Nähtävyydet

Kuninkaanportti

Kuninkaanportti on Suomenlinnan tunnusmerkki. Se rakennettiin linnoituksen edustusportiksi vuosina 1753–1754. Portti rakennettiin paikalle, jossa Ruotsin kuningas Adolf Fredrikiä kuljettanut alus ankkuroitiin hänen käydessään tutustumassa linnoituksen rakennustöihin vuonna 1752.

Kuninkaanportti on kaksi­kerroksinen. Julkisivu on sisäänpäin kaareva, ja sen keskellä on rustikoitu, marmorikivien kehystämä portti. 1770-luvulla linnoitusportti muunnettiin kaksiosaiseksi laskusillaksi ja sen eteen rakennettiin laituri ja Kuninkaan­portaat Tukholman lähistöltä tuodusta hiekkakivestä.

Augustin Ehrensvärdin sanat jälki­maailmalle

Porttia koristavat kerroslistat, soikeat ja pyöreät kivääriaukot sekä muistotaulut.

Yhteen porttiin kiinnitetyistä marmoritauluista on linnoituksen perustaja Augustin Ehrensvärd hakkauttanut Suomen kansalle tarkoittamansa kuuluisan tekstin, joka suomeksi käännettynä kuuluu: ”Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun”.

Restaurointitöitä

Kuninkaanportti kuvattuna ilmasta kesällä. Kuninkaanportin ympärillä näkyy merta ja linnoituslaitteita.Krimin sodan pommitukset tuhosivat Kuninkaan­portin laiturin ja osan portaita. Portti kunnostettiin ensimmäisen kerran suomalaisella kaudella vuoden 1925 Ruotsin kuningasparin vierailua varten. Sen jälkeen porttia on kunnostettu kolmeen otteeseen. Viimeisin restaurointityö valmistui linnoituksen 250-vuotisjuhlavuodeksi 1998.

Kuninkaanportilta voi ihailla Kustaanmiekan salmen läpi lipuvia ruotsinlaivoja. Myös osa kansainvälisistä risteilyaluksista ohittaa Kuninkaanportin ajaessaan salmesta.

Matkaa päälaiturilta on noin 1,5 kilometriä. Vesibussi pysähtyy kesäkaudella Kuninkaanportin laiturilla.