Lähikuva linnanpihalla sijaitsevasta tykistä.

Aukiolot ja tapahtumat

9.5.-11.5.2021

Perinnealusten ulostelakointi

Toukokuun alussa Suomenlinnan kuivatelakalla on mielenkiintoista nähtävää, kun talven ajan kunnostettavana olleet perinnealukset pääsevät jälleen merille. 1700-luvulta asti käynnissä ollut telakkatoiminta jatkuu Suomenlinnassa elinvoimaisena ja yleisöllä on vuosittain mahdollisuus seurata ulostelakointia kuivatelakan näköalatasanteelta.

Ulostelakoinnin aikataulu keväällä 2021

Telakalla valmistaudutaan kevään odotetuimpaan tapahtumaan, laivojen ulosseilaamiseen, huolella. Vaikka aikataulu ulostelakoinnille on määritelty, telakointia ei tehdä kello kaulassa vaan aikataulu voi muuttua tarvittaessa.

  • Maanantaina 10.5. täytetään telakan ulkoallas. Vesi pääsee telakan uloimpaan altaaseen.
  • Tämä on nähtävä! Tiistaina 11.5. avataan sisäaltaan venttiilit klo 7, portit avataan noin klo 13 ja silloin vesi alkaa täyttää allasta ja alukset saavat ensikosketuksen veteen talven jäljiltä. Kun allas on täyttynyt, ensimmäiset alukset lähtevät seilaamaan merelle. Osa jää vielä altaisiin varusteluja varten.

Seuraa purjehduskauden käynnistymistä paikan päällä Suomenlinnassa tai ulostelakointiliveä suorana verkossa!

1700-luvulta asti käynnissä ollut telakkatoiminta jatkuu Suomenlinnassa elinvoimaisena ja yleisöllä on vuosittain mahdollisuus seurata ulostelakointia kuivatelakan näköalatasanteelta Susisaarella.

Uutta! Tänä vuonna voit seurata myös ulostelakointiliveä, kun Laajasalon opiston media-alan opiskelijat toteuttavat 24/7 livestriimauksen suorana Suomenlinnasta. Livestriimaus alkaa jo sunnuntai-iltana 9.5. ja jatkuu aina telakoinnin loppuun saakka tiistaille. Lähetyksessä myös haastatellaan suomenlinnalaisia ja näytetään opiskelijoiden tekemiä toimitettuja juttuja Suomenlinnan keväästä. Livestriimi aukeaa Viaporin Telakan Youtube-tilille, siirry tästä lähetykseen (alkaa sunnuntaina).

Millainen on kuivatelakan vuosi?

Talvikaudella Suomenlinnan kuivatelakan isossa altaassa kunnostetaan puisia purjealuksia. Vanhojen laivojen korjaus­toiminnasta vastaa Viaporin telakka ry, jonka tavoitteena on säilyttää vanhoihin purjelaivoihin ja niiden kunnostukseen liittyviä tietoja ja taitoja. Kesäksi alukset seilaavat merelle mutta syksyllä koittaa jälleen sisääntelakoinnin aika. Telakoinnissa on monta eri vaihetta, missä veden säätely telakka-altaissa mahdollistaa laivojen siirtymisen telakointipaikoilleen. Tutustu telakointiprosessiin kuvasarjan avulla ja lue lisää Suomenlinnan telakasta, joka on yksi maailman vanhimmista toiminnassa olevista allastelakoista. Siirry katsomaan kuvasarjaa tästä. 

Sisääntelakointi ajoittuu yleensä lokakuun lopulle. Seuraa Suomenlinnan tapahtumakalenteria, niin saat tiedon telakoinnista ja muista kiinnostavista tapahtumista merilinnoituksessa.

Telakka-alueen toimintaa hallinnoi vuonna 1987 perustettu Viaporin telakka ry.

Sijainti

Telakan näköalatasanne (matkailijan kartalla numero 24)

Matkailijan kartta (pdf)

Hinta

Ilmainen

Ajankohta

  • 9.5.-11.5.2021

Lisätietoja

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan

Sijainti

Telakan näköalatasanne (matkailijan kartalla numero 24)

Matkailijan kartta (pdf)

Hinta

Ilmainen

Ajankohta

  • 9.5.-11.5.2021

Lisätietoja

Kulkuyhteydet Suomenlinnaan