Koululaisryhmille

Suomenlinna on suosittu opinto- ja luokkaretkikohde. Linnoituksessa voi liikkua itsekseen, mutta vielä antoisamman retkestä saa käyttämällä paikallisten asiantuntijoiden laatimia valmiita ohjelmia ja opastuksia.

Retkiohjelma kannattaa valmistella etukäteen ja kulkea ryhmässä. Linnoituksessa on paljon vaarallisia ja aitaamattomia linnoituslaitteita ja jyrkänteitä, joten oppilaita ei pidä päästää kuljeskelemaan ympäri aluetta ilman valvontaa. Aikaa kannattaa varata vähintään puoli päivää, koska alue on laaja ja nähtävää on paljon.

Suomenlinnan retkelle kannattaa aina pukeutua lämpimästi ja varustautua mukavilla jalkineilla. Mereltä puhaltava tuuli tekee ilman usein huomattavan viileäksi varsinkin toukokuussa, kun ympäröivä meri on vielä kylmä. Taskulamput kannattaa ottaa mukaan, sillä muurien suojissa kiemurtelevat tunnelit ovat hauskoja, mutta pimeitä paikkoja.

Retken suunnittelussa auttaa mielellään Suomenlinnan matkailuneuvonta.

Ohjelmapaketit

Ehrensvärd-seuran valikoimissa on monenlaisia opastettuja ja ohjelmallisia kierroksia sekä suunnistusvisa ja yhdistelmäpaketteja kaikesta Suomenlinnan tarjonnasta. Koululuokat voivat myös tilata Ehrensvärd-seuralta koko retkikokonaisuuden sisältäen esim. museokäynnit, opastukset, ruokailun ja vesibussimatkan.

Erityisen suosittuja koululaisryhmien keskuudessa ovat Ehrensvärd-seuran opastettujen kävelykierrosten lisäksi 6-13-vuotiaille suunnatut lasten seikkailukierrokset.

Suomen Nuorisokeskukset ry:n ylläpitämän Hostel Suomenlinnan ohjelmatarjonnassa on rannikon luontoa, saaristoretkeilyä ja seikkailua historiallisessa ympäristössä. Lisäksi ryhmät voivat liittää leirikouluunsa käynnin jossain Helsingin seudun suosituista luokkaretkikohteista. Pääkaupunkiseudun kouluille Hostel Suomenlinna tarjoaa lyhyempiä, esimerkiksi vuorokauden mittaisia leirikouluja (yökouluja) tai koulupäivän mittaisia luontokouluja, jolloin ohjelma painottuu Suomenlinnan luontoon ja/tai historiaan. Hostelli tarjoaa paketteja, joihin sisältyy ohjelman lisäksi majoitus ja ruokailut.

Museot

Suomenlinnassa on mahdollisuus perehtyä kuuden museon näyttelyihin.

Museot ovat koonneet koululaisvierailujen etukäteisvalmistelua varten 10 kysymyksen listan, jota ryhmät voivat hyödyntää vierailullaan.

Tulosta listat mukaan tästä:

10 kysymystä Suomenlinna-museosta

10 kysymystä Ehrensvärd-museosta

10 kysymystä Maneesista

10 kysymystä Vesikosta

10 kysymystä Lelumuseosta

Ruokailu

Suomenlinnassa koululaisryhmät voivat ruokailla saarten ravintoloissa. Ruokailut ryhmille tulee tilata etukäteen. Ruokailupaketteja voi tiedustella kahviloista ja ravintoloista.

Omia eväitä voi nauttia Kustaanmiekan eväsruokailutilassa, joka on avoinna toukokuun alusta lokakuun puoliväliin.

Majoitus

Majoittuminen on mahdollista Hostel Suomenlinnassa lähellä lauttarantaa.

Liikenneyhteydet ja liput

Helsingin Seudun Liikenteen lautat kuljettavat matkustajia Suomenlinnaan ympäri vuoden. Lautat lähtevät Kauppatorilta Presidentinlinnan edestä. Suomenlinnaan kulkee kesäkaudella HSL:n lautan lisäksi myös JT-Linen vesibussi, joka lähtee Kauppatorin kolera-altaalta. Lue lisää kulkuyhteyksistä.

HSL:n matkailijaliput voi ostaa ryhmälle jo ennakkoon. Neuvoja ryhmälippujen ostamiseen löydät täältä.

Vesibussin lippuvaraukset tehdään suoraan JT-Linen toimistosta. Toinen vaihtoehto on hankkia vesibussiliput Ehrensvärd-seuran kautta osana muuta Suomenlinna-ohjelmaa.

Ehdotuksia ajankäytöstä

Alla suunnittelun avuksi ehdotuksia ajankäytöstä Suomenlinnassa:

  • merimatka Suomenlinnaan n. 15 min
  • lyhytelokuva Suomenlinna-museossa 25 min
  • opastettu kierros ulkoalueilla 1 h
  • lasten seikkailukierros 1 h 30 min
  • museokäynti 30 min/museo
  • ruokatauko 45 min