Taidetta ja taidekäsityötä

Suomenlinnassa asuu ja työskentelee paljon taidekäsityöläisiä, ja linnoituksesta voi ostaa heidän valmistamiaan uniikkeja tuotteita. Galleria Rantakasarmissa, Galleria Augustassa ja Jääkellarissa järjestetään taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia ympäri vuoden.

Galleria Rantakasarmi

Helsingin Taiteilijaseuran ylläpitämässä Galleria Rantakasarmissa pidetään laadukkaita nykytaiteen näyttelyitä. Galleria on avoinna ympäri vuoden.

Saavutettavuus: Galleria sijaitsee aivan päälaiturin tuntumassa. Sisäänkäynnillä on luiska. Esteetön wc on lautan odotusaulassa, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kuin galleria.

HIAP Galleria Augusta

Galleria Augusta on monipuolinen näyttely- ja tapahtumatila Susisaarella. Sitä ylläpitää Helsinki International Artist Programme (HIAP), joka on Suomen suurin kansainvälinen taiteilijaresidenssiohjelma. Augustassa järjestetään vuosittain HIAPin kansainvälinen kesänäyttely sekä paljon muuta toimintaa, kuten näyttelyitä, performansseja ja luentoja ympäri vuoden.

Suomenlinnan kesäteatteri

Suosittu kesäteatteri sijaitsee Susisaaressa Hyvän Omantunnon linnakkeessa, jossa on toiminut kesäteatteri vuodesta 1968 lähtien. Teatterissa on nähty mm. näytelmät Veljeni Leijonamieli, Taru sormusten herrasta, Tuntematon sotilas ja Ronja, ryövärintytär.

Näytöksistä vastaa Ryhmäteatteri. Katsomossa on lähes 500 paikkaa, ja se on katoksen ansiosta linnoituksen suurin ”sisätila”. Tutustu teatteriin Suomenlinnan Skyview-palvelussa.

Saavutettavuus: Kesäteatteriin pääseminen pyörätuolilla edellyttää erikoisjärjestelyjä, ja siitä tulee sopia etukäteen, esimerkiksi lippuja ostettaessa. Teatterin henkilökunta ohjaa pyörätuolilla liikkuvan henkilön katsomoon. Reitti kulkee maskeeraushuoneen kautta näyttämölle, josta johtaa luiska katsomoon. Kulkureitti on osin maapohjainen mutta esteetön. Katsomon ja näyttämön tilat vaihtelevat vuosittain esitysten mukaan, mutta tilaa löytyy parille pyörätuolille katsomon alaosasta. Esteetön yleisö-wc sijaitsee bastioni Hyveessä aivan kesäteatterin läheisyydessä.

Jääkellari

Jääkellarissa myydään suomenlinnalaisten taidekäsityöläisten valmistamia tuotteita ympäri vuoden. Siellä järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä ja monenlaisia tapahtumia, mm. konsertteja. Tilassa toimii myös ympäri vuoden avoinna oleva kahvila.

Saavutettavuus: Jääkellarin tilat ovat yhdessä kerroksessa. Sisäänkäynnillä on luiska.

Keramiikkatyöhuone Pot Viapori

Pot Viapori ry:n keramiikkatyöhuone aloitti toimintansa Suomenlinnassa vuonna 1973. Työhuoneella järjestetään toisinaan tapahtumia ja näyttelyitä, ja kesällä siellä on yleisölle avoin kesänäyttely. Keramiikkatyöhuoneella valmistettuja tuotteita myydään Jääkellarin taidemyymälässä sekä Viaporin taidekäsityöläisten kesäkaupassa.

Saavutettavuus: Pyörätuolilla liikkuvat tarvitsevat avustajan.

Lasistudio Hytti

Hytti ry ylläpitää lasistudiota bastioni Hyveessä Susisaarella. Lasia puhallettaessa studion ovet ovat pääsääntöisesti auki, mutta varsinaisia aukioloaikoja ei ole. Studioesittelystä ja lasinpuhallusnäytöksestä on mahdollisuus sopia etukäteen.

Saavutettavuus: Lasistudioon pääsee myös pyörätuolilla ja sen vieressä on esteetön wc.

Työhuone Esa Toivanen

Esa Toivanen käyttää päämateriaaleinaan puuta ja nauloja, joita hyödyntämällä hän luo näyttävää taidekäsityötä. Esa kertoo kävijöille mielellään työstään ja elämästä Suomenlinnassa. Esan työhuoneen ovet ovat avoinna talvikauden Art Walk tapahtumassa perjantaisin klo 12-16. Muina päivinä talvella ja kesäkaudella varsinaisia aukioloja ei ole, mutta taiteilijan ollessa paikalla ovet ovat avoinna.

Saavutettavuus: Pyörätuolilla ei pääse työhuoneelle. Ovella on kaksi porrasaskelmaa ja oviaukko on kapea.