Förbered dig inför besöket

Att ta sig runt

Vid fästningen tar man sig runt till fots. På många ställen är vägarna belagda med kullersten så välj därför ett par bra promenadskor för besöket.

Sveaborg är ett bilfritt område där enbart servicekörning är tillåten. Vid fästningen finns inga minibussar eller -tåg och det finns heller ingen uthyrning av cyklar.

Den blå rutten som är markerad på informationstavlor och kartor går genom fästningen via alla de viktigaste sevärdheterna.

Sjöfästningen är en krävande plats för rörelsehindrade på grund av fästningens konstruktion och skärgårdsnaturen med dess klippor. I avsnittet Tillgänglighet har vi samlat råd och tips för att underlätta planeringen av besöket för rörelsehindrade.

Det finns inga gatunamn på Sveaborg. Postadresserna består av bokstaven för ön och ett husnummer. A = Gustavssvärd, B = Vargön, C = Stora Östersvartö, D = Lilla Östersvartö och E = Västersvartö. Till exempel adressen till Strandkasernen på Stora Östersvartö nära huvudbryggan är C 1.

Tjänstekörning

Personalen vid Förvaltningsnämnden för Sveaborg rör sig i huvudsak med cyklar. Om du ser en numrerad svart cykel är det fråga om tjänstekörning.

Tips inför besöket

Fästningens turistinformation betjänar besökarna året runt i den rosa Strandkasernen alldeles intill bryggan för HRT:s färjor.