Kestävä matkailu

Linnoituksen kävijät

Viimeisen 20 vuoden aikana Suomenlinnan kävijämäärät ovat kasvaneet 600 000 kävijästä miljoonaan. Samalla kohteen kävijäkunta on kokenut muutoksen. Aluksi kävijät olivat pääosin kesäpäivää linnoituksessa viettäviä kaupunkilaisia, mutta nykyään suurin osa kävijöistä on kansainvälisiä.

Vuonna 2018 Suomenlinnassa vieraili noin miljoona kävijää. Eniten kävijöitä vierailee kesäkaudella touko–syyskuussa. Talvikävijöiden määrä on kuitenkin noussut tasaisesti viime vuosina ja vuonna 2018 talvikävijöitä oli lähes 300 000. Suomenlinnan kävijämäärien seuranta perustuu matkustaja­määriin lautalla ja vesibussilla. Lisäksi huomioidaan omilla veneillä saapuneet ja poistetaan kokonais­määrästä asukas- ja työmatkaliikenne.

Kävijöitä saapuu kaikkialta maailmasta. Viimeisimmän kävijätutkimuksen mukaan suomalaisten lisäksi viisi suurinta kansallisuus­ryhmää muodostivat saksalaiset, yhdysvaltalaiset, isobritannialaiset, venäläiset ja espanjalaiset. Ulkomaalaisten ja kotimaisten kävijöiden suhde vaihtelee talvi- ja kesäkaudella. Talvikaudella ulkomaalaisten määrä korostuu. Kokonais­kävijämäärästä 67 % on ulkomaalaisia.

Merilinnoituksen vetovoima­tekijöitä ovat nähtävyydet, luonto, yhdessäolo ja kulttuuriperintö.

Palveluita on avoinna ympäri vuoden

Kävijöitä palvelee noin 30 matkailu­palveluiden tuottajaa. Selkeitä palveluryhmittymiä muodostavat ravintola- ja kahvila­palvelut, museo- ja näyttely­palvelut, vesiliikenne­palvelut sekä yksi majoitus­palveluita tarjoava toimija. Myös useilla taidealan toimijoilla ja taidekäsityöläisillä on toimitilat Suomenlinnassa. Merilinnoituksessa toimii myös yhteisöjä ja julkisia toimijoita, kuten Merisotakoulu, Suomenlinnan vankila ja Viaporin Telakka ry ja Suomenlinna­seura. Siirry lukemaan lisää Suomenlinnan palveluista tästä.

Kävijätutkimus neljän vuoden välein

Kävijätutkimukset, joista saadaan kattavammin tietoa kävijöistä ja heidän vierailu­kokemuksestaan, toteutetaan neljän vuoden välein. Viimeisin vuonna 2018 tehty kävijätutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa yhteistyössä kaikkien Suomen maailman­perintö­kohteiden kesken.

Lue lisää Suomenlinnan kävijöistä

Avaa Suomenlinnan viimeisimmän kävijätutkimuksen tiivistelmä tästä (pdf).

Kaikkien Suomen maailman­perintö­kohteiden kävijätutkimukset löytyvät kohteiden yhteisiltä verkkosivuilta. Siirry kohteiden yhteisille verkkosivuille tästä.