Kuva on Suomenlinnan Susisaaren sillalta.

Kävijälle

Esteettömyys

Suomenlinna on osin haasteellinen paikka liikkua. Linnoituksen tiet on päällystetty joko kivellä, soralla tai hiekalla. Epätasaisia kivettyjä osuuksia ei voi välttää kokonaan. Suomenlinnassa ei ole asfalttia eikä erillisiä kevyen liikenteen väyliä, vaan Suomenlinnaa kehitetään niin sanottuna autottomana asuinalueena, mutta huoltoajojen ja tavarantoimitusten vuoksi Suomenlinnan reiteillä liikkuu kuitenkin välillä raskastakin ajoneuvoliikennettä.

Suomenlinnan maastossa on korkeuseroja, ja osa reiteistä on mäkisiä. Reiteillä on paikoittain myös sivuttaiskaltevuudeltaan hankalakulkuisia kohtia. Sääolot vaikuttavat kulkuväylien tasaisuuteen ja liukkauteen, mutta Sinisen reitin ja helpompikulkuisen reitin kunnossapito ovat etusijalla. Apuvälineen kanssa liikkuvan henkilön on hyvä ottaa avustaja mukaan.

Kulkureittien hahmottaminen heikon näön avulla voi olla hankalaa, ja linnoituksen alueella on monia paikkoja, joissa on putoamisvaara. Myös hämärissä tunneleissa liikkuminen on hankalaa heikon näön avulla.

Jotta liikkuminen linnoituksessa olisi mahdollisimman sujuvaa, olemme koonneet tähän osioon tiedot keskeisten kohteiden esteettömyydestä.

Helppokulkuisempi reitti

Linnoituksen Sinistä reittiä myötäilee hieman helppokulkuisempi reitti, jota kulkemalla apuvälineen tai lastenvaunujen kanssa liikkuva voi välttää osan hankalista paikoista.  Tämän sivun lisäksi ajantasaiset esteettömyystiedot saa saapumisen yhteydessä Suomenlinnan vierailijakeskuksesta palvelun aukioloaikoina.

Lisätietoa vierailijakeskuksesta avautuu tästä linkistä uuteen välilehteen.

Klikkaa tästä auki Esteettömämpi Suomenlinna karttaesite (A4 kokoon tulostettava PDF)

Esteettömämpi Suomenlinna karttaesitteen tarkemmat esteettömyystiedot

Lautalta pois kulku on tasaisella hiekkapäällysteisellä kulkuväylällä, jossa on loivaa nousua rantaraitille saakka.

Rantaraitilla on tasainen hiekkapäällyste lukuun ottamatta raitin reunojen mukulakivisiä sadevesikouruja. Päälaiturilta vasempaan kääntyy reitti Suomenlinnan vierailijakeskukseen.

Helpompikulkuisempi reitti lähtee päälaiturilta oikealle Rantaraitille käännyttäessä. Rantaraitti muuttuu Rantakasarmin kulmalta lyhyeksi mukulakivetyksi reittiosuudeksi, jossa on myös sileämmin kivetty osuus. Sileämmällä kiveyksellä kulkeminen apuvälineen kanssa on hieman helpompaa.

Rantaraitilta vasemmalle Pääraitille käännyttäessä on alussa nousua, mutta väylä yhdistyy pian pