Muut palvelut

Suomenlinnan virtuaalisisällöt

Suomenlinnaan voi tutustua myös virtuaalisesti. Tälle sivulle olemme koonneet kaikki virtuaaliset elämykset, joiden avulla pääsee helposti tutustumaan linnoitukseen. Hyviä virtuaalisia hetkiä Suomenlinnassa!

Aikamatka Suomenlinnassa on uusi lisättyä todellisuutta (Augmented Reality/AR) hyödyntävä peli. Interaktiivinen peli on suunniteltu peruskoulun viides- ja kuudesluokkalaisille, mutta sitä voi pelata kaikki Suomenlinnasta, historiasta ja pelaamisesta kiinnostuneet.

Pelissä aikamatkaaja on kadottanut aikakoneensa osia pitkin Suomenlinnaa. Pelaaja liikkuu Suomenlinnassa ja tavoitteena on löytää reitin varrelta kolme aikakoneen osaa ja ohessa ratkoa oppimispisteiden haasteita: visaisia kysymyksiä, 1700-luvun tykillä ampumista ja linnoituksen puolustamista. Peli ratkeaa, kun aikakone on saatu koottua. Peliä voi pelata omalla mobiililaitteella, yksin tai muutaman hengen ryhmissä.

Aikamatka Suomenlinnaan testaa pelaajan strategisia taitoja ja nokkeluutta, lisää oppeja Suomenlinnasta ja herättää linnoituksen historian eloon!

Lataa peli ja lähde aikamatkalle

Pääset aikamatkailemaan lataamalla maksuttoman pelin käyttöösi omasta sovelluskaupastasi. Siirry sovelluskauppaan ja hae peliä nimellä Aikamatka Suomenlinnaan.

Ohjeet opettajille

Jos olet tulossa pelaamaan Aikamatka Suomenlinnaan -peliä koululaisryhmän kanssa, voit ennakkoon tutustua laatimiimme opettajan ohjeisiin. Lataa opettajan ohjeet tästä (pdf).

Suomenlinnassa näkyvät ruotsalaisen, venäläisen ja suomalaisen aikakauden kerrostumat. Historiallisten karttojen avulla voi tutustua syvällisemmin Suomenlinnan historian vaiheisiin.

Google Mapsin päälle tehdystä kartasta voi tarkastella Suomenlinnan historiaa kolmella tavalla: historiallisten karttojen, rakennusvaiheiden ja sijainnin näkökulmasta. Avaa kartta uuteen välilehteen tästä linkistä.

Toisessa maailmansodassa käytetty sukellusvene Vesikko on Suomenlinnan suosituimpia nähtävyyksiä. Entisöidyssä Vesikossa voi tutustua sukellusveneen ahtaisiin sisätiloihin, joissa noin 20 hengen miehistö työskenteli kymmenien metrien syvyydessä. Avaa Vesikon virtuaalikierros uuteen välilehteen tästä linkistä.

Autonomiasta Atalantaan -näyttely avaa suomalaista sotahistoriaa pronssitykeistä meritorjuntaohjukseen. Näyttelyssä on esillä runsaasti raskasta kalustoa. Muun muassa 1500-luvun tykinputket, viime sodissa käytössä olleita tykkejä ja panssarivaunu sekä meritorjuntaohjus 1980-luvulta. Lisäksi näyttelyssä voi tarkastella sotilasunivormujen kehitystä autonomian ajan ”Vanhan väen” sotilaasta 2000-luvun rauhanturvaajaan. Avaa virtuaalinen näyttely uuteen välilehteen tästä linkistä.

Suurella linnanpihalla, linnoituksen komendanttien virka-asuntona toimineessa talossa sijaitseva Ehrensvärd-museo esittelee linnoituksen 1700-luvun historiaa. Talon ensimmäinen isäntä oli linnoituksen perustaja Augustin Ehrensvärd. Ehrensvärd-museon sisätiloihin pääsee kurkkaamaan 360-kuvien avulla. Avaa virtuaaliesittely tästä linkistä uuteen välilehteen.

Venäläinen Viapori -verkkonäyttely kertoo Suomenlinnan venäläisen kauden historiasta. Linnoitus antautui toukokuussa 1808 Venäjän joukoille ja siirtyi laivoineen ja linnoituslaitteineen Venäjän keisarikunnalle. Venäläinen aika kesti vuoteen 1918 saakka. Näyttely esittelee Viaporin sotilaallista merkitystä, tekniikan kehitystä, rakentamisen uudistuksia ja kasarmin arkea. Millainen venäläinen Viapori – Krepost Sveaborg oikeastaan oli? Avaa verkkonäyttely uuteen välilehteen tästä linkistä.

Suomenlinnan YouTube-kanavalla voi katsoa Suomenlinna-aiheisia videoita ja tunnelmoida eri vuodenaikoja Suomenlinnassa. Avaa Suomenlinnan YouTube-kanava tästä linkistä uuteen välilehteen.

Suomenlinnan vierailulle löytyy paljon tekemistä ja antoisamman retkestä saa, kun käyttää paikallisten asiantuntijoiden laatimia valmiita ohjelmia ja opastuksia. Siirry tutustumaan ohjelmiin koululaisryhmille ja lapsille.

Suomenlinnasta ja muista Suomen maailmanperintökohteista on tarjolla monipuolista opetusmateriaalia Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen verkkosivuilla. Siirry tutustumaan materiaaleihin.