Övriga tjänster

Konst och konsthantverk

Många konsthantverkare bor och arbetar på Sveaborg, och man kan köpa deras unika produkter året om. HAA Galleri, Galleri Augusta och Iskällaren ordnar utställningar och kulturevenemang året om.

HAA Galleri upprätthålls av Konstnärsgillet i Helsingfors som arrangerar högklassiga utställningar med modern konst i Strandkasernen. Galleriet har öppet året om.

Tillgänglighet: Galleriet ligger alldeles i närheten av huvudbryggan. Entrén har en ramp. En handikappanpassad toalett finns i väntrummet för färjan som ligger i samma byggnad som galleriet.

Galleri Augusta är en mångsidig utställnings- och evenemangslokal på Vargön. Den drivs av Helsinki International Artist Programme (HIAP) som är Finlands största internationella konstnärsresidensprogram. På Augusta arrangeras årligen HIAP:s internationella sommarutställning men också mycket annan verksamhet, såsom utställningar, föreställningar och föreläsningar året om.

Pot Viapori rf:s keramikverkstad inledde sin verksamhet i Sveaborg 1973. I verkstaden ordnas emellanåt evenemang och utställningar och på sommaren finns där en sommarutställning som är öppen för allmänheten. Produkter som tillverkas i keramikverkstaden säljs i Iskällarens konstaffär samt i Sveaborgs konsthantverkares sommaraffär.

Tillgänglighet: Rullstolsburna behöver en medhjälpare.

Anna Schroderus har ansvaret för att driva glasstudion på Sveaborg i bastionen Dygd på Vargön. I studion kan man bekanta sig med glasblåsning och köpa glaskonst.

Studions dörrar är huvudsakligen öppna då glas blåses, men det finns inga egentliga öppettider. Det är möjligt att komma överens i förväg om en presentation av studion samt en uppvisning av glasblåsning.

Tillgänglighet: Glasstudion är tillgänglig med rullstol och bredvid studion finns en handikappanpassad toalett.

Esa Toivanen arbetar i huvudsak med trä och spik som han utnyttjar för att skapa vackra konsthantverk. Esa berättar gärna för besökarna om sitt arbete och livet på Sveaborg för besökare. Studions dörrar är öppna då Esa arbetar, men det finns inga egentliga öppettider.