Kuvassa syreenipensas, jonka edessä pelasturengas ja merimaisema.

Kävijälle

Kartat & usein kysyttyä

Tälle sivulle on koottu Suomenlinnan kävijöille tarpeellisia karttoja ja usein kysyttyjä kysymyksiä.

Suomenlinnan digiopas

Suomenlinnan digiopas on taskussa kulkeva karttapohjainen oppaasi Helsingin merellisimpään kaupunginosaan. Oppaan avulla linnoituksen palvelutarjonta, vierailukohteet ja reitit löytyvät helposti. Oppaan käyttäminen on helppoa, sillä palvelu toimii verkkoselaimessa. Avaa digiopas tästä linkistä uuteen välilehteen.

Muita karttoja

Kartat ovat pdf- ja jpg- tiedostoja, jotka aukeavat uudelle välilehdelle.

Usein kysyttyä

Miten Suomenlinnaan pääsee?

Linnoitukseen pääsee HSL:n lautalla Kauppatorilta ympäri vuoden. Matka kestää noin 15 minuuttia. Kesäkaudella Suomenlinnaan liikennöivät myös vesibussit, jotka pysähtyvät linnoituksen keskellä sijaitsevalla Tykistölahden laiturilla ja Kuninkaanportilla. Veneilijöitä palvelee vierasvenesatama, joka on ainoa rantautumis­paikka. Lue lisää Suomenlinnan kulkuyhteyksistä.

Milloin Suomenlinna on avoinna?

Suomenlinna on Helsingin kaupunginosa ja kaikkien muiden kaupungin­osien tavoin avoinna ja saavutettavissa joka päivä ympäri vuoden. Osa linnoituksen matkailu­palveluista on auki vain kesäkaudella toukokuusta syyskuuhun, mutta monet palvelut ja käyntikohteet palvelevat ympäri vuoden.

Mikä on pääsymaksu Suomenlinnaan?

Linnoitukseen ei peritä erillistä pääsymaksua. Vierailijoiden on maksettava ainoastaan merimatkasta Suomenlinnaan ja takaisin. Lautta- tai vesibussilippu ei oikeuta museoiden sisäänpääsyyn, vaan jokaiseen museoon on oma lippunsa. Tutustu museoiden tarkempiin aukioloaikoihin aukiolokalenterista.

Onko Suomenlinnassa tavarasäilytystä?

Suomenlinnassa ei ole tavarasäilytyspalvelua. Emme suosittele ottamaan mukaan matkalaukkuja, sillä valtaosa teistä on hiekkapäällysteisiä ja tiet ovat myös monin paikoin päällystetty mukulakivillä.

Missä Suomenlinnassa kannattaa grillata?

Suomenlinnassa ei ole grillaus­paikkaa eikä siellä saa grillata. Maailmanperintö­kohteen järjestyssäännöt kieltävät grillaamisen ja avotulen tekemisen koko Suomenlinnan alueella. Myös kertakäyttögrillien ja retkikeittimien käyttö on kielletty.

Omia tai saaren kaupasta tai kahviloista ostettuja eväitä voi kuitenkin nautiskella Suomenlinnassa. Autathan pitämään linnoituksen siistinä siivoamalla jälkesi!

Voiko Suomenlinnaan saapua kaukolämpötunnelia pitkin?

Ei voi. Kaukolämpö­tunneli on tarkoitettu vain hälytysajo­neuvoille ja viranomais­käyttöön. Kapea ja ahdas tunneli on rakennettu Suomenlinnan ja Kaivopuiston välille vuosina 1976–1980. Tunnelissa mahtuu kerrallaan ajamaan vain yksi pakettiauton kokoinen auto.

Voiko Suomenlinnasta vuokrata polkupyörän? Onko saarella minijuna tai hevosia?

Suomenlinnasta ei voi vuokrata polkupyöriä, lastenrattaita, kärryjä tai pyörätuoleja. Linnoituksessa kuljetaan pääosin jalkaisin. Saarilla on monia mukulakivi­päällysteisiä teitä, joilla liikkuminen esimerkiksi pyörätuolilla tai lasten­rattaiden kanssa voi olla hankalaa. Siirry tästä linkistä Suomenlinnan estettömyydestä kertovalle sivulle

Suomenlinnassa voi liikkua myös polkupyörällä, mutta vain teitä pitkin. Valleilla ja ruutikellarien päällä pyöräily on ehdottomasti kielletty, sillä ne ovat suojeltuja linnoituslaitteita. Polkupyöriä voi kuljettaa sekä lautassa että vesibussissa erillistä maksua vastaan.

Suomenlinna on autoton alue, jossa vain huoltoajo on sallittua. Auton saa tuoda saareen tavarankuljetusta tai esimerkiksi juhlien järjestämistä varten. Autojen kuljettaminen lautalla maksaa. Lue lisää auton kuljettamisesta Suomenlinnan Liikenteen verkkosivuilta.

Missä se linna oikein sijaitsee?

Suomenlinna on merilinnoitus, joten siellä ei ole varsinaista linnaa.

Kuinka Suomenlinnaan pääsee asumaan?

Suomenlinnassa on reilu 350 asuntoa. Suurin osa asunnoista on valtion omistamia vuokra-asuntoja, joiden vuokraamisesta, korjaamisesta ja huollosta vastaa Suomenlinnan hoitokunta. Lisäksi on joitakin yksityisessä omistuksessa olevia taloja.

Jokaista vapautuvaa valtion vuokra-asuntoa haetaan erikseen, eikä asuntojonoa ole. Asuntoja vapautuu melko harvoin, tavallisesti muutamia vuodessa. Lue lisää Suomenlinnan vuokra-asunnoista.

Onko Suomenlinnassa ravintoloita?

Suomenlinnassa on 11 ravintolaa tai kahvilaa. Kaikki ovat avoinna kesäkaudella toukokuun ja syyskuun välillä, mutta osa ravintoloista ja kahviloista palvelee kävijöitä ympäri vuoden. Katso tarkat aukioloajat kalenterista.

Voiko Suomenlinnassa yöpyä?

Yöpyminen on mahdollista ympäri vuoden Hostel Suomenlinnassa ja Villa Silossa, sekä keväästä syksyyn saunallisessa rantamökissä.  Tutustu tarkemmin majoitukseen Suomenlinnassa. Telttailu tai leiriytyminen Suomenlinnassa on kielletty.

Onko Suomenlinnassa pankkiautomaattia?

Suomenlinnassa ei ole pankki­automaattia. Pankkikortit ja luottokortit käyvät maksuvälineinä useimmissa paikoissa.

Pääseekö luoliin tutustumaan? Missä luolat sijaitsevat?

Suomenlinnassa ei ole luolia, vaan linnoituksen yhteyteen rakennettuja tunneleita. Osa tunneleista on avoinna vierailijoille. Kävijät liikkuvat tunneleissa omalla vastuullaan. Varsinkin pidempiin tunneleihin kannattaa varustautua taskulamppujen kanssa. Tunneleita on eniten Kustaanmiekalla ja Susisaarella, ja niiden suuaukot on merkitty matkailijan karttaan.

Saako Suomenlinnaan tuoda koiria?

Kyllä saa. Koiria koskevat linnoituksessa samat säännöt kuin muuallakin Helsingissä. Koirat tulee pitää kytkettyinä, eikä niitä saa päästää lasten leikkipaikoille tai uimarannalle. Omistajan tai koirasta vastuussa olevan on myös huolehdittava koiran jätöksistä. Avustaja- ja opaskoirat ovat tervetulleita kaikkiin Suomenlinnan kohteisiin.

Saako Suomenlinnassa kalastaa?

Onkiminen on jokamiehen­oikeus, eikä se vaadi lupia. Heittokalastus edellyttää, että valtakunnallinen kalaston­hoitomaksu on maksettu.