Kuva Suurelta linnapihalta. Etualalla Augustin Ehrensvärdin monumentaalinen hauta.

Konferenslokaler

Barlastrummet, max. 54

Barlastrummet, Sveaborgs auditorium, är ett högt, välvt rum med stenväggar. Det är försett med auditoriebänkar för 54 personer, och i det intilliggande kaffeköket finns bord och stolar för cirka 20 personer.

  • Är lämpligt för: möten, föreläsningar, små publika evenemang. Kl. 9-17
  • Personantal: högst 54
  • Priset 2024: 370/470 €
  • Utrymmen: auditorium, köksvrå, wc-utrymmen
  • Möblering: auditoriesittplatser för 54 personer, bord och stolar för cirka s0 personer
  • Utrustning: filmduk, dataprojektor, Internetförbindelse, VHS/DVD-spelare, förstärkare, högtalare, bläddertavla
  • Observera! Passar ej för rörelsehindrade

Barlastrummet är en hög, välvd lokal i stenfoten av Kronverket Ehrensvärds östra flygelbyggnad. Lokalen renoverades för dess nuvarande användningsändamål år 1993 och renoverades igen 2021. En del av golvet är av sten och en del av trä, golvet i vestibulutrymmet vid ingången är av kullersten.

Till köksutrustningen hör kaffe- och vattenkokare, kaffeservis, diskmaskin och mikrovågsugn.

Byggandet av Kronverket Ehrensvärds östra flygelbyggnad inleddes år 1776. Före år 1786 var byggnaden i fullt användbart skick. I källarvåningen fanns lager och barlast, dvs. barlastrummet. På första och andra våningen fanns ett segelmakeri och en tackelverkstad. I mansardvåningen fanns ett rum med skeppsmodeller och skeppsbyggmästarens arbetsrum. Alla våningar i den norra änden bestod av bostäder.

Under den första halvan av den ryska perioden användes byggnaden fortfarande av flottan, bl.a. som lager- och arbetslokaler samt som bostäder för officerarna. Under den första halvan av 1800-talet placerades en ortodox kyrka i byggnadens mellersta del, troligtvis på tredje våningen. Byggnaden skadades illa som en följd av bombningarna under Krimkriget år 1855. Följande år revs en och en halv våning och byggnaden fick sitt nuvarande utseende. Byggnaden var i bostadsbruk fram till slutet av 1980-talet. I dag finns förvaltningsnämnden för Sveaborgs kontor på husets översta våningar.