Maailmanperintö

Suomen kohteet

Suomessa on seitsemän maailman­perintö­kohdetta: Suomenlinnan lisäksi Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammal­lahden­mäen pronssi­kautinen hautaröykkiö­alue, Struven ketju sekä Meren­kurkun saaristo.

Näistä Merenkurkun saaristo on ainoa luonnon­perintö­kohde, kaikki muut kuuluvat kulttuuri­perintö­kohteisiin.

Suomen muut maailman­perintö­­kohteet

Vanha Rauma

Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunki­­alue. Se on yhä kaupungin sydän, jossa asutaan, eletään, käydään kauppaa, työskennellään ja harrastetaan ympäri vuoden historiallisessa ympäristössä. Vanha Rauma liitettiin maailman­perintö­luetteloon vuonna 1991. Siirry lukemaan lisää Vanhan Rauman verkkosivuille.

Petäjäveden vanha kirkko

Petäjäveden vanha kirkko on pohjoisen puuarkkitehtuurin muistomerkki. Vuosina 1763–1765 rakennettu kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkko­arkkitehtuuria ja hirsirakentamis­taidon pitkää perinnettä. Petäjäveden kirkko merkittiin maailman­perintö­luetteloon vuonna 1994. Siirry lukemaan lisää Petäjäveden vanhan kirkon verkkosivuille.

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Verla on ainutlaatuinen ja eheä tehdas­kokonaisuus Suomen metsäteollisuuden varhaisvuosilta. Kokonaisuutta täydentävät voimalaitokset ja työväen asunnot. Vastaavista teollisuus­yhdyskunnista vain muutama on säilynyt meidän päiviimme asti. Verla on ollut maailman­perintö­luettelossa vuodesta 1996. Siirry lukemaan lisää Verlan verkkosivuille.

Sammal­lahden­mäen pronssi­kautinen hautaröykkiö­alue

Sammallahden­mäki on muinaisjäännös­alue, joka kertoo skandinaavisella pronssikaudella ja varhaisella rautakaudella eläneen yhteisön uskonnosta ja hautaustavoista Länsi-Suomessa. Sammallahden­mäki merkittiin maailman­perintö­luetteloon vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Siirry lukemaan lisää Sammallahdenmäen verkkosivuille.

Struven ketju

Struven kolmio­mittausketju edustaa maailman­perintö­luettelossa tieteen ja tekniikan historiaa. Mittauksen avulla selvitettiin 1800-luvulla maapallon kokoa ja muotoa. Ketju koostuu kymmenen valtion alueella sijaitsevista mittauspisteistä, joista kuusi sijaitsee Suomessa. Maailman­perintö­luettelossa Struven ketju on ollut vuodesta 2005 lähtien.Siirry lukemaan lisää Struven ketjun verkkosivuille.

Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo ja Höga Kusten Ruotsin puolella muodostavat geologisen kokonaisuuden, jossa viime jääkauden aiheuttama maankohoamis­ilmiö on nähtävissä ainutlaatuisella tavalla. Merenkurkun saaristo otettiin maailman­perintö­luetteloon Suomen ensimmäisenä luonnon­perintö­kohteena vuonna 2006. Siirry lukemaan lisää Merenkurkun verkkosivuille.

Maailman­perintöön liittyvää materiaalia

Opi maailman­perinnöstä! -sivustolle on koottu materiaalia maailmanperintö­kasvatuksen ja perusopetuksen tueksi. Sivusto on tarkoitettu opettajien materiaali­pankiksi tai itse maailman­perintöön, kestävään kehitykseen ja aineettomaan kulttuuri­perintöön perehtymiseen. Siirry sivustolle.

Maailman­perintö­­kohteissa kiertänyt Yhteinen maailman­perintömme -näyttely löytyy myös verkkonäyttelynä. Näyttely toimii hyvin esimerkiksi ennakko­perehtymisenä ennen vierailua kohteessa niin yksittäiselle matkailijalle kuin koululais­ryhmälle tai perheelle. Sivustolta löytyy tehtävä­paketti ja mallivastaukset. Vieraile Yhteinen maailmanperintömme -verkkonäyttelyssä.

Lisätietoa maailman­perinnöstä

Suomen maailman­­­perintö­­­kohteiden yhdistys

Suomen maailman­perintö­kohteiden yhdistys ry perustettiin vuonna 2016. Yhdistyksen tarkoituksena on Suomen maailman­perintö­kohteiden yhteistyön kehittäminen ja niiden vaikuttavuuden lisääminen. Yhdistys edustaa Suomen kohteita kansallisella, pohjoismaisella ja muulla kansainvälisellä tasolla. Tavoitteena on kasvattaa kohteiden osaamista ja voimavaroja yhteistyön kautta. Siirry Suomen maailman­perintö­kohteiden yhdistyksen sivuille.

Suomen kohteiden yhteisestä esitteestä voi lukea kohteiden lyhyet esittelyt. Avaa esite tästä (pdf).

Suomen maailman­perintö­kohteiden yhdistyksen verkkosivut

Kohteiden yhteisiltä sivuilta saa lisätietoa Suomen maailmanperintökohteista sekä Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen toiminnasta.

Seuraa Suomen maailman­perintö­kohteiden Facebook-sivuja

Kohteiden yhteisiltä Facebook-sivuilta saa ajankohtaista tietoa Suomen maailmanperintökohteista sekä Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen toiminnasta.