Kestävä matkailu

Linnoituksen kävijät

Viimeisen 20 vuoden aikana Suomenlinnan kävijämäärät ovat kasvaneet 600 000 kävijästä noin miljoonaan. Samalla kohteen kävijäkunta on kokenut muutoksen. Aluksi kävijät olivat pääosin kesäpäivää linnoituksessa viettäviä kaupunkilaisia, mutta nykyään suurin osa kävijöistä saapuu ulkomailta.

Vuonna 2023 Suomenlinnassa vieraili noin 904 000 kävijää. Eniten kävijöitä vierailee kesäkaudella touko–syyskuussa. Talvikävijöiden määrä on kuitenkin noussut tasaisesti viime vuosina, ja vuonna 2023 talvikävijöitä oli noin 244 000. Suomenlinnan kävijämäärien seuranta perustuu matkustaja­määriin lautalla ja vesibussilla. Lisäksi huomioidaan omilla veneillä saapuneet ja kokonais­määrästä poistetaan asukas- ja työmatkaliikenne.

Kävijöitä saapuu kaikkialta maailmasta. Viimeisimmän kävijätutkimuksen mukaan suomalaisten lisäksi viisi yleisintä kävijätutkimukseen vastanneiden lähtömaata olivat Yhdysvallat, Saksa, Iso-Britannia, Ranska ja Italia. Ulkomaalaisten ja kotimaisten kävijöiden suhde vaihtelee talvi- ja kesäkaudella. Talvikaudella ulkomaalaisten määrä korostuu. Kokonais­kävijämäärästä 65 prosenttia on ulkomailta saapuneita vierailijoita.

Merilinnoituksen vetovoima­tekijöitä ovat nähtävyydet, luonto, yhdessäolo ja kulttuuriperintö.

Palveluita on avoinna ympäri vuoden

Kävijöitä palvelee noin 30 matkailu­palveluiden tuottajaa. Selkeitä palveluryhmittymiä muodostavat ravintola- ja kahvila­palvelut, museo- ja näyttely­palvelut, vesiliikenne­palvelut sekä kolme majoitus­palveluita tarjoavaa toimijaa. Myös useilla taidealan toimijoilla ja taidekäsityöläisillä on toimitilat Suomenlinnassa. Merilinnoituksessa toimii myös yhteisöjä ja julkisia toimijoita, kuten Merisotakoulu, Suomenlinnan vankila, Viaporin Telakka ry ja Suomenlinna­seura. Siirry lukemaan lisää Suomenlinnan palveluista tästä.

Kävijätutkimus tehdään muutaman vuoden välein

Kävijätutkimukset, joista saadaan kattavammin tietoa kävijöistä ja heidän vierailu­kokemuksestaan, toteutetaan muutaman vuoden välein. Viimeisin vuonna 2023 tehty kävijätutkimus toteutettiin toista kertaa yhteistyössä kaikkien Suomen maailman­perintö­kohteiden kesken.

Lue lisää Suomenlinnan kävijöistä

Avaa Suomenlinnan kävijätutkimus 2023 tiivistelmä tästä (pdf).

Avaa Suomenlinnan kävijätutkimus 2018 tiivistelmä tästä (pdf).

Kaikkien Suomen maailman­perintö­kohteiden kävijätutkimukset löytyvät kohteiden yhteisiltä verkkosivuilta. Siirry kohteiden yhteisille verkkosivuille tästä.