Lähikuva linnanpihalla sijaitsevasta tykistä.

Aukiolot ja tapahtumat

19.2.-14.3.2021

Talvinen omatoimitähtiretki Suomenlinnassa

Omatoiminen tähtiretki johdattaa Helsingin hienoimman tähtitaivaan alle

Suomenlinna on pimeä paikka, yksi Helsingin pimeimmistä ja siksi täällä voit helposti nähdä tähdet ja tähtitaivaan ilmiöt. Tähtitieteellinen yhdistys Ursan laatima tähtireitti johdattaa Suomenlinnan pimeydessä kirkkaan tähtitaivaan alle. Reitillä sinulle aukeaa ilta- ja yötaivaan ihmeet. Opit tunnistamaan planeettoja, tähtikuvioita ja Kuun kiertoa. Miltä Kuu näyttää ja missä se on tänään?

Tähtireitin kartta ja rastit toteutetaan www.seppo.io -mobiilipelialustalla. Tarvitset reitin katselua varten mobiililaitteen, jossa on nettiyhteys. Vaikka reitti toteutetaan pelialustalla, kyseessä ei ole kilpailu vaan retki, missä tähtitaivas avautuu tehtävien kautta. Et tarvitse ennakko-osaamista ja vaikka osa kysymyksistä voi tuntua haastavilta, niitä on mukava pohtia yksin tai yhdessä retkikumppaneiden kanssa. Vastattuasi, saat aina lisätietoja aihepiiristä!

Reitille voivat osallistua kaikki tähtitaivaasta kiinnostuneet. Rastit sijoittuvat Suomenlinnan lauttarannasta Kustaanmiekan saarelle saakka ja koko reitin kiertäjälle matkaa kertyy noin neljä kilometriä. Varaa reilusti aikaa (n. 1,5 h) ja varustaudu lämpimästi.

Muistathan, että talvikeleillä lumi ja liukkaus voivat hidastaa menoa. Auraamme ja hiekoitamme Suomenlinnassa pääreittejä ja tämä tähtireitti noudattelee niitä. Liiku varovasti!

Toimi näin!

 1. saavu Suomenlinnaan pimeällä, ota varalta mukaasi taskulamppu, se voi auttaa hämärällä liikkumista
 2. laita sijaintitiedot päälle puhelimessasi ja salli paikannus, jotta pääset kartan ja rastien ääreen
 3. kirjaudu tähtireitti-peliin mobiililaitteellasi pelaajana tästä linkistä. Voit myös halutessasi ladata Seppo-sovelluksen puhelimesi sovelluskaupasta.
 4. anna koodi: 8C997A
  • jos tulet retkelle perheen tai ystävien kanssa, riittää kun vain yksi teistä kirjautuu pelaajaksi ja toimii retken oppaana. Näin ilmoille vapautuu mahdollisimman vähän häiritsevää valoa mobiililaitteesta ja voitte keskittyä tähtitaivaaseen!
  • jos haluat kirjautua peliin useammin kuin kerran, laita saamasi henkilökohtainen pelaajakoodi talteen ja käytä sitä jatkossakin.
 5. katse taivaalle ja etene rastilta rastille!
 6. pelin lopuksi, jos haluat osallistua arvontaan, jätä yhteystietosi. Arvomme osallistujien kesken Suomenlinna-aiheisia palkintoja. Arvonta suoritetaan viikolla 11. Yhteystiedot kerätään vain kilpailua varten.

Ongelmia pelin toiminnassa?

Jos havaitset ongelmia pelin toiminnassa, monesti syy piilee oman puhelimen asetuksissa. Tarkista aina, että nettiyhteys ja puhelimen sijaintiominaisuudet ovat päällä ja olet sallinut paikannuksen. Voit tarkistaa tästä seppo-pelialustan ohjeesta vinkkejä muihin pulmatilanteisiin, siirry ohjeeseen tästä.

Jäikö tähtiretken jälkeen vielä nälkä?

Hyviä lisätärppejä taivaalta etsittäviin kohteisiin tarjoaa Ursan juhlavuoden Bongaa 100 -havaintohaaste. www.bongaa100.fi -sivustolta löydät helppoja ja hauskoja luonnonilmiöitä, joita kätkeytyy taivaalle ja muualle ympäristöömme. Niiden etsintä Suomenlinnasta käsin onnistuu koko perheeltä. Ja haastetta voi jatkaa vielä kotonakin! Voit jakaa bongauksesi kuvana tai kertomuksena somessa aihetunnisteella #bongaa100. Voit myös rekisteröityä Ursan Bongaa100-sivustolle ja alkaa pitää siellä kirjaa bongauksistasi.

Tähtikirkasta iltaa!

Suomenlinnan ravintolat ja kahvilat tarjoilevat kuumia juomia ja herkullisia lämmittäviä annoksia talven ja viiman keskellä. Katso päiväkohtaiset yritysten aukioloajat ja muiden tapahtumien tiedot tapahtumakalenteristamme. Siirry kalenteriin tästä.

Koulujen talvilomaviikkojen aikaan vaihtelevin aukioloin avoinna ovat seuraavat kahvilat ja ravintolat: Adlerfelt, Bastion Bistro, Cafe Silo,  Café Vanille ja Ravintola Suomenlinnan Panimo.

Yöpyminen Suomenlinnassa on elämys

 1. Saavu paikalle vain terveenä. Jos sinulla on flunssanoireita tai olet tavannut sairastuneita tai altistuneita ihmisiä, älä osallistu tapahtumaan vaan pysy kotona.
 2. Pese käsiä ahkerasti.
 3. Käytä käsidesiä.
 4. Aivasta nenäliinaan tai hihaasi.
 5. Pidetään riittävät turvavälit.
 6. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa ja aina, kun lähikontakteja ei voida välttää.

Sijainti

Suomenlinnan Iso-Mustasaari, Susisaari ja Kustaanmiekka, reitin lähtö lauttarannasta

Matkailijan kartta (pdf)

Hinta

Ilmainen

Ajankohta

 • 19.2.-14.3.2021

Lisätietoja

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan

Sijainti

Suomenlinnan Iso-Mustasaari, Susisaari ja Kustaanmiekka, reitin lähtö lauttarannasta

Matkailijan kartta (pdf)

Hinta

Ilmainen

Ajankohta

 • 19.2.-14.3.2021

Lisätietoja

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan