Lähikuva linnanpihalla sijaitsevasta tykistä.

Aukiolot ja tapahtumat

6.6.2019

Suomenlinnan oma museopäivä 6.6.2019

Linnoituksen museoiden yhteistä museopäivää vietetään vuosittain Kustaan päivänä 6. kesäkuuta.

Suomenlinnassa on kuusi museota: Suomenlinna-museo, Ehrensvärd-museo, Sukellusvene Vesikko, Sotamuseon Maneesi, Suomenlinnan Lelumuseo ja Tullimuseo.

Museoiden sijainnin Suomenlinnassa voit tarkistaa tästä pdf-kartasta.

Kaikkiin museoihin on museopäivänä ilmainen sisäänpääsy, osassa museoista on erikoisohjelmaa ja museot ovat avoinna iltaan klo 20 saakka. Tutustu museoiden ohjelmiin alla olevista linkeistä ja tule koko päiväksi Suomenlinnaan!

#6museums #museot #suomenlinna #museopäivä

Lelumuseon viehättävää tunnelmaa

Museopäivänä puuterinvärisessä pitsihuvilassa sijaitsevassa Lelumuseossa Savikiekko-dj Uke Igor soittaa rahisevia kello 14-17 museon terassilla (sisätiloissa jos sataa). Museopäivänä Lelumuseon uusi museojulkaisu “Lelukabinetti” on tarjouksessa hintaan 16,- (normaali hinta 19,-). Kirja on pehmeäkantinen ja siinä on 130 sivua.

Museonjohtaja, keräilijä Petra Tandefelt on paikalla koko tapahtumapäivän ja kutsuu museoista kiinnostuneet viettämään museopäivää.

Lelumuseon kokoelmiin kuuluu vanhoja nukkeja, antiikkinalleja ja muita vanhoja leikkikaluja 1800-luvun alusta 1960-luvulle saakka. Sota-ajan leikkikalut ja pelit ovat yksi museon erikoisuuksista. Nauti paikan päällä leivotuista herkuista Café Samovarbarissa tai tee ostoksia museon puodista.

Rakkaudella Viaporista vartissa

Tule kuuleman lyhyet vartin otteet Ehrensvärd-seuran uudesta ihanasta opaskierroksesta museopäivänä Ehrensvärd-museossa klo 12.00, 14.00 ja 16.00. Ohjelma toteutetaan suomenkielellä.

Rakkaudella Viaporista -kierros kertoo tarinoita rakkaudesta ja kaikesta mitä siihen liittyi 1700-luvulla. Viaporin väki oli kapteeneja, laivanrakennusmestareita, aviopuolisoita, leskirouvia, taloudenhoitajattaria – mutta myös sinnikkäitä kosijoita, eroottisten kuvien raapustelijoita, avovaimoja, aviottomia lapsia sekä näiden isiä ja äitejä. Heidän tarinoidensa kautta avautuvat 1700-luvun rakkaus ja sen intiimi sfääri, ihmisten väliset suhteet ja yhteiskunnan normit. 1700-luvun todellisuus oli monimuotoisempi ja samalla välistä, omalla ehkä hieman mutkikkaalla tavallaan, sallivampi kuin usein osaamme ajatella.

Carl August Ehrensvärd kirjoitti 4. heinäkuuta 1785 vaimolleen: ”Olen siirtänyt Sinusta suloisesta vaimostani mustalle taululle piirtämäni muotokuvan huoneesta kajuuttani seinälle, ja voin istua tuntikausia puhumassa sen kanssa siitä, kuinka sinua rakastan ja mitä sinulle kuuluu, ja suutelen myös kuvaa.”

Suomenlinna-museon restaurointinäyttelyn tietoiskut ja Erik Bruunin uusi näyttely

Museopäivänä linnoituksen päämuseon restaurointinäyttelyssä museon toisessa kerroksessa järjestetään tietoiskuja 1700-luvulla rakentamaan aloitetun linnoituksen mittavaan restaurointiin liittyen. Noin vartin mittaiset tietoiskut kello 13 ja kello 16 alkaen.

Museon yläkerran vaihtuvien näyttelyiden tilaan on 23.5. avautunut graafikko Erik Bruunin juhlanäyttely. Näyttelyssä on esillä taiteilijan teoksia hänen noin 70-vuotisen uran ajalta. Suomenlinna on tullut monelle suomalaiselle ja kansainväliselle kävijälle tutuksi Erik Bruunin töiden kautta. Hänen työtään arvostetaan ja rakastetut kuvat ovat monelle tuttuja arkipäivän tuotteista.

