Kuvassa lastenkierros linnanpihalla. Kuvassa paljon lapsia ja kuninkaaksi pukeutunut opas

Opaskierrokset ja ryhmät

Koululais­ryhmille ja lapsille

Suomenlinna on suosittu opinto- ja luokka­retkikohde. Linnoituksessa voi liikkua itsekseen, mutta vielä antoisamman retkestä saa käyttämällä paikallisten asiantuntijoiden laatimia valmiita ohjelmia ja opastuksia.

Retkiohjelma kannattaa valmistella etukäteen ja kulkea ryhmässä. Linnoituksessa on paljon vaarallisia ja aitaamattomia linnoituslaitteita ja jyrkänteitä, joten oppilaita ei pidä päästää kuljeskelemaan ympäri aluetta ilman valvontaa. Aikaa kannattaa varata vähintään puoli päivää, koska alue on laaja ja nähtävää on paljon.

Suomenlinnan retkelle kannattaa aina pukeutua lämpimästi ja varustautua mukavilla jalkineilla. Mereltä puhaltava tuuli tekee ilman usein huomattavan viileäksi varsinkin toukokuussa, kun ympäröivä meri on vielä kylmä. Taskulamput kannattaa ottaa mukaan, sillä muurien suojissa kiemurtelevat tunnelit ovat hauskoja, mutta pimeitä paikkoja.

Retken suunnittelussa auttaa mielellään Suomenlinnan matkailuneuvonta.

Ehrensvärd-seuran valikoimissa on monenlaisia opastettuja ja ohjelmallisia kierroksia sekä suunnistusvisa ja yhdistelmä­paketteja kaikesta Suomenlinnan tarjonnasta. Koululuokat voivat myös tilata Ehrensvärd-seuralta koko retkikokonaisuuden sisältäen esim. museokäynnit, opastukset, ruokailun ja vesibussimatkan.

Erityisen suosittuja koululaisryhmien keskuudessa ovat Ehrensvärd-seuran opastettujen kävely­kierrosten lisäksi 6-13-vuotiaille suunnatut lasten seikkailukierrokset. Lue lisää Ehrensvärd-seuran verkkosivuilta.

Suomen Nuorisokeskukset ry:n ylläpitämän Hostel Suomenlinnan ohjelma­tarjonnassa on rannikon luontoa, saaristoretkeilyä ja seikkailua historiallisessa ympäristössä. Lisäksi ryhmät voivat liittää leirikouluunsa käynnin jossain Helsingin seudun suosituista luokkaretkikohteista. Pääkaupunkiseudun kouluille Hostel Suomenlinna tarjoaa lyhyempiä, esimerkiksi vuorokauden mittaisia leirikouluja (yökouluja) tai koulupäivän mittaisia luontokouluja, jolloin ohjelma painottuu Suomenlinnan luontoon ja/tai historiaan. Hostelli tarjoaa paketteja, joihin sisältyy ohjelman lisäksi majoitus ja ruokailut. Siirry Hostel Suomenlinnan verkkosivuille.

Suomenlinnassa on mahdollisuus perehtyä kuuden museon näyttelyihin.

 • Avoinna ympäri vuoden: Suomenlinna-museo ja Sotamuseon maneesi
 • Avoinna tilauksesta ympäri vuoden: Ehrensvärd-museo ja Lelumuseo
 • Avoinna kesäkaudella: Sukellusvene Vesikko, Tullimuseo, Ehrensvärd-museo ja Lelumuseo

Hinnat koululaisryhmille

 • Koululaisryhmät pääsevät opettajan johdolla ilmaiseksi Suomenlinna-museoon, Ehrensvärd-museoon ja Sotamuseon maneesiin. Suomenlinna-museon lyhytelokuvan varausmaksu on 25 euroa. Ilmoita museoille ennakkoon ryhmän saapumisesta.
 • Lelumuseon sisäänpääsy on 7-18 vuotiaille 3 euroa. Ryhmien ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
 • Tullimuseoon on ilmainen sisäänpääsy kaikille vierailijoille. Maksuttomat opastukset ovat mahdollisia ennakkotilauksesta.

Lue lisää kaikista museoista täältä. Museoiden sivuston kautta löydät myös museoiden yhteystiedot.

Museot ovat koonneet koululaisvierailujen etukäteisvalmistelua varten 10 kysymyksen listan, jota ryhmät voivat hyödyntää vierailullaan.

Tulosta listat mukaan alla olevista linkeistä. Tiedostot avautuvat uuteen välilehteen.

10 kysymystä Suomenlinna-museosta (pdf)

10 kysymystä Ehrensvärd-museosta (pdf)

10 kysymystä Vesikosta (pdf)

10 kysymystä Lelumuseosta (pdf)

10 kysymystä Tullimuseosta (pdf)

10 kysymystä Sotamuseon maneesista (pdf)

10 kysymystä Tykistömaneesista (pdf) (Tykistömaneesi on osa Sotamuseota)

Kulttuuriperintökasvatuksen seura on tuottanut Operaatio maailmanperintö -nimisen yhteistoiminnallisen oppimispelin. Peli on suunnattu yli 12-vuotiaille ja se tutustuttaa pelaajat Suomen maailmanperintö­kohteisiin. Siirry peliin.

Maailmanperintökohteissa kiertänyt Yhteinen maailmanperintömme -näyttely löytyy verkosta.  Näyttely toimii hyvin esimerkiksi ennakko­perehtymisenä ennen vierailua kohteessa niin yksittäiselle matkailijalle kuin koululaisryhmälle tai perheelle. Sivustolta löytyy tehtäväpaketti ja mallivastaukset. Siirry näyttelyyn.

Skyview-palvelussa voi vierailla linnoituksessa jo luokkahuoneesta käsin. Tutustu alueeseen ilmasta ja piipahda esimerkiksi tunneleiden sisälle. Valittavana on talvi- tai kesänäkymä. Siirry Skyview-palveluun.

Rakennusten historia -kartan avulla pääsee lukemaan linnoituksen rakennusten vaiheista kuvien, tekstien, piirustuksien ja vuorovaikutteisen ilmakuvan avulla. Kartan avulla pääsee kurkistamaan myös muuten suljettuina pidettäviin tiloihin. Siirry rakennusten historia -karttaan.

Suomenlinnan värityskuvat

Tulosta ja väritä hauskoja Suomenlinna-aiheisia värityskuvia. Avaa värityskuvat tästä (pdf).

Elävä värityskuva

Tulosta hauska elävä värityskuva, joka herää eloon lisätyllä todellisuudella Arilyn-sovelluksen avulla. Avaa kuva tästä (pdf).

Kuinka elävä kuva toimii?

 1. Väritä kuvan valkoiset osat.
 2. Lataa maksuton Arilyn-sovellus puhelimeen.
 3. Katso sovelluksen läpi värittämääsi kuvaa.
 4. Katso, mitä tapahtuu ja leiki tykillä!
 5. Seikkaile Suomenlinnassa ja löydä kaikki tykit.

Lataa maksuton Arilyn-sovellus

Kuvat löytyvät myös Suomenlinnan matkailuneuvonnasta. Tervetuloa värittämään!

Suomenlinnassa pääsee tutustumaan historiaan lisätyn todellisuuden avulla. Historia herää eloon linnoituksen opasteissa. Lisätyn todellisuuden tarinat löytyvät venäläisen kauppiaskorttelin, telakan näköalatasanteen ja Piperin puiston opasteista. Tarinat katsotaan Arilyn-sovelluksella. Lue lisää elävistä opasteista täältä.

Suomenlinnassa koululaisryhmät voivat ruokailla saarten ravintoloissa. Ruokailut ryhmille tulee tilata etukäteen. Ruokailupaketteja voi tiedustella kahviloista ja ravintoloista.

Omia eväitä voi nauttia Kustaanmiekan eväsruokailutilassa, joka on avoinna toukokuun alusta lokakuun puoliväliin. Lue lisää eväsruokailutilasta.

Majoittuminen on mahdollista Hostel Suomenlinnassa lähellä lauttarantaa. Siirry hostellin sivuille tästä.

Helsingin Seudun Liikenteen lautat kuljettavat matkustajia Suomenlinnaan ympäri vuoden. Lautat lähtevät Kauppatorilta Presidentinlinnan edestä. Suomenlinnaan kulkee kesäkaudella HSL:n lautan lisäksi myös JT-Linen vesibussi, joka lähtee Kauppatorin kolera-altaalta. Lue lisää kulkuyhteyksistä.

HSL:n matkailijaliput voi ostaa ryhmälle jo ennakkoon. Neuvoja ryhmälippujen ostamiseen löydät täältä.

Vesibussin lippuvaraukset tehdään suoraan JT-Linen kautta. Siirry JT-Linen verkkosivuille. Toinen vaihtoehto on hankkia vesibussiliput Ehrensvärd-seuran kautta osana muuta Suomenlinna-ohjelmaa. Siirry Ehrensvärd-seuran verkkosivuille.

Alla suunnittelun avuksi ehdotuksia ajankäytöstä Suomenlinnassa:

 • merimatka Suomenlinnaan n. 15 min
 • lyhytelokuva Suomenlinna-museossa 25 min
 • opastettu kierros ulkoalueilla 1 h
 • lasten seikkailukierros 1 h 30 min
 • museokäynti 30 min/museo
 • ruokatauko 45 min

Suomenlinnan matkailuneuvonta palvelee huhtikuun loppuun asti päivittäin klo 10-16 ja toukokuusta alkaen päivittäin klo 10-18.

Yhteystiedot

 • 0295 338 410
 • WhatsApp 050 572 4072
 • info@suomenlinna.fi