Sevärdheter

Sveaborgs kyrka

Kyrkan byggdes som ortodox garnisonskyrka år 1854. Då hade den fem torn med lökkupoler.

kuvitus_kirkkohistoriallinenI början av den finska tiden byggdes byggnaden som präglar Helsingfors södra horisont om till en luthersk kyrka. Under ändringsarbetet avlägsnades löken på huvudkupolen och tornet gjordes fyrkantigt från utsidan. Småkupolernas stomme lämnades under yttertaket. Väggarna rappades släta.

En fyr och en populär vigselkyrka

I kyrktornet finns fortfarande en fungerande fyr som betjänar både flyg- och båttrafik. Fyrljusets meddelande är fyra blinkningar i rad, vilket i morsealfabetet står för bokstaven H som i Helsingfors.

Sveaborgs kyrka är en populär vigselkyrka där man dessutom arrangerar många evenemang och konserter varje år. Kryptan hyrs ut för mindre festligheter.

Avståndet från huvudbryggan till kyrkan är cirka 200 meter. Om somrarna stannar vattenbussen vid Artillerivikens brygga, cirka 300 meter från kyrkan.

Tillgänglighet: Vägen från huvudbryggan till kyrkan följer den lättare rutten. Vägen till kyrkans huvudentré är brant (lutning cirka 14 procent), och det finns trappor. Ingången till kyrkgården och till huvudentrén är mindre brant från Paradplanens sida.

Kyrkans entré har en trappa. Separata, rännliknande ramper fås på begäran av vaktmästaren. Dessa är dock mycket branta och i första hand tänkta för barnvagnar. Mellan huvuddörren och kyrkosalen finns trösklar. Fram till altaret leder trappor. Det finns inget utrymme reserverat för rullstolar i kyrkosalen, utan det enda fria utrymmet är i gången eller framför den första bänkraden.

Kryptan ligger i källarvåningen. Den närmaste handikappanpassade toaletten finns i Strandkasernen i anslutning till färjans väntsal.