumppuhuone avautuu yleisölle. Syvät pumppukaivot kertovat tarinaa yli 200 vuoden takaisen tekniikan nerokkuudesta. Hevoset pyörittivät pumppuja, joiden avulla Suomenlinnan telakan altaat tyhjenivät ja suuren saaristolaivaston tukikohta toimi moitteettomasti.

Pumppuhuone sijaitsee Tenalji von Fersenin yhteydessä. Opastetut kierrokset Ehrensvärd-seuran oppaan johdolla klo 14 (suomeksi) ja 15 (englanniksi). Vapaa pääsy. 25 ensimmäistä mahtuu mukaan. Ennakkoilmoittautumiset: guidebooking@suomenlinnatours.com

Työhuoneet

11–16 Työhuone Kirsi Kunelius, E 12 B 3, Länsi-Mustasaari, avoinna. Kirsi on suomenlinnalainen kuvataiteilija ja lavastaja. Tarjolla taidetta, teetä ja tunnelmaa. Vapaa pääsy.

11–16 Työhuone Esa Toivanen, B31, avoinna. Esa Toivanen käyttää päämateriaaleinaan puuta ja nauloja, joita hyödyntämällä hän luo näyttävää taidekäsityötä. Esa kertoo kävijöille mielellään työstään ja elämästä Suomenlinnassa. Vapaa pääsy.

12-16 Wrkshp Viapori, B 31 avoinna. Vapaa pääsy.

12–15 Keramiikkatyöhuone Pot Viapori avoinna tapahtumakävijöille. Vuonna 1972 perustetussa keramiikkatyöhuoneessa on vuosien saatossa työskennellyt lukuisia taidekäsityöläisiä. Meri, visuaalisesti jännittävä saariympäristö sekä vaihtelevat vuodenajat luovat inspiroivan ilmapiirin. Tällä hetkellä Pot Viaporissa työskentelevät keraamikot Lotta Grönroos, Johanna Ojanen, Soile Paasonen ja Pirjo Pesonen sekä lasitaiteilija Liisa Ikävalko. Vapaa pääsy.

12-16 Valokuvaaja Dorit Salutskijn työhuone avoinna. Ohjelmassa mm. valokuvia ja musiikkia. Dorit on suomenlinnalainen valokuvaaja ja bloggari, joka tarjoaa kuvauspalveluita erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Suomenlinna C 31 O, (ovi tunnelissa), 00190 Suomenlinna. Vapaa pääsy.

Museot

10.30–16.30 Suomenlinna-museo avoinna. Sisäänpääsymaksut museoon: 6,5/5/4/0 €(aikuiset, opiskelijat/eläkeläiset, lapset 7-17, lapset alle 7 v.)

11–16 Lelumuseo ja Café Samovarbar palvelevat tapahtumakävijöitä koko päivän ajan. Museon kokoelmiin kuuluu vanhoja nukkeja, antiikkinalleja ja muita vanhoja leikkikaluja 1800-luvun alusta 1960-luvulle saakka. Sota-ajan leikkikalut ja pelit ovat yksi museon erikoisuuksista. Museolla on myös oma puoti, joka myy nostalgisia matkamuistoja. Sisäänpääsymaksu museoon: 6/5/3/15 € (aikuiset, opiskelijat/eläkeläiset, lapset, perhelippu 2+2).

Ravintolat ja kahvilat

10–16 Café Vanille. Tarjolla keittoa, leivonnaisia ja suolapaloja. Sään salliessa lettuja ulkona tai pannaria sisätiloissa.

10.30–16.30 Suomenlinnakeskuksen kahvila. Keskuksen kahvilassa voi nauttia kuumien juomien lisäksi pieniä makeita ja suolaisia herkkuja.

11-16 Cone’s pop-up -crepekahvila Pirunkirkon juhlasalissa. Cone’s rantautuu Pirunkirkon juhlasaliin loppiaisena. Cone’s:in vakituinen myyntipiste oli kesällä 2015 Helsingin Kauppatorilla ja sen lisäksi myyntivaunu kiersi eri tapahtumissa ja festareilla. Cone’s tuo ensimmäisenä Suomeen maailmalla suositut crepetötteröt, joista löytyy sekä suolaisia että makeita versioita.

11-16 Lelumuseon Café Samovarbarissa tarjotaan paikan päällä leivottuja suolaisia ja makeita herkkuja sekä kuumia juomia.

11–16 Jääkellarin kahvila ja taidemyymälä. Keittoa, pikkusuolaista ja makeaa, juomia. Näyttely: Rymy-Eetu ja muita äijiä sekä elävää musiikkia klo 15-16: Osmo Palonen (piano) ja Markku Tanttu (rummut). Vapaa pääsy.

11.30–16.00 Kotiravintola Saariston Ruokaluukku tarjoaa maittavaa kotiruokaa osoitteessa Iso Mustasaari C 58 C 20, 2.krs. Käteismaksu.

11–17 LopUp Maatuska-kahvila Myllysalissa. Historiallinen Myllysali muuttuu ”Maatuska” -kahvilaksi, joka tarjoaa pop-up -hengessä makeita ja suolaisia piirakoita. Tarjolla paikalla nautittavaksi tai mukaan ostettavaksi monenlaisia venäläistyyppisiä suolaisia ja makeita piiraita, erilaisia teelaatuja, kahvia, virvokkeita. Maatuska-kahvilan järjestää Bastion Catering. Vapaa pääsy.

11–18 Viaporin Deli & Cafe. Keittoja, salaatteja, muita ruoka-annoksia, makeita ja suolaisia herkkuja sekä Suomenlinnassa pantua olutta ja muita juomia.

 

 

 

 

 

 

 

Ajankohta

  • 6.1.2016

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan

Ajankohta

  • 6.1.2016

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan