Museot

Sotamuseo

Suomenlinnassa Sotamuseolla on kolme kohdetta: Sotamuseon Maneesi, Tykistömaneesi ja sukellusvene Vesikko. Sotamuseon Maneesin ja Tykistömaneesin näyttelyt esittelevät Suomen itsenäisyyden ajan sotia, rintamataidetta sekä sotilaan elämää Suomessa ja muualla. Sukellusvene Vesikko on aito ja harvinainen muistomerkki toisen maailmansodan ajoilta.

Näyttelyt

Sodan muuttamia

Näyttely esittelee tiedotuskomppanian (TK-komppania) piirtäjien teoksia jatkosodan ajalta.

Jatkosota alkoi kesällä 1941 ja päättyi syksyllä 1944. Rintamalinjojen edetessä syvälle menetetyn Karjalan uumeniin TK-piirtäjien taiteeseen taltioitui taisteluiden muokkaama maa ja ihmiset. Teokset antavat välähdyksiä siitä arjesta ja elämän hetkistä, jotka sota-ajan suomalaisille olivat todellisuutta. Ihmisten oma sekä läheisten elämä kaartui suuntiin, joita ei vielä pari vuotta aiemmin voinut aavistaa.

Sotamuseon kokoelmiin kuuluu satoja TK-piirroksia, puhdetöitä sekä sota-ajasta kertovia taideteoksia. Näyttelyssä esillä oleva valikoima on murto-osa tästä ainutlaatuisesta kokoelmasta, jonka kaltaista ei missään muussa suomalaisessa museossa ole.

Sotilaan elämää meillä ja muualla

Interaktiivinen Sotilaan elämää -näyttely esittelee sotilaiden arkipäivään liittyviä aiheita ja teemoja sotilaiden omista kokemuksista käsin. Kävijä pääsee muun muassa itse tutustumaan, millaista on olla sotilaana niin rauhan kuin sodan aikana. Kävijä voi kokeilla sotilaan elämään kuuluvia asioita ja pohtia pystyisikö itse suoriutumaan niistä vaatimuksista mitä sotilaalle asetetaan niin henkisesti kuin fyysisesti.

Korjaamatonta korjaamassa – Ukrainaa ajatellen / Repairing the Irreparable – Empathy with Ukraine (8.5.–30.9.2024)

Taiteilija Alexander Reichstein on luonut installaation, jossa haavoittuneita ihmishahmoja ja tuhoutuneita taloja on koottu sirpaleista. Taideteokset ovat toivoton ja turha yritys korjata sitä, mitä ei parantaa voi. Installaatio muistuttaa siitä, kuinka haavoittuvainen ja särkyvä ihmiselämä on.

Suomalaisen sukellusvenemiehen elämää

Pienoisnäyttely kertoo suomalaisilla sukellusveneillä palvelleiden miesten arjesta. Suomen sukellusvenelaivueeseen kuului talvi- ja jatkosodan aikana viisi sukellusvenettä. Suurimmat 63.5 metriä pitkät vetehis-luokan sukellusveneet Vetehinen, Vesihiisi ja Iku-Turso valmistuivat Turussa 1930-luvun alussa. Suomalaisilla sukellusveneillä palveli 1930-1944 yhteensä noin 400 miestä.

Suomi Sodassa

Sotamuseon Maneesissa sijaitseva näyttelyosio kertoo Suomen itsenäisyyden ajan neljästä sodasta: sisällissodasta 1918, talvisodasta 1939–1940, jatkosodasta 1941–1944 ja Lapin sodasta 1944–1945.

Lue lisää näyttelystä:

Museo on avoinna ympäri vuoden. Museon aukiolot voi tarkistaa aukiolokalenterista.

Pääsyliput

Samalla lipulla saa sisäänpääsy Sotamuseon molempiin näyttelyihin ja kesäkaudella myös sukellusvene Vesikkoon.

Museokortilla ja Helsinki-kortilla on vapaa pääsy Sotamuseon kohteisiin. Siirry Museokortin sivuille tästä. Siirry Helsinki-card kortin sivuille.

Koululaisryhmät pääsevät opettajan johdolla maksutta Sotamuseon Maneesiin. Ilmoitathan ryhmän saapumisesta ennakkoon museolle.

Esteettömyystiedot

Sisäänkäynnin edusta on kalteva, ja siinä on pieniä tasoeroja, jotka ovat hankalia ylittää pyörätuolilla. Ovet ovat suuret ja raskaat avata, mutta henkilökunta auttaa mahdollisuuksien mukaan. Näyttely on yhdessä kerroksessa, ja näyttelytilassa on istuimia levähtämiseen. Museossa on esteetön wc.