Museer

Sveaborgsmuseet

Fästningens huvudmuseum är beläget i Sveaborgscentret och har öppet året runt. Öppettiderna hittar du i kalendern.

Basutställningen presenterar olika skeden i fästningens över 260 år gamla historia. Med hjälp av bildböcker på pekskärmarna kan man bekanta sig med historiska skeenden och det liv som människor som bodde och arbetade i Sveaborg levde. Utställningen visar också bruksföremål, verktyg, vapen och ammunition som har hittats i utgrävningar och på vindar i Sveaborg.

På museets andra våning presenteras det omfattande restaureringsarbetet av fästningen. På andra våningen finns också alltid en utställning med anknytning till Sveaborg som byts ut varje år.

På den 30. oktober 2020 öppnades utställningen Blårockarnas melodier – Flottans musikkårs historia på utställningssalen på andra våningen. Maritima centret Forum Romanum har producerat denna utställning som i ton och bild presenterar musikkårens färggranna och mångfacetterade historia. En del av föremålen finns utställda även i turistinformationens utrymmen i Strandkasernen. Läs mera om utställningen i evenemangskalendern. 

Information om andra aktuella evenemang och utställningar i evenemangskalendern.

8/5/4/0 € (vuxna, studenter/pensiönärer, barn 7–17 år, barn under 7 år). Man kan kan köpa biljetter från Sveaborgscentret eller på förhand från webbutiken. Du kan besöka Sveaborgsmuseet även med Museikortet. Fritt inträde med Helsingforskortet.

Kortfilm på nio språk

I inträdesbiljetten ingår en kortfilm om Sveaborgs historia som visas i auditoriet varje halv timme.

Filmen visas på nio språk: svenska, finska, engelska, tyska, franska, ryska, japanska, spanska och kinesiska. Filmen tar 25 minuter.

kuvitus_multsariTillgänglighet

Museet är beläget i Sveaborgscentret på två våningar. Utställningslokalerna på första våningen är tillgängliga. Till andra våningen kommer man med hjälp av personalen via kontoret med hiss som har automatiska skjutdörrar. Auditoriet är tillgängligt. Det finns en handikappanpassad toalett i byggnaden.

Samfundet Ehrensvärd rf svarar för Sveaborgsmuseets verksamhet.