Suomenlinna-museon perusnäyttely esittelee linnoituksen yli 260-vuotisen historian vaiheita. Historian tapahtumiin ja Suomenlinnassa eläneiden ja työskennelleiden ihmisten elämään voi tutustua alakerrassa.

Ilmaisia opastuksia suomeksi ja englanniksi – tutustu teemoihin

Sotamuseon Vanhassa Maneesissa järjestetään neljä erillistä opastusta sotahistorian teemoista. Opastuksille voi osallistua ilmoittautumalla paikan päällä.

11.00 Suomi Sodassa yleisöopastus (45 min)
14.00 Finland at war (45 min)
15.00 Naisten roolit Suomen sodissa (45 min)
19.00 Talvisota 15 minuutissa

Sotamuseon Tykistömaneesissa on museopäivänä oma ohjelmansa ja myös lapset voivat osallistua heille suunnitellulle erikoiskierrokselle.

13.00 Lapsille suunnattu kierros (45 min)
17.00 Kylmästä sodasta kriisinhallintaan (45 min)

Sukellusvene Vesikolla tasatunnein tietoiskuja

Toiseen maailmansotaan osallistunut sukellusvene Vesikko on Suomenlinnan suosituimpia nähtävyyksiä. Entisöidyssä Vesikossa voi tutustua sukellusveneen ahtaisiin sisätiloihin, joissa noin 20 hengen miehistö työskenteli kymmenien metrien syvyydessä.

Tietoiskujen aikataulut museopäivänä

12.00 Suomi
13.00 Englanti
14.00 Suomi
15.00 Englanti
16.00 Suomi
17.00 Englanti
18.00 Suomi
19.00 Englanti

50 vuotta tullin koiratoimintaa esillä uudessa näyttelyssä

Tullimuseon uusin näyttely kertoo tullikoirien historiasta ja Tullin koiratoiminnan laajenemisesta huumekoirista raha-, räjähde-, tupakka- ja ruokakoiriin. Esillä on poikkeuksellista esineistöä, jota eri aikoina on käytetty huumausainekoirien koulutuksessa ja koirien kanssa työskennellessä.

Museopäivänä Tullimuseon piha-alueella järjestetään Tullikoiran työnäytöksiä. Näytösajat klo 14, klo 16 ja klo 18.

Lue lisää Tullimuseon vasta avautuneesta näyttelystä.

Museot ovat koonneet lasten ja nuorten museovierailuita varten 10 kysymyksen listan, joiden avulla museoista löytyy jännittäviä yksityiskohtia ja yllätyksiä. Voit tulostaa kysymykset mukaasi tai seurata kysymyksiä mobiililaitteellasi museovierailun aikana.

10 kysymystä Suomenlinna-museosta (pdf)
10 kysymystä Ehrensvärd-museosta (pdf)
10 kysymystä Maneesista (pdf)
10 kysymystä Vesikosta (pdf)
10 kysymystä Lelumuseosta (pdf)
10 kysymystä Tullimuseosta (pdf)

Linnoituksen museot sijaitsevat Suomenlinnan Iso Mustasaarella sekä Susisaarella. Suomenlinna-museo ja Sotamuseon Maneesi palvelevat ympärivuotisesti. Tarkista kaikkien museoiden aukiolot kalenterista tai museoiden omilta nettisivuilta. Kesäkaudella toukokuusta syyskuuhun Suomenlinnan museot myyvät linnoituksen museoiden yhteislippua. Linnoituksen museoissa käy myös Museokortti.

 

Sijainti

Ympäri Suomenlinnaa

Matkailijan kartta (pdf)

Hinta

Ilmainen

Museopäivänä kaikkiin Suomenlinnan kuuteen museoon on vapaa pääsy.

Ajankohta

  • 6.6.2019 klo 10:00 - 20:00

Lisätietoja

  • Suomenlinnan museot

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan

Sijainti

Ympäri Suomenlinnaa

Matkailijan kartta (pdf)

Hinta

Ilmainen

Museopäivänä kaikkiin Suomenlinnan kuuteen museoon on vapaa pääsy.

Ajankohta

  • 6.6.2019 klo 10:00 - 20:00

Lisätietoja

  • Suomenlinnan museot

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan