Maailmanperintö

Suomen kohteet

Suomessa on seitsemän maailman­perintö­kohdetta: Suomenlinnan lisäksi Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammal­lahden­mäen pronssi­kautinen hautaröykkiö­alue, Struven ketju sekä Meren­kurkun saaristo.

Näistä Merenkurkun saaristo on ainoa luonnon­perintö­kohde, kaikki muut kuuluvat kulttuuri­perintö­kohteisiin.

Suomen muut maailman­perintö­­kohteet

Vanha Rauma

Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunki­­alue. Se on yhä kaupungin sydän, jossa asutaan, eletään, käydään kauppaa, työskennellään ja harrastetaan ympäri vuoden historiallisessa ympäristössä. Vanha Rauma liitettiin maailman­perintö­luetteloon vuonna 1991. Siirry lukemaan lisää Vanhan Rauman verkkosivuille.

Petäjäveden vanha kirkko

Petäjäveden vanha kirkko on pohjoisen puuarkkitehtuurin muistomerkki. Vuosina 1763–1765 rakennettu kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkko­arkkitehtuuria ja hirsirakentamis­taidon pitkää perinnettä. Petäjäveden kirkko merkittiin maailman­perintö­luetteloon vuonna 1994. Siirry lukemaan lisää Petäjäveden vanhan kirkon verkkosivuille.

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Verla on ainutlaatuinen ja eheä tehdas­kokonaisuus Suomen metsäteollisuuden varhaisvuosilta. Kokonaisuutta täydentävät voimalaitokset ja työväen asunnot. Vastaavista teollisuus­yhdyskunnista vain muutama on säilynyt meidän päiviimme asti. Verla on ollut maailman­perintö­luettelossa vuodesta 1996. Siirry lukemaan lisää Verlan verkkosivuille.

Sammal­lahden­mäen pronssi­kautinen hautaröykkiö­alue

Sammallahden­mäki on muinaisjäännös­alue, joka kertoo skandinaavisella pronssikaudella ja varhaisella rautakaudella eläneen yhteisön uskonnosta ja hautaustavoista Länsi-Suomessa. Sammallahden­mäki merkittiin maailman­perintö­luetteloon vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Siirry lukemaan lisää Sammallahdenmäen verkkosivuille.

Struven ketju

Struven kolmio­mittausketju edustaa maailman­perintö­luettelossa tieteen ja tekniikan historiaa. Mittauksen avulla selvitettiin 1800-luvulla maapallon kokoa ja muotoa. Ketju koostuu kymmenen valtion alueella sijaitsevista mittauspisteistä, joista kuusi sijaitsee Suomessa. Maailman­perintö­luettelossa Struven ketju on ollut vuodesta 2005 lähtien.Siirry lukemaan lisää Struven ketjun verkkosivuille.

Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo ja Höga Kusten Ruotsin puolella muodostavat geologisen kokonaisuuden, jossa viime jääkauden aiheuttama maankohoamis­ilmiö on nähtävissä ainutlaatuisella tavalla. Merenkurkun saaristo otettiin maailman­perintö­luetteloon Suomen ensimmäisenä luonnon­perintö­kohteena vuonna 2006. Siirry lukemaan lisää Merenkurkun verkkosivuille.

Maailman­perintöön liittyvää materiaalia

Opi maailman­perinnöstä! -sivustolle on koottu materiaalia maailmanperintö­kasvatuksen ja perusopetuksen tueksi. Sivusto on tarkoitettu opettajien materiaali­pankiksi tai itse maailman­perintöön, kestävään kehitykseen ja aineettomaan kulttuuri­perintöön perehtymiseen. Siirry sivustolle.

Maailman­perintö­­kohteissa kiertänyt Yhteinen maailman­perintömme -näyttely löytyy myös verkkonäyttelynä. Näyttely toimii hyvin esimerkiksi ennakko­perehtymisenä ennen vierailua kohteessa niin yksittäiselle matkailijalle kuin koululais­ryhmälle tai perheelle. Sivustolta löytyy tehtävä­paketti ja mallivastaukset. Vieraile Yhteinen maailmanperintömme -verkkonäyttelyssä.

Lisätietoa maailman­perinnöstä

Suomen maailman­­­perintö­­­kohteiden yhdistys

Suomen maailman­perintö­kohteiden yhdistys ry perustettiin vuonna 2016. Yhdistyksen tarkoituksena on Suomen maailman­perintö­kohteiden yhteistyön kehittäminen ja niiden vaikuttavuuden lisääminen. Yhdistys edustaa Suomen kohteita kansallisella, pohjoismaisella ja muulla kansainvälisellä tasolla. Tavoitteena on kasvattaa kohteiden osaamista ja voimavaroja yhteistyön kautta.

Suomen kohteiden yhteisestä esitteestä voi lukea kohteiden lyhyet esittelyt. Avaa esite tästä (pdf).

Suomen maailmanperintökohteiden verkkosivut

Kohteiden yhteisiltä sivuilta saa lisätietoa Suomen maailmanperintökohteista sekä Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen toiminnasta.

Seuraa Suomen maailmanperintökohteiden Facebook-sivuja

Kohteiden yhteisiltä Facebook-sivuilta saa ajankohtaista tietoa Suomen maailmanperintökohteista sekä Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen toiminnasta.