Konst och konsthantverk

Många konsthantverkare bor och arbetar på Sveaborg, och man kan köpa deras unika produkter året om. Galleri Strandkasernen, Galleri Augusta och Iskällaren ordnar utställningar och kulturevenemang året om.

Galleri Strandkasernen

Galleri Strandkasernen upprätthålls av Konstnärsgillet i Helsingfors som arrangerar högklassiga utställningar med modern konst i Strandkasernen. Galleriet har öppet året om.

Tillgänglighet: Galleriet ligger alldeles i närheten av huvudbryggan. Entrén har en ramp. En handikappanpassad toalett finns i väntrummet för färjan som ligger i samma byggnad som galleriet.

HIAP Galleri Augusta

Galleri Augusta är en mångsidig utställnings- och evenemangslokal på Vargön. Den drivs av Helsinki International Artist Programme (HIAP) som är Finlands största internationella konstnärsresidensprogram. På Augusta arrangeras årligen HIAP:s internationella sommarutställning men också mycket annan verksamhet, såsom utställningar, föreställningar och föreläsningar året om.

Sveaborgs sommarteater

Den populära sommarteatern ligger på Vargön i ravelinen Godt Samvete, som har haft sommarteater sedan 1968. Teatern har bland annat satt upp pjäserna Bröderna Lejonhjärta, Sagan om ringen, Okänd soldat och Ronja Rövardotter.

Föreställningarna sätts upp av Ryhmäteatteri. Läktaren har nästan 500 platser och är tack vare sitt tak fästningens största ”inomhusområde”. Föreställningarna är på finska.

Tillgänglighet: För att ta sig till sommarteatern med rullstol krävs specialarrangemang. Avtala därför om detta i förväg, till exempel vid biljettköpet. Teaterpersonalen visar den rullstolsburna vägen till läktaren. Rutten går via sminkrummet till scenen och därifrån längs en ramp till läktaren. Rutten består till största delen av jordväg, men är tillgänglig för rörelsehindrade. Utrymmena mellan läktaren och scenen varierar årligen med föreställningen, men vid läktarens nedre del finns utrymme för ett par rullstolar.

Iskällaren

I Iskällaren säljs året om produkter som tillverkats av konsthantverkare som är bosatta i Sveaborg. Där ordnas också olika utställningar och många slags evenemang, bl.a. konserter. I lokalen finns också ett café som har öppet året om.

Tillgänglighet: Iskällarens lokaler ligger på en och samma våning. Entrén har en ramp.

Keramikverkstaden Pot Viapori

Pot Viapori rf:s keramikverkstad inledde sin verksamhet i Sveaborg 1973. I verkstaden ordnas emellanåt evenemang och utställningar och på sommaren finns där en sommarutställning som är öppen för allmänheten. Produkter som tillverkas i keramikverkstaden säljs i Iskällarens konstaffär samt i Sveaborgs konsthantverkares sommaraffär.

Tillgänglighet: Rullstolsburna behöver en medhjälpare.

Glasstudio Hytti

Hytti rf driver en glasstudio i bastionen Dygd på Vargön. Studions dörrar är huvudsakligen öppna då glas blåses, men det finns inga egentliga öppettider. Det är möjligt att komma överens i förväg om en presentation av studion samt en uppvisning av glasblåsning.

Tillgänglighet: Glasstudion är tillgänglig med rullstol och bredvid studion finns en handikappanpassad toalett.

Arbetsrum Esa Toivanen

Esa Toivanen arbetar i huvudsak med trä och spik som han utnyttjar för att skapa vackra konsthantverk. Esa berättar gärna för besökarna om sitt arbete och livet på Sveaborg för besökare. Studions dörrar är öppna då Esa arbetar, men det finns inga egentliga öppettider.