Kuva Suurelta linnapihalta. Etualalla Augustin Ehrensvärdin monumentaalinen hauta.

Kokous- ja juhlatilat

Usein kysyttyä

Miten saarilla kuljetaan?

Suomenlinnassa kuljetaan jalkaisin. Osa teistä on mukulakivillä päällystettyjä, joten kannattaa varata matkaan mukavat jalkineet ja vaihtaa juhlakengät vasta paikan päällä. Suomenlinnan tiet aurataan, hiekoitetaan ja valaistaan talvisin.

Miten autot ja tavarat kuljetetaan?

Suomenlinna on autoton alue, jossa vain huoltoajo on sallittua. Tilaisuuden järjestäjä voi tuoda auton huoltoajoa varten. Autopaikat lauttaan varataan Suomenlinnan Liikenteen kautta. Autopaikka kannattaa varata mahdollisimman ajoissa, sillä varsinkin yölautat ovat usein ruuhkaisia. Auton voi tuoda linnoitukseen joko Katajanokalta arkisin liikennöivällä huoltolautalla tai Kauppatorilta lähtevällä henkilölautalla, joka ottaa autoja kyytiin myös viikonloppuisin. Lauttaterminaalissa tulee olla vähintään 10 minuuttia ennen lautan lähtöä. Autoja ei voi kuljettaa Suomenlinnan kaukolämpötunnelin kautta, sillä tunneli on varattu ainoastaan hälytysajoneuvojen ja viranomaisten käyttöön. Lue lisää auton kuljettamisesta Suomenlinnan Liikenteen verkkosivuilta.

Katso huoltoajokartasta, missä autolla voi liikkua Suomenlinnassa ja mihin pysäköidä. Nopeusrajoitus Suomenlinnan alueella on 20 km/h, ja pysäköinti on sallittu vain merkityillä paikoilla. Tilakohtainen paikoitus on käytössä vuokra-ajan, muina aikoina auto tulee siirtää yleiselle paikoitukselle.

Miten vieraat pääsevät linnoitukseen?

Kesäkaudella Suomenlinnassa voi vierailla jopa 12 000 kävijää päivässä, joten HSL:n lautta voi olla ruuhkainen. Juhlavieraille kannattaa lautta-aikataulusta katsoa useampi vuoro, jotta kaikki varmasti mahtuvat lauttaan ja ehtivät linnoitukseen ennen tilaisuutta. Kesäkaudella (touko-syyskuu) myös vesibussi liikennöi säännöllistä vuoroliikennettä Kauppatorilta Tykistölahteen. Tilaisuuksien järjestäjät voivat myös vuokrata oman kuljetuksen vesiliikennöitsijältä.

Lisätietoja:

Vuokrataanko tiloja talvella? Ovatko ne lämpimiä? Millainen Suomenlinnan sää on talvella?

Tiloja vuokrataan ympäri vuoden. Vuokratilat lämpiävät kaukolämmöllä, mutta tuulisella ilmalla ja talvella voi tiloissa olla vetoa. Ruutikellari on suljettuna tammi-maaliskuussa vaikeakulkuisen reitin vuoksi.

Mistä avaimet noudetaan ja mihin palautetaan?

Suurin osa vuokratilojen lukoista on sähköisiä, paitsi Ruutikellari ja muutamat wc- ja varastotilat. Ovikoodi lähetetään tilan varaajalle muutama päivä ennen tilaisuutta, ja samalla sovitaan avainten noudosta.

Ruutikellarin avain ja varastojen avaimet noudetaan lauttarannan vaaleanpunaisesta Rantakasarmista, jossa sijaitsee vierailijakeskus. Vierailijakeskuksen aukioloajan voit tarkastaa verkkosivujemme alatunnisteesta. Avain palautetaan joko vierailijakeskukseen tai tilan keittiössä olevaan harmaaseen avainlaatikkoon. Vuokraaja on velvollinen lukitsemaan vuokraamansa tilan ulko-ovet lähtiessään ja sulkemaan ikkunat. Veloitamme kadonneista avaimista aiheutuneet kustannukset (kuten lukkojen vaihdot ja uudelleen sarjoitus) tilan vuokraajalta.

Voiko asiakas itse valita pitopalvelun?

Asiakkaat saavat itse valita pitopalvelun. Suosittelemme lämpimästi Suomenlinnassa toimivia pitopalveluita, sillä he ovat tottuneet toimimaan tiloissamme ja heillä on omat keittiöt linnoituksessa. Tiloihimme on sallittu tuoda myös omat juomat. Siirry tutustumaan linnoituksen pitopalveluihin.

Miten tilaan pääsee tutustumaan etukäteen?

Voimme näyttää tilojamme ennalta sovitusti arkisin klo 9–16 välisenä aikana sellaisina päivinä, kun tilassa ei ole varausta. Alustavan varauksen tehneelle asiakkaalle voimme sopia myös omatoimisen tilassa käynnin ilta-aikaan tai viikonloppuna. Järjestämme myös yleisiä näyttötilaisuuksia iltaisin ja niistä ilmoitamme facebook-sivuillamme ja suomenlinna.fi -tapahtumakalenterissa.

Lisätietoja iltanäytöistä löydät:

Mitä tilan vuokrahintaan kuuluu?

Juhlatila: Tilavuokraan kuuluu tilan ja sen varusteiden käyttö vuokra-aikana klo 10–01. Vuokraan kuuluu tila, kalusteet, av-laitteet ja lämmityskeittiö. Katso tilakohtainen varustelista jokaisen tilan kohdalla verkkosivuillamme.

Kokoustila: Tilavuokraan kuuluu tilan ja sen varusteiden käyttö vuokra-aikana kokopäivävarauksissa klo 9–17 ja puolipäivävarauksissa klo 8–13 tai 15–20. Vuokraan kuuluu tila, kalusteet perusmuodossa (vaihtelee kokoustiloittain), av-laitteet, kahviastiasto ja kahvikeittiö. Katso tilakohtainen varustelista jokaisen tilan kohdalla verkkosivuillamme.

Miten juhlatilat on kalustettu?

Tiloissamme vietetään paljon erilaisia tilaisuuksia, sekä juhlia että kokouksia. Vuokraaja saa itse kalustaa tilan haluamallaan tavalla. Jokaisen juhlatilan esittelystä löytyy esimerkkipohjapiirustuksia. Valmiit pohjat helpottavat tilaisuuden suunnittelua antamalla ideoita ja vinkkejä siitä, miten pöydät voi tilassa järjestellä. Kalusteiden muotoon laiton voi myös tilata meiltä lisämaksusta. Katso nettisivuiltamme muotoon laiton hinnat hinnastoista.

Kauanko juhlat saavat jatkua?

Juhlatila on asiakkaan käytössä klo 10–01. Ovet ja ikkunat tulee olla suljettuina klo 22 mennessä ja kovaäänisen musiikin tulee loppua klo 00 mennessä, jotta lähitalojen asukkaiden yörauha säilyy. Viimeinen tunti klo 01–02 on varattu tilan siistimiselle ja viimeiseen lauttaa ehtimiselle, joka lähtee klo 02. Kannattaa varata riittävästi aikaa tilan tyhjentämiseen ja kertoa aikarajoista myös pitopalvelun henkilökunnalle.

Voiko tuoda tavaroita tai juomia tilaan jo edellisenä päivänä?

Tiloja vuokrataan joka päivä, joten itse tilaan tavaroita ei voi tuoda. Juhlatiloissa (paitsi Ruutikellarissa) vuokralaisen käytössä on varasto tilaisuutta edeltävästä päivästä klo 15 tilaisuuden jälkeiseen päivään klo 15 asti.

Mitä reittiä tavarat kuljetetaan tilaan?

Tenalji von Ferseniin tavarat voi kantaa keittiön portaikon kautta. Tilan henkilönostimella ei voi kuljettaa tavaroita.

Myllysali ja Ruutikellari sijaitsevat maan tasalla, joten tavarat voi siirtää suoraan autosta sisään tilaan.

Pirunkirkkoon tavarat viedään takaoven kautta, missä asiakasvarastotkin sijaitsevat. Keittiön rapussa on asunto ja työhuoneita.

Muistathan kulkea hiljaa häiritsemättä asukkaiden yörauhaa, kun tyhjennät tilaa klo 22 jälkeen.

Pitääkö asiakkaan siivota itse?

Asiakkaan tulee jättää tila perussiistiin kuntoon vuokra-ajan puitteissa. Kalusteita ei tarvitse siirtää, pöytiä pyyhkiä tai lattioita pestä (paitsi kaatuneet juomat yms.). Siivous kuuluu vuokrahintaan. Kaikki tilaan tuodut tavarat viedään pois tai varastoon, roskat lajitellaan ja kerätään jätesäkkeihin ja säkit viedään ulos lajitteluastioihin (seka, bio, pahvi, paperi, metalli). Katso huoltoajokartalta lajittelupisteiden sijainnit. Pantilliset pullot ja tölkit voi jättää säkissä jäteastioiden viereen. Laskutamme hinnastomme mukaisesti tilaan jätetyistä tavaroista tai roskasäkeistä, oksennuksista tai siitä, jos salin kalusteita tai laitteita on vahingoitettu tai jos niitä on viety pois tilasta.

Onko tiloissa siivoustarvikkeita? Entä wc-paperia ja saippuaa?

Keittiöstä tai siivouskomeroista löytyy siivousvälineitä asiakkaan käyttöön. Vessoissa on wc-paperia ja käsienpesusaippuat sekä käsienkuivauslaitteet.

Onko tiloissa astioita, koristeita tai pöytäliinoja?

Juhlatiloissa ei ole astioita, koristeita tai liinoja. Kannattaa kysyä pitopalveluilta vuokrausmahdollisuutta tai astiavuokraamoista.

Kokoustila Piirtämössä ja Paarlastihuoneessa on kahviastiasto. Pajasalissa ja Tynnyrintekijän kokoushuoneessa on lisäksi ruokalautaset, haarukat ja veitset.

Mitä tarvikkeita on kokoustiloissa?

Kokoustiloissa löytyy lehtiöitä ja kyniä sekä tusseja fläppitaulua varten. Siirry katsomaan tilakohtaiset varusteet kyseisen tilan varustelistasta.

Saako tilassa polttaa kynttilöitä? Entä ulkona ulkotulia?

Paloturvallisuussyistä kaikenlainen tulen käsittely on Suomenlinnassa kielletty. Ulkotulia ei saa käyttää eikä tiloissa saa polttaa kynttilöitä. Ainostaan sähköiset lyhdyt ja sähköiset kynttilät ovat sallittuja. Kielto koskee myös kaikkea pyrotekniikkaa, savukoneita ja sädetikkuja. Paloturvallisuuteen liittyvistä rikkomukista veloitamme aina vähintään 500 €.

Saako tiloissa tupakoida?

Ei. Tupakointi on sallittu ainoastaan tilojemme ulkopuolella. Tuhkakupit löytyvät tilojemme ulko-ovien läheisyydestä. Tenalji von Fersenin invahissin tasannetta ei missään tapauksessa saa käyttää tupakointitilana. Paloturvallisuuteen liittyvistä rikkomukista kuten tupakoinnista tilassa veloitamme aina vähintään 500 €.

Saako opasteita laittaa?

Vuokraajan tulee opastaa vieraansa juhla- tai kokoustilaan ensisijaisesti karttojen tai Suomenlinnan digioppaan avulla. Siirry tästä digioppaaseen. Siirry katsomaan karttoja verkkosivuillamme. Mikäli opastusta ei pystytä järjestämään pelkän kartan avulla, voi muutaman pienen opasteen kiinnittää tienviittatolppiin. Opasteet ja niiden kiinnikkeet on poistettava tolpista välittömästi tilaisuuden päätyttyä. Opasteiden kiinnittäminen julkisivuihin tai muualle kuin tienviittatolppiin on ehdottomasti kiellettyä.

Miksi tilojen seiniin ei saa kiinnittää mitään?

Kaikki Suomenlinnan rakennukset ja kulttuuriympäristö on suojeltu valtioneuvoston päätöksellä. Rakennusten ulko- ja sisäpintoihin ei saa tehdä minkäänlaisia kiinnityksiä, teippauksia tai ripustuksia.

Juhla- sekä kokoustilojen pinnat on pyritty entisöimään mahdollisimman alkuperäiseen asuunsa. Vanhat kalkkimaalit ja tiilipinnat eivät kestä teippiä, sinitarraa tms. Tilojen koristeleminen on sallittu vain seinäpintoja vaurioittamatta. Tiloissa olevia koukkuja ja tankoja voi käyttää hyödyksi koristelussa. Koristeet sekä niiden kiinnikkeet tulee korjata pois tilaisuuden jälkeen.

Voiko vihkitilaisuuden tai maljojennoston järjestää ulkona?

Kyllä voi, mutta tilan vuokraukseen ei sisälly ulkotiloja. Ulkotilojen käyttöä varten tulee täyttää ulkoalueen käyttölupahakemus.

Pidämme kalenteria kaikesta ulkona tapahtuvasta toiminnasta. Näin varmistamme, että alue on turvallinen eikä useita tilaisuuksia ole samassa paikassa yhtä aikaa. Luvan voi saada esimerkiksi 1–3 tunniksi ja alueen käyttö on maksutonta. Juhlien ei ole tarkoitus levittäytyä juhlatilasta ulos.

Lue lisää ulkoalueen käyttöluvasta ja hae lupaa verkkosivuillamme.

Mistä Suomenlinnan kirkko varataan?

Kirkko varataan Helsingin tuomiokirkkoseurakunnalta. Siirry seurakunnan verkkosivuille.

Missä pukeutua hääpukuun? Entä miten hääpari kulkee kirkolta tai lautalta juhlatilaan?

Hääparit voivat pukea hääpukunsa juhlatilan lisätiloissa (Tenalji von Fersenissä keittiön alakerran huoneessa, Myllysalissa yläkerran kabinetissa ja suihkutilan aulassa, Pirunkirkon juhlasalissa kabineteissa ja varastossa). Edellä mainituissa juhlatiloissa on myös suihku.

Yleensä hääparit kävelevät vieraittensa kanssa kirkolta ja lautalta häätilaan. Jotkut tuovat myös auton hääparin kuljettamiseen.

Voiko Suomenlinnassa majoittua?

Linnoituksessa voi majoittua ympäri vuoden Hostel Suomenlinnassa ja Villa Silossa.

Hostellissa on noin 40 vuodepaikkaa sekä pienemmissä yksityishuoneissa että isommissa ryhmämajoitushuoneissa. Hostelli sijaitsee lähellä päälaituria. Tutustu Hostel Suomenlinnaan.

Villa Silon sisustus henkii Suomenlinnan historiaa saaristolaistyylillä maustettuna. Huoneisto on hyvin varustettu ja siellä mahtuu yöpymään enintään neljä aikuista. Siirry huoneiston Airbnb sivuille.

Onko Suomenlinnassa valokuvaajaa?

Paikallinen valokuvaaja Dorit Salutskij tarjoaa kuvauspalveluita Suomenlinnassa. Siirry Doritin verkkosivuille.

Mistä tiedustella löytötavaroita?

Juhlatiloihin jääneet löytötavarat toimitetaan toimistollemme. Säilytämme löytötavaroita kaksi viikkoa pienten säilytystilojemme vuoksi. Tiedustelut virka-aikana myyntipalvelulta.

Jos et löytänyt vastausta omaan kysymykseesi tältä sivulta, autamme mieluusti: voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse 0295 338 420 tai sähköpostitse osoitteeseen tilavuokra@suomenlinna.fi.