Kuvassa lastenkierros linnanpihalla. Kuvassa paljon lapsia ja kuninkaaksi pukeutunut opas

Rundvandringar och grupper

För skolgrupper och barn

Sveaborg är en populär plats för studieresor och klassresor. Man kan röra sig på egen hand i fästningen, men resan blir mera givande om man tar hjälp av färdiga program och guidningar som har planerats av lokala sakkunniga.

Även om man inte beställer ett färdigt program lönar det sig att förbereda reseprogrammet i förväg och gå i grupp. Det finns många farliga befästningsanläggningar och branter som inte är stängslade, och därför bör man inte låta eleverna springa fritt omkring i fästningen. Reservera minst en halv dag för besöket, eftersom området är stort och det finns mycket att se.

Det är bra att klä sig varmt och ha ett par bekväma skor på sig på utflykten till Sveaborg. Blåsten från havet gör luften mycket kallare än på fastlandet, speciellt i maj då havet omkring ännu är kallt. Det lönar sig också att ta med ficklampor, eftersom tunnlarna inuti murarna är roliga, men mörka platser.

I frågor gällande planering av resan hjälper Sveaborgs turistinformation.

I Samfundet Ehrensvärds utbud finns många olika guidade rundvandringar och turer med program samt en orienteringstävling och kombinationspaket av hela Sveaborgs utbud. Skolklasser kan också beställa hela utflykten av Samfundet Ehrensvärd, med t.ex. museibesök, guidningar, mat och resan med vattenbuss.

Särskilt populära bland skolelevgrupperna är Samfundet Ehrensvärds guidade rundvandringar och äventyrsturer för barn i åldern 7–13 år.

I Sveaborgs Hostel Suomenlinna, som drivs av Ungdomscentrerna i Finland r.f., programutbud ingår kustnatur, skärgårdsutflykter och äventyr i historisk miljö. Därtill kan gruppen göra besök vid andra populära klassresemål i Helsingforsregionen under sin lägerskola. För huvudstadsregionens skolor erbjuder lägerskolcentret kortare, till exempel ett dygn långa, lägerskolor (nattskolor) eller naturskolor under en skoldag, under vilka programmet koncentreras kring Sveaborgs natur och/eller historia. Hostel Suomenlinna erbjuder även paket där program, logi och måltider ingår.

På Sveaborg finns sex museer som man kan bekanta sig med.

På webbplatsen Lär dig om världsarv! har man samlat material som stöd för världsarvspedagogik och den grundläggande utbildningen. Webbplatsen är avsedd som materialbank för lärare eller för att sätta sig in i världsarvet, hållbar utveckling och immateriellt kulturarv.

Utställningen Vårt gemensamma världsarv, som turnerar mellan världsarvsobjekten, finns även som webbutställning. Utställningen fungerar utmärkt som till exempel en förhandsintroduktion innan man besöker objektet, såväl för den enskilda besökaren som för skolklasser eller familjer. På webbplatsen hittar du uppgiftspaket och svarsmodeller.

Skriv ut och färglägg roliga målarbilder med Sveaborg-temat. Öppna målarbilderna här (pdf).

Bekanta dig med fästningen med hjälp av den roliga Sveaborgsbingon! Öppna bingon här (pdf).

Målarbilderna och bingon är tillgängliga också på Sveaborgs turistinformation.

Skolklasser kan äta vid någon av Sveaborgs restauranger, men måltiderna bör beställas i förväg. Man kan fråga caféerna och restaurangerna om måltidspaket.

I matsäcksboden, en gul bod från det ryska väldets tid, kan besökarna äta sin egen medhavda matsäck. Matsäcksboden är öppen mellan maj och oktober.

Övernattning är möjlig på Hostel Suomenlinna, som ligger nära färjstranden.

Helsingforsregionens trafiks (HRT) färjor transporterar passagerare till Sveaborg året om. Färjorna avgår från Salutorget framför Presidentens slott. Utöver HRT:s färja trafikerar även vattenbuss, som avgår från Salutorget och lägger till i Artilleriviken. Läs mer om trafikförbindelser.

Om du reser till Helsingfors med en större grupp kan du köpa HRT:s turistbiljett åt alla i förväg. Mer information om gruppbiljetter.

Biljettbokningar till vattenbussen görs direkt till vattenbussoperatorn. Läs mer inromation för grupper. Ett annat alternativ är att skaffa vattenbussbiljetterna via Samfundet Ehrensvärd som en del av det övriga Sveaborgsprogrammet.

Nedan finns några förslag till tidsfördriv på Sveaborg:

  • Sjöresa till Sveaborg cirka 15 min.
  • Kortfilmsföreställning i Sveaborgsmuseet 25 min.
  • Guidad rundvandring genom utomhusområdena 1 h 30 min.
  • Guidad temavandring/museumworkshop/äventyrstur för barn 1 h 30 min.
  • Matpaus 45 min.
  • Museibesök 30 min./museum