Kustaanmiekan rantavarustus, taustalla Vallisaari.

Luonto ja kulttuuri­maisema

Linnoitus­maiseman hoito ja vaaliminen

Suomenlinnan hoitokunta ylläpitää saarten maisemaa jatkuvasti ja pitkäjänteisesti. Maiseman erityispiirteet, luonnon herkkyys sekä linnoituksen asema historiallisena monumenttina ovat maiseman­hoidon kannalta kiinnostavia ja vaativia lähtökohtia. Siirry lukemaan lisää hoitokunnan työstä hoitokunnan verkkosivuilta.

Maiseman­hoito perustuu vuonna 1987 laadittuun maiseman kunnostus­suunnitelmaan ja myöhempiin, täydentäviin suunnitelmiin. Siirry maiseman kunnostussuunnitelmaan (pdf). Tavoitteena on säilyttää eri aikakausien linnoitus­vyöhykkeiden historialliset piirteet sekä maiseman ja sen kasvillisuuden monipuolisuus. Arkkitehtuurinsa tai historiansa perusteella merkittävimmät kohteet pyritään tuomaan arvokkaalla tavalla esiin osana kokonaisuutta.

Maailmanperintö­kohde­status velvoittaa

Linnoituksessa on historian kuluessa kukoistanut myös pieni kaupunki pihoineen, puistoineen ja puutarhoineen. Niiden vapaamuotoinen lomittuminen linnoitus­maisemaan on yksi Suomenlinnan erityispiirteistä. Puistoja, kuten Piperin puistoa Susisaaressa, hoidetaan ja restauroidaan niiden historiallisia piirteitä kunnioittaen. Avoimina pidettäviä maisematiloja on muun muassa Kustaanmiekan vallien sisäpuolella.

Suomenlinna liitettiin vuonna 1991 Unescon maailmanperintöluetteloon. Maailmanperintöstatus asettaa omat velvoitteensa linnoitus­maiseman asiantuntevalle hoidolle.

Auta meitä linnoitus­maiseman suojelemisessa

Suomenlinnan maiseman hoitoon on mahdollista osallistua puistokummi­toiminnan kautta. Lue lisää puistokummitoiminnasta.