Kävijöitä Kustaanmiekan valleilla iltahämärässä.

Kokoustilat

Piirtämö, max. 30

Ikkunoiden ympäröimässä avarassa ja vaaleassa kokoustilassa on tilaa ideoinnille. Ikkunoista voi tähyillä kauniille Tykistölahdelle. Piirtämön kookkaan kokouspöydän ääreen mahtuu jopa 30 henkilöä. Tila on aiemmin toiminut Museoviraston piirtämönä, ja viraston vanhoja kalusteita on koottu kokoustilaan viehättäväksi istuskeluryhmäksi.

piirtamo

  • Soveltuvuus: kokoukset, luennot
  • Vuokra-aika: puolipäivävarauksissa klo 8-13 tai 15-20, kokopäivävarauksissa klo 8-20
  • Henkilömäärä: max 30
  • Hinta vuonna 2018-2019: 350/450€, vuonna 2020-2021: 360/465€
  • Tilat: kokoustila, kahvikeittiö, wc-tilat, ryhmätyöhuone
  • Kalustus: iso kokouspöytä ja tuolit 30 hengelle, tarjoilupöytiä
  • Varustus: valkokangas, dataprojektori, kaiuttimet, langaton internetyhteys, kahviastiasto
  • Huomaa! ei sovellu liikuntaesteisille jyrkkien portaiden vuoksi.

Piirtämö sijaitsee vuosina 1750–1770 rakennetussa traverssi Adlerfelt -nimisessä rakennuksessa. Tila remontoitiin kokouskäyttöön Museoviraston lakkautettua Suomenlinnan toimipisteensä 2007.

Piirtämö sijaitsee ravintola Susisaaren ruokalan yläkerrassa. Vesibussit kuljettavat vieraat suoraan kokouspaikan edessä olevaan laituriin, keskelle linnoitusta. Piirtämössä on kokoustilan lisäksi pieni kahvikeittiö, wc sekä ryhmätyöhuone.

Traverssi on muuri, valli, varustus tai rakennus, joka on kohtisuorassa katvetiehen nähden estäen suoran ammuntatulen vallihaudassa. Näin traverssi jakaa puolustuslinjan kahteen toisistaan riippumattomaan osaan.

Tutustu tilaan:

Seuraa Suomenlinnan kokous- ja juhlatiloja Facebookissa. Kuulet ensimmäisenä ajankohtaiset uutisemme ja kampanjamme sekä saat vinkkejä juhliesi käytännönjärjestelyihin.

Piirtämön historia

Traverssi Adlerfelt rakennettiin 1750- ja 1770-luvuilla osana Susisaaren kaleeritelakkaa suojaavaa ulompaa varustuskehää. Merenpuoleinen julkisivu oli rakennettu puolustusmuuriksi ottamaan vastaan Vallisaaresta ammuttu tykkituli. Alakerroksen harmaakivestä rakennetuissa kasemateissa oli tykkiaukot ja toisessa, tiilestä rakennetussa kerroksessa tiheä kivääriaukkojen rivi. 1780-luvulla rakennukseen lisättiin varastotilaa laajentuneelle Saaristolaivastolle ja pohjakerroksen holvit korvattiin puisella välipohjalla. Ylin mansardikerros muurattiin normaalikerrokseksi, jonka päälle tuli ullakkokerros.

Rakennuksen ylimmät kerrokset paloivat Krimin sodan pommituksessa, minkä jälkeen se madallettiin kaksikerroksiseksi ja katettiin peltikatolla. Venäläisen tykistön varastona toiminut traverssi Adlerfelt muutettiin suurin piirtein nykyiseen ulkoasuunsa vuosina 1864-66. 1800-luvun lopulla rakennuksen päädystä purettiin kaponieeri Adlerfeltin viimeiset osat.

Suomalaisen kauden alussa rakennukseen sijoitettiin telakalla toimivan ilmailuvoimien lentokonetehtaan työmaaruokala. 1930-luvulla rakennus siirtyi Valmet oy:n hallintaan varasto- ja majoitustiloiksi. Sotakorvausteollisuuden ollessa vilkkaimmillaan telakalla rakennukseen sijoitettiin telakan konttori, työntekijöiden sosiaalitilat ja alakertaan työmaaruokala. Vuonna 1986 yläkerta kunnostettiin eteläpäädyn asuntoa lukuun ottamatta toimistotiloiksi Museoviraston käyttöön.