Kuvassa Suomenlinnan kirkko jota kehystää lumiset puiden oksat.

Nähtävyydet

Suomenlinnan kirkko

Kirkko rakennettiin ortodoksiseksi varuskuntakirkoksi vuonna 1854. Tuolloin rakennuksessa oli viisi tornia sipulikupoleineen.

Kuvassa on Suomenlinnan kirkko venäläisellä aikakaudella, jolloin kirkossa oli vielä sipulikupolit. Kuva on mustavalkoinen. Suomalaisen ajan alussa Helsingin eteläistä horisonttia hallitsevan rakennuksen ulkonäköä muutettiin ja siitä tehtiin luterilainen kirkko. Muutostöissä pääkupolin sipuli poistettiin, torni rakennettiin ulkoa nelikulmaiseksi ja pikkukupolien kannat jätettiin vesikaton alle. Seinät rapattiin sileiksi.

Majakka ja suosittu hääkirkko

Kirkon tornissa toimii yhä sekä lento- että laivaliikennettä palveleva majakka. Majakkalyhdyn viesti on neljä peräkkäistä väläystä eli morseaakkosten H-kirjain Helsingin merkiksi.

Suomenlinnan kirkko on suosittu hääkirkko, ja siellä järjestetään lisäksi erilaisia tilaisuuksia ja konsertteja. Messua vietetään yleensä kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina sekä juhlapyhinä klo 14. Kirkon kryptaa vuokrataan myös pienimuotoisiin juhlatilaisuuksiin.

Kirkolle on päälaiturilta matkaa noin 200 metriä. Vesibussi liikennöi kesäisin Suomenlinnakeskuksen laituriin, josta on matkaa kirkolle noin 300 metriä.

Saavutettavuus: Reitti päälaiturilta kirkolle noudattelee pyörätuolireittiä. Kirkon pääsisäänkäynnille johtava tie on jyrkkä (kaltevuus noin 14 %) ja reitillä on portaita. Kulku kirkon pihalle ja pääsisäänkäynnin edustalle on loivempi Paraatikentän puolelta.

Kirkon sisäänkäynnillä on portaikko. Irralliset, kourumaiset luiskat saa paikalle vahtimestarilta pyydettäessä. Luiskat ovat kuitenkin erittäin jyrkät ja toimivat lähinnä lastenvaunuille. Pääovelta kirkkosaliin kuljettaessa on kynnyksiä. Alttarille johtavat portaat. Kirkkosalissa ei ole pyörätuolin käyttäjille varattuja paikkoja; ainoa vapaa tila on käytävällä tai ensimmäisen penkkirivin edessä.

Krypta sijaitsee kellarikerroksessa. Lähin esteetön wc on Rantakasarmissa sijaitsevan lautan odotustilan yhteydessä.