Kuva Suurelta linnapihalta. Etualalla Augustin Ehrensvärdin monumentaalinen hauta.

Kokous- ja juhlatilat

Usein kysyttyä

Tälle sivulle olemme koonneet kokousten ja juhlien järjestäjien ja vieraiden usein kysymiä kysymyksiä. Jos et löydä vastausta omaan kysymykseesi tältä sivulta, autamme mieluusti. Voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse.

Miten saarilla kuljetaan?

Suomenlinnassa kuljetaan jalkaisin. Osa teistä on mukulakivillä päällystettyjä, joten saarelle tullessa kannattaa varata matkaan mukavat jalkineet. Suomenlinnan tiet aurataan, hiekoitetaan ja valaistaan myös talvisin.

Linnoituksessa on mahdollista kulkea myös polkupyörätaksi Taksi Viaporilla.

Miten autot ja tavarat kuljetetaan Suomenlinnaan?

Suomenlinna on autoton alue, jossa vain huoltoajo on sallittua. Tilaisuuden järjestäjä voi tuoda auton saareen huoltoajoa varten. Autopaikat lauttaan varataan Suomenlinnan Liikenteen kautta. Autopaikka kannattaa varata mahdollisimman ajoissa, sillä varsinkin yölautat ovat usein ruuhkaisia. Auton voi tuoda saareen joko Katajanokalta arkisin liikennöivällä huoltolautalla tai Kauppatorilta lähtevällä HSL:n lautalla, joka ottaa autoja kyytiin myös viikonloppuisin. Lauttaterminaalissa tulee olla vähintään 10 minuuttia ennen lautan lähtöä. Autoja ei voi kuljettaa Suomenlinnan kaukolämpötunnelin kautta, sillä tunneli on varattu ainoastaan hälytysajoneuvojen käyttöön.

Miten vieraat pääsevät linnoitukseen?

Kesäkaudella Suomenlinnassa voi vierailla jopa 12 000 kävijää päivässä, joten HSL:n lautta voi olla ruuhkainen. Juhlavieraille kannattaa lautta-aikataulusta katsoa useampi vuoro, jotta kaikki varmasti mahtuvat lauttaan ja ehtivät saareen ennen tilaisuutta. Kesäkaudella (touko-syyskuu) myös JT-Linen vesibussi liikennöi säännöllistä vuoroliikennettä Kauppatorilta Tykistölahteen. Katso JT-Linen aikataulut. Tilaisuuksien järjestäjät voivat myös vuokrata oman vesibussikuljetuksen joltain liikennöitsijältä.

Vuokrataanko tiloja talvella? Ovatko ne lämpimiä? Millainen Suomenlinnan sää on talvella?

Tiloja vuokrataan ympäri vuoden. Talvella Suomenlinnakin voi olla kylmä ja tuulinen. Vuokratilat lämpiävät kaukolämmöllä, mutta tuulisella ilmalla ja talvella voi tiloissa käydä vetoa.

Voiko asiakas itse valita pitopalvelun?

Asiakkaat saavat itse valita haluamansa pitopalvelun. Suomenlinnassa toimii useampi yrittäjä, jotka tekevät tarjoiluja tiloihimme. Tilamme tuntevat myös useat mantereella toimivat pitopalvelut.

Miten tilaan pääsee tutustumaan etukäteen?

Näytämme tiloja arkisin klo 8 ja 16 välisenä aikana sellaisina päivinä, kun tilassa ei ole toisen asiakkaan varausta. Näyttöaika kannattaa sopia mahdollisimman hyvissä ajoin myyntipalvelumme kanssa. Katso myyntipalvelun yhteystiedot. Järjestämme noin kerran kuussa arkipäivinä avoimia iltanäyttöjä klo 16:30–18:30. Ilmoitamme iltanäytöistä tapahtumakalenterissamme ja Facebook-sivuillamme.

Miten juhlatilat on kalustettu?

Tiloissamme vietetään paljon erilaisia tilaisuuksia, sekä juhlia että kokouksia. Vuokraaja saa itse kalustaa tilan haluamallaan tavalla. Jokaisen juhlatilan esittelystä löytyy erilaisia mahdollisia pohjapiirustuksia. Valmiit pohjat helpottavat tilaisuuden suunnittelua antamalla ideoita ja vinkkejä siitä, miten pöydät voi tilassa järjestellä. Kalusteiden muotoonlaiton voi myös tilata meiltä lisämaksusta. Lisäpalvelun hinnat löydät hinnastoistamme.

Saako opasteita laittaa?

Vuokraajan tulee opastaa vieraansa juhla-/kokoustilaan ensisijaisesti karttojen avulla. Siirry kartat osioon. Mikäli opastusta ei pystytä järjestämään pelkän kartan avulla, voi muutaman pienen opasteen kiinnittää tienviittatolppiin. Opasteet ja niiden kiinnikkeet on poistettava tolpista välittömästi tilaisuuden päätyttyä tilan vuokraajan toimesta. Opasteiden kiinnittäminen julkisivuihin tai muualle kuin tienviittatolppiin on ehdottomasti kiellettyä.

Entä ulkotulet?

Ulkotulia saa polttaa vuokratun tilan edustalla, mikäli metsäpalovaroitus ei ole voimassa. Asiakkaan tulee ehdottomasti huolehtia siitä, että ulkotulet palavat valvotusti ja että ne sammutetaan ja kerätään pois tilaisuuden päätyttyä. Muualle, esimerkiksi teiden varsille ulkotulia ei saa laittaa.

Saako tilassa polttaa kynttilöitä?

Kyllä, kynttilöitä saa polttaa sisätiloissa. Asiakkaan tulee huolehtia, että kynttilät palavat valvotusti eivätkä valuta steariinia pinnoille. Tilassa olevien palosammuttimien sijainnit kannattaa tarkistaa varmuuden vuoksi. Kynttilät tulee sammuttaa ja kerätä muiden roskien mukana tilaisuuden päätyttyä.

Mistä avaimet noudetaan ja mihin palautetaan? Mihin avaimet käyvät?

Osa vuokratilojen lukoista on mekaanisia ja osa sähköisiä. Vuokraajan tulee sopia avaimien noudosta/koodin saannista Suomenlinnan hoitokunnan kokous- ja juhlatilojen myyntipalvelun kanssa noin viikkoa ennen tilaisuutta. Katso myyntipalvelun yhteystiedot. Avain palautetaan joko tilassa olevaan harmaaseen avainlaatikkoon tai Rantakasarmissa (osoitteessa Suomenlinna C1) sijaitsevaan matkailuneuvontaan sen aukioloaikoina. Vuokraaja on velvollinen lukitsemaan vuokraamansa tilan ulko-ovet lähtiessään ja sulkemaan ikkunat. Veloitamme kadonneista avaimista aiheutuneet kustannukset (kuten lukkojen vaihdot, uudelleen sarjoitus) tilan vuokraajalta.

Kauanko juhlat saavat jatkua?

Juhlatila on asiakkaan käytössä klo 10–01. Kovaäänisen musiikin tulee hiljetä klo 24, jotta lähitalojen asukkaiden yörauha säilyy. Tilan tulee olla tyhjä asiakkaan tavaroista klo 02, jolloin viimeinen lautta saarelta lähtee. Kannattaa varata aikaa tilan tyhjentämiseen ja kertoa aikarajoista myös pitopalvelun henkilökunnalle.

Mitä reittiä tavarat kuljetetaan tilaan?

Tavarat tuodaan tiloihin salin pääoven kautta. Tenalji von Ferseniin tavarat voi kantaa keittiön portaikon kautta, mutta invahissiä ei missään tapauksessa saa käyttää tavaran kuljettamiseen; hissi ei kestä painavaa kuormaa. Pirunkirkkoon voi kuljettaa tavaraa keittiön oven kautta kello 22 asti, jonka jälkeen tavaran pois kuljettamiseen käytetään pääportaikkoa, jotta keittiönoven puoleisen rapun asukkaiden yörauha ei häiriinny. On tärkeää muistaa, ettei Suomenlinna ole vain vierailijoille, vaan siellä myös asuu satoja ihmisiä.

Onko tiloissa astioita, kynttilänjalkoja tai pöytäliinoja?

Juhlatiloissa ei ole astioita, kynttilänjalkoja, liinoja tai somisteita. Kokoustiloissa on kahviastiastot.

Onko tiloissa tusseja, paperia tai lehtiöitä?

Kokoustiloissa ei ole tusseja tai kyniä, mutta jokaisesta kokoustilasta löytyy A5-kokoisia lehtiöitä. Omat kokousvälineet kannattaa ottaa mukaan kokousta varten. Myöskään kannettavia tietokoneita ei tiloissamme ole. Lisätietoa vuokratiloihin kuuluvista varusteista löytyy jokaisen tilan varusteluettelosta.

Miksi tilojen seiniin ei saa kiinnittää mitään?

Juhlatilojen seinät on pyritty entisöimään mahdollisimman alkuperäiseen asuunsa. Vanhat kalkkimaalit ja tiilipinnat ovat herkkiä, eivätkä ne kestä teippiä, sinitarraa tms.

Saako tiloissa tupakoida?

Ei. Tupakointi on sallittu ainoastaan tilojemme ulkopuolella. Tenalji von Fersenin invahissin tasannetta ei missään tapauksessa saa käyttää tupakointitilana.

Pitääkö asiakkaan siivota itse?

Asiakkaan tulee itse poistaa tilasta omat tavaransa ja somisteensa sekä viedä jätesäkit ulos jäteastioihin. Laskutamme jälkikäteen tilaan jätetyistä tavaroista tai roskasäkeistä, oksennuksista, suurista steariinitahroista tai siitä, jos salin kalusteita on vahingoitettu tai jos niitä on viety pois tilasta.

Onko tiloissa siivoustarvikkeita? Entä wc-paperia ja saippuaa?

Keittiöstä/siivouskomeroista löytyy siivousvälineitä asiakkaan käyttöön. Vessoissa on wc-paperia ja käsienpesusaippuat sekä käsienkuivauslaite.

Mistä tiedustella löytötavaroita?

Juhlatiloihin jääneet löytötavarat toimitetaan toimistollemme. Tiedustelut virka-aikana myyntipalvelulta. Säilytämme löytötavaroita maksimissaan 2 viikkoa.

Mistä Suomenlinnan kirkko varataan?

Kirkko varataan Helsingin tuomiokirkkoseurakunnalta.

Missä pukeutua hääpukuun? Entä miten hääpari kulkee kirkolta juhlatilaan?

Morsiamet pukeutuvat hääpukuun joskus jo kotona ja joskus juhlatilassa, josta he sitten kulkevat kirkolle. Myös kirkon kryptassa voi pukeutua ennen vihkimistä. Asiaa voi tiedustella Suomenlinnan kirkosta. Hääparit ovat kävelleet kirkolta juhlatilaan, ja usein juhlanjärjestäjät ovat tuoneet Suomenlinnaan hääauton matkaa varten. Saarella ei enää toimi hevostallia.

Onko Suomenlinnassa valokuvausstudiota tai -liikettä, jossa voi ottaa hääkuvan?

Paikallinen valokuvaaja Dorit Salutskij tarjoaa kuvauspalveluita Suomelninnassa. Lisätietoja löydät verkkosivujen palveluntarjoajat osiosta.

Voiko Suomenlinnassa majoittua?

Linnoituksessa voi majoittua ympäri vuoden Hostel Suomenlinnassa. Hostelli sijaitsee lähellä päälaituria. Hostellissa on 41 vuodepaikkaa sekä pienemmissä yksityishuoneissa, että isommissa ryhmämajoitushuoneissa.