Kuvassa syreenipensas, jonka edessä pelasturengas ja merimaisema.

För besökare

Ofta ställda frågor

Hur kommer man till Sveaborg?

Med HRT:s färja året om. Resan tar cirka 15 minuter. Under sommarsäsongen trafikerar också vattenbussar till Artillerivikens brygga mitt i fästningen och till Kungsporten. För de Sveaborgsgäster som kommer med egen båt finns en gästhamn, som också är den enda platsen där man kan lägga i land på Sveaborg.

När är Sveaborg öppet?

Sveaborg är en stadsdel i Helsingfors och öppet dagligen året om. En stor del av öarnas turisttjänster har öppet enbart under sommaren (maj–september), men det finns också tjänster vintertid.

Vad kostar inträdet till Sveaborg?

Ingen separat avgift för inträde till fästningen uppbärs. Besökarna betalar alltså enbart för sjöresorna till och från Sveaborg. Observera att färjbiljetten inte berättigar till inträde till öns museer, utan varje museum tar eget inträde.

Kan man komma till Sveaborg längs servicetunneln?

Tyvärr inte. En trång servicetunnel från Sveaborg till Brunnsparken byggdes åren 1976–1980, och längs den går fjärrvärme, vatten och kablar. Den smala tunneln rymmer en paketbil, men är endast avsedd för utryckningsfordon och bruk av myndigheterna.

Kan man hyra cyklar på Sveaborg? Finns det minitåg eller hästar på ön?

På Sveaborg finns ingen uthyrning av cyklar, barnvagnar, kärror eller rullstolar. På Sveaborg rör man sig till fots. Det finns många vägar med kullerstensbeläggning på öarna, och dessa kan vara besvärliga när man rör sig med rullstol eller barnvagn. En karta över rutter som är lämpliga för rullstol fås här.

Man kan också cykla på Sveaborg, men enbart längs de utmärkta vägarna. Det är förbjudet att cykla på vallarna, eftersom de är skyddade befästningsanläggningar. Cykeltransport är avgiftsbelagd på både färjan och vattenbussen. Sveaborg är ett bilfritt område, där enbart servicekörning är tillåten. Biltransport på färjorna är avgiftsbelagd, och bilplatserna bör reserveras i förväg vid Sveaborgs Trafik.

Var finns borgen egentligen?

Sveaborg är en sjöfästning, vilket betyder att det inte finns någon egentlig borg även om namnet antyder det.

Hur många invånare har Sveaborg?

På Sveaborg bor cirka 800 personer, och cirka 400 personer arbetar på öarna året om.

Hur får man bostad på Sveaborg?

Det finns cirka 350 bostäder på Sveaborg. Merparten är statsägda hyresbostäder. Därtill finns några privata enfamiljshus. Förvaltningsnämnden för Sveaborg ansvarar för uthyrning, reparation och underhåll av de bostäder som ägs av staten.

Man ansöker separat om varje bostad som blir ledig, eftersom det inte finns någon bostadskö. Det är rätt sällan som bostäder blir lediga på Sveaborg, normalt endast några per år. Förvaltningsnämnden för Sveaborg informerar om lediga bostäder på sin webbplats.

Var kan man grilla på Sveaborg?

Det finns ingen plats att grilla på. Enligt Sveaborgs ordningsstadga är det förbjudet att göra upp eld och att grilla inom hela Sveaborg. Det är också förbjudet att använda engångsgrillar.

Man kan dock äta egen matsäck som man har tagit med eller köpt i affären. Besökarna ombeds att ta med sig det skräp de har fört med sig eller att lämna det i en av soptunnorna på området.

Finns det matplatser på Sveaborg?

Det finns 12 olika restauranger och caféer på Sveaborg. En stor del av dessa är öppna enbart under sommarsäsongen mellan maj och september, men några betjänar besökare också vintertid. Aktuell information om restaurangernas och caféernas öppettider fås här.

Kan man övernatta på Sveaborg?

Det är möjligt att övernatta på Hostel Suomenlinna eller på Villa Silo. Läs mer om logi. Det är förbjudet att tälta eller att slå läger på Sveaborg.

Finns det bankautomat på Sveaborg?

Det finns ingen bankautomat på Sveaborg. Bankkort och kreditkort är giltiga betalmedel på de flesta ställen.

Får man gå in i grottorna? Var finns de?

På Sveaborg finns inga grottor, utan tunnlar i anslutning till fästningen. En del av tunnlarna är öppna för besökare. Besökare rör sig i tunnlarna på eget ansvar. Speciellt när man går i de längre tunnlarna är det bra att ha en ficklampa med sig. På Gustavssvärd och Vargön finns flest tunnlar, och de är utmärkta på turistkartan.

Få man ta med sig hundar till Sveaborg?

Ja. För hundar gäller samma regler som i övriga Helsingfors. Hundarna bör vara kopplade, och de får inte vistas på lekplatser eller badstränder. Ägaren eller den som ansvarar för hunden ska städa upp efter hunden. Assistent- och ledarhundar är välkomna till Sveaborgs alla besöksmål.

Får man fiska på Sveaborg?

Mete hör till allemansrätten och förutsätter inte tillstånd. För kastfiske bör man betala fiskevårdsavgiften.