Äventyrstur för barn

Rundvandringar och grupper

Äventyrstur för barn

Äventyrsturen Kung Gustav III:s skatt

Äventyrsturen Kung Gustav III:s skatt

En vacker sommardag händer det något märkligt på Sveaborgs fästning. Kung Gustav III:s krona försvinner mystiskt under hans besök på fästningen. Som tur har en ledtråd hittats, enligt vilken kronan skulle vara gömd någonstans bland fästningens många murar. Kungen är inte en riktig kung utan sin krona och hans majestät påbörjar ett letande efter kronan och kallar till sin hjälp fiffiga äventyrare.

Hittas kronan och hur försvann den? Anslut dig till kungens sökpatrull och kom till kungens hjälp för att lösa den försvunna kronans gåta. Äventyret tar dig genom både grönskande parker och mörka bastioner.

Jakten efter den försvunna kronan är en äventyrstur som baserar sig på historiska fakta. Turen riktar sig till barn i åldern 6–13, men lämpar sig även för vuxna. Turen tar deltagarna på en medryckande tidsresa till 1700-talets Sveaborg, i letan efter kung Gustav III:s över 200 år sedan försvunna krona. Medan deltagarna följer ledtrådar och löser uppgifter stöter de också på spännande situationer och konstiga händelser från gågna tider. Tillsammans med kungen deltar kammarbetjänt Henrik och pigan Gunilla i äventyret. Under turen får man bekanta sig med 1700-talets Sveaborg på ett medryckande och roligt sätt.

År 2023 fyller äventyrsturen på Sveaborg 25 år. Jubileumsårets äventyrstur är en ny version av den originella turen Jakten efter den försvunna kronan från år 1998.

Ursprungligt manus: Anniina Holmberg, dramatisering Merja Talvela, adaption (2001-2006) Frank Skog

Manuskript: Kari Jagt

Regi: Liisa Pylkkänen

Dräkter: Sanna Pietilä

Illustrationen: Hanna Siira

Skådespelare: Elias Edström, Catrine Krusberg, Satu-lotta Pitko, Bahar Tokat

Historiskt material: Magdalena af Hällström / Samfundet Ehrensvärd

Produktion: Samfundet Ehrensvärd

För grupper på beställning

  • Turer ordnas på beställning: 9.5.-30.9.2023.
  • Priset: Skolgrupp 500 €, barngrupp 600 €, vuxengrupp 800 €
  • Gruppens maximstorlek är 50 personer

Sommarens föreställningar

Turer på svenska:

  • Fredagar: 16.6, 30.6, 7.7, 14.7 , 21.7, 28.7 och 4.8.2023 kl. 12.00.

Turer på finska:

  • 10.6.–21.6.2023 tisdag, onsdag, torsdag och lördag klockan 12.00
  • 27.6.–5.8.2023 tisdag, onsdag, torsdag och lördag klockan 12.00 och 15.00

Biljetter och priser

Startplats och turens längd

Turen startar från Artilleriviken framför kiosken på Sveaborg. Till Sveaborg kommer man med  vattenbuss eller med HRT:s färja från Salutorget (båtresan är inte inkluderad i biljettpriset). Turen tar ca 1,5 timme och den börjar på angivet klockslag.

Observera

  • Barnen bör ha med sig en vuxen på föreställningen.
  • Turen lämpar sig inte för barnvagnar.
  • Ta med egen ficklampa, klädsel enligt väder och bekväma skor.

Förfrågningar och beställningar för grupper

 

Äventyrstur på Sveaborg 25 år

För 25 år sedan gjordes de första hovbugningarna på Sveaborg, då Gustav III letade efter sin försvunna krona bland fästningsmurarna. Första äventyrsturen Jakten efter den försvunna kronan hade sin premiär i maj 1998 och sedan dess har man äventyrat på Sveaborg under ledningen av historiska personer, letat efter ledtrådar och löst knepiga mysterier. Samtidigt har deltagarna bekantat sig med Sveaborg och lärt sig om historia på en rolig tidsresa. År 2023 firas äventyrsturets 25-årsjubileum och under sommarens äventyr får deltagarna åter delta i Jakten efter den försvunna kronan.

Äventysturen på Sveaborg berättar om Sveaborgs historia ett medryckande och roligt sätt. Idag är Sveaborg en av Helsingfors stadsdelar och ett hem för många familjer. Det är ett världsarvsobjekt av UNESCO och ett populärt resmål med många museer. På 1900-talet blev fästningen en del av självständiga Finland och fick ett nytt finskt namn, Suomenlinna. Men när byggdes fästningen? Under ledningen av Augustin Ehrensvärd påbörjades 1748 utanför Helsingfors bygget av en stor sjöfästning för östra rikshalvans försvar. Fästningen fick namnet Sveaborg och på finska kallades den för Viapori. Under fyrtio år byggdes en fästning vars murar sträckte ut sig på 8 km. På fästningen fanns en torrdocka där det byggdes skepp. Nära torrdockan fanns en väderkvarn med hjälp av vilken man tömde torrdockans bassänger, sågade plankor och malde säd till mjöl. På fästningen odlade man bärbuskar, äppel- och körsbärsträd samt rabarber och pepparrot. På 1700-talet hade Sveaborg ett större invånarantal än Helsingfors. På öarna bodde officerare med sina familjer, rotesoldater som byggde fästningen samt murare, timmermän, smeder och andra hantverkare.