Kuva Suurelta linnapihalta. Etualalla Augustin Ehrensvärdin monumentaalinen hauta.

Kokous- ja juhlatilat

Usein kysyttyä

Tälle sivulle olemme koonneet tilaisuuksien järjestäjien ja vieraiden usein kysyttyjä kysymyksiä. Jos et löydä vastausta omaan kysymykseesi tältä sivulta, autamme mieluusti. Voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Katso yhteystiedot tästä linkistä.

Miten saarilla kuljetaan?

Suomenlinnassa kuljetaan jalkaisin. Osa teistä on mukulakivillä päällystettyjä, joten saarelle tullessa kannattaa varata matkaan mukavat jalkineet. Suomenlinnan tiet aurataan, hiekoitetaan ja valaistaan myös talvisin.

Linnoituksessa on mahdollista kulkea myös polkupyörätaksi Taksi Viaporilla. Lue lisää taksin sivuilta täältä.

Miten autot ja tavarat kuljetetaan Suomenlinnaan?

Suomenlinna on autoton alue, jossa vain huoltoajo on sallittua. Tilaisuuden järjestäjä voi tuoda auton huoltoajoa varten. Autopaikat lauttaan varataan Suomenlinnan Liikenteen kautta. Siirry heidän verkkosivuilleen tästä. Autopaikka kannattaa varata mahdollisimman ajoissa, sillä varsinkin yölautat ovat usein ruuhkaisia. Auton voi tuoda saareen joko Katajanokalta arkisin liikennöivällä huoltolautalla tai Kauppatorilta lähtevällä HSL:n lautalla, joka ottaa autoja kyytiin myös viikonloppuisin. Lautta­terminaalissa tulee olla vähintään 10 minuuttia ennen lautan lähtöä. Autoja ei voi kuljettaa Suomenlinnan kaukolämpö­tunnelin kautta, sillä tunneli on varattu ainoastaan hälytysajo­neuvojen ja viranomaisten käyttöön.

Miten vieraat pääsevät linnoitukseen?

Kesäkaudella Suomenlinnassa voi vierailla jopa 12 000 kävijää päivässä, joten HSL:n lautta voi olla ruuhkainen. Juhlavieraille kannattaa lautta-aika­taulusta katsoa useampi vuoro, jotta kaikki varmasti mahtuvat lauttaan ja ehtivät saareen ennen tilaisuutta. Kesäkaudella (touko-syyskuu) myös JT-Linen vesibussi liikennöi säännöllistä vuoroliikennettä Kauppatorilta Tykistölahteen. Katso JT-Linen aikataulut tästä linkistä heidän verkkosivuiltaan. Tilaisuuksien järjestäjät voivat myös vuokrata oman vesibussi­kuljetuksen joltain liikennöitsijältä.

Vuokrataanko tiloja talvella? Ovatko ne lämpimiä? Millainen Suomenlinnan sää on talvella?

Tiloja vuokrataan ympäri vuoden. Talvella Suomenlinnakin voi olla kylmä ja tuulinen. Vuokratilat lämpiävät kaukolämmöllä, mutta tuulisella ilmalla ja talvella voi tiloissa käydä vetoa.

Voiko asiakas itse valita pitopalvelun?

Asiakkaat saavat itse valita pitopalvelun. Suosittelemme Suomenlinnassa toimivia pitopalveluita, sillä he ovat tottuneet toimimaan tiloissamme ja heillä on omat keittiöt linnoituksessa. Katso lista paikallisista palveluntarjoajista tästä linkistä.

Miten tilaan pääsee tutustumaan etukäteen?

Järjestämme noin kerran kuussa arkipäivinä avoimia iltanäyttöjä juhlatiloihimme klo 16:30–18:30. Ilmoitamme iltanäytöistä tapahtumakalenterissamme ja Facebook-sivuillamme. Muuten näytämme tilojamme ennalta sovitusti arkisin klo 8–16 välisenä aikana sellaisina päivinä, kun tilassa ei ole varausta. Näyttöaika kannattaa sopia hyvissä ajoin myyntipalvelumme kanssa.

Miten juhlatilat on kalustettu?

Tiloissamme vietetään paljon erilaisia tilaisuuksia, sekä juhlia että kokouksia. Vuokraaja saa itse kalustaa tilan haluamallaan tavalla. Jokaisen juhlatilan esittelystä löytyy erilaisia mahdollisia pohjapiirustuksia. Valmiit pohjat helpottavat tilaisuuden suunnittelua antamalla ideoita ja vinkkejä siitä, miten pöydät voi tilassa järjestellä. Kalusteiden muotoonlaiton voi myös tilata meiltä lisämaksusta. Lisäpalvelun hinnat löydät hinnastoistamme.

Saako tilassa polttaa kynttilöitä? Entä ulkona ulkotulia?

Paloturvallisuus­syistä kaikenlainen tulen käsittely on Suomenlinnassa kielletty. Ulkotulia ei saa käyttää eikä tiloissa saa polttaa kynttilöitä. Ainostaan sähköiset lyhdyt ja kynttilät ovat sallittuja. Kielto koskee myös kaikkea pyrotekniikkaa, savukoneita ja sädetikkuja. Palo­turvallisuuteen liittyvistä rikkomukista veloitamme aina vähintään 500 €.

Saako tiloissa tupakoida?

Ei. Tupakointi on sallittu ainoastaan tilojemme ulkopuolella. Tuhkakupit löytyvät tilojemme ulko-ovien vierestä. Tenalji von Fersenin invahissin tasannetta ei missään tapauksessa saa käyttää tupakointitilana. Palo­turvallisuuteen liittyvistä rikkomukista kuten tupakoinnista tilassa veloitamme aina vähintään 500 €.

Saako opasteita laittaa?

Vuokraajan tulee opastaa vieraansa juhla- tai kokoustilaan ensisijaisesti karttojen avulla. Siirry kartat osioon. Mikäli opastusta ei pystytä järjestämään pelkän kartan avulla, voi muutaman pienen opasteen kiinnittää tienviitta­tolppiin. Opasteet ja niiden kiinnikkeet on poistettava tolpista välittömästi tilaisuuden päätyttyä tilan vuokraajan toimesta. Opasteiden kiinnittäminen julkisivuihin tai muualle kuin tienviitta­tolppiin on ehdottomasti kiellettyä.

Mistä avaimet noudetaan ja mihin palautetaan? Mihin avaimet käyvät?

Suurin osa vuokratilojen lukoista on sähköisiä, paitsi Ruutikellari ja muutamat varastotilat. Avain noudetaan lauttarannan vaalean­punaisesta Rantakasarmista, jossa sijaitsee matkailuneuvonta. Matkailuneuvonnan aukioloajan voit tarkastaa nettisivujemme alatunnisteesta. Avain palautetaan joko matkailuneuvontaan tai tilan keittiössä olevaan harmaaseen avainlaatikkoon. Vuokraaja on velvollinen lukitsemaan vuokraamansa tilan ulko-ovet lähtiessään ja sulkemaan ikkunat. Veloitamme kadonneista avaimista aiheutuneet kustannukset (kuten lukkojen vaihdot, uudelleen sarjoitus) tilan vuokraajalta.

Kauanko juhlat saavat jatkua?

Juhlatila on asiakkaan käytössä klo 10–01. Ovet ja ikkunat tulevat olla suljettuina klo 22 mennessä ja kovaäänisen musiikin tulee loppua klo 00 mennessä, jotta lähitalojen asukkaiden yörauha säilyy. Viimeinen tunti klo 01–02 on varattu tilan siistimiselle ja viimeiseen lauttaa ehtimiselle, joka lähtee klo 02. Kannattaa varata aikaa tilan tyhjentämiseen ja kertoa aikarajoista myös pitopalvelun henkilökunnalle.

Mitä reittiä tavarat kuljetetaan tilaan?

Tavarat tuodaan tiloihin salin pääoven kautta. Tenalji von Ferseniin tavarat voi kantaa keittiön portaikon kautta, mutta invahissiä ei missään tapauksessa saa käyttää tavaran kuljettamiseen; hissi ei kestä painavaa kuormaa. Pirunkirkkoon tavarat voi viedä takaoven kautta, missä asiakasvarastotkin sijaitsevat. Keittiön rapussa on asunto. Mikäli takaovea käyttää klo 22 jälkeen, muistathan kulkea hiljaa häiritsemättä asukkaiden yörauhaa.

Onko tiloissa astioita, kynttilänjalkoja tai pöytäliinoja?

Juhlatiloissa ei ole astioita, kynttilänjalkoja, liinoja tai somisteita. Kokoustiloissa on kahviastiastot.

Mitä tarvikkeita on kokoustiloissa?

Kokoustiloissa löytyy lehtiöitä ja kyniä sekä muutamia tusseja fläppitaulua varten. Tilakohtaiset varustelut löydät jokaisen tilan varustelistasta.

Miksi tilojen seiniin ei saa kiinnittää mitään?

Juhla- sekä kokoustilojen seinät on pyritty entisöimään mahdollisimman alkuperäiseen asuunsa. Vanhat kalkkimaalit ja tiilipinnat ovat herkkiä, eivätkä ne kestä teippiä, sinitarraa tms.

Pitääkö asiakkaan siivota itse?

Asiakkaan tulee itse poistaa tilasta omat tavaransa ja somisteensa sekä viedä jätesäkit ulos jäteastioihin. Laskutamme jälkikäteen tilaan jätetyistä tavaroista tai roskasäkeistä, oksennuksista, suurista steariini­tahroista tai siitä, jos salin kalusteita on vahingoitettu tai jos niitä on viety pois tilasta.

Onko tiloissa siivoustarvikkeita? Entä wc-paperia ja saippuaa?

Keittiöstä tai siivouskomeroista löytyy siivousvälineitä asiakkaan käyttöön. Vessoissa on wc-paperia ja käsienpesu­saippuat sekä käsienkuivaus­laite.

Mistä tiedustella löytötavaroita?

Juhlatiloihin jääneet löytötavarat toimitetaan toimistollemme. Tiedustelut virka-aikana myyntipalvelulta. Säilytämme löytötavaroita kaksi viikkoa pienten säilytystilojemme vuoksi. Katso myyntipalvelun yhteystiedot täältä.

Mistä Suomenlinnan kirkko varataan?

Kirkko varataan Helsingin tuomiokirkko­seurakunnalta. Siirry tuomiokirkkoseurakunnan sivuille tästä.

Missä pukeutua hääpukuun? Entä miten hääpari kulkee kirkolta juhlatilaan?

Morsiamet pukeutuvat hääpukuun joskus jo kotona ja joskus juhlatilassa. Myös kirkon kryptassa voi pukeutua ennen vihkimistä. Asiaa voi tiedustella Suomenlinnan kirkosta, jonka verkkosivulle pääsee siirtymään tästä linkistä.. Hääparit ovat kävelleet kirkolta juhlatilaan, ja usein juhlan­järjestäjät ovat tuoneet Suomenlinnaan hääauton matkaa varten. Linnoituksessa ei enää toimi hevostallia.

Onko Suomenlinnassa valokuvaajaa?

Paikallinen valokuvaaja Dorit Salutskij tarjoaa kuvauspalveluita Suomenlinnassa. Siirry Doritin verkkosivuille tästä.

Voiko Suomenlinnassa majoittua?

Linnoituksessa voi majoittua ympäri vuoden Hostel Suomenlinnassa. Hostellissa on noin 40 vuodepaikkaa sekä pienemmissä yksityishuoneissa että isommissa ryhmämajoitushuoneissa ja sijaitsee lähellä päälaituria. Siirry hostellin sivuille tästä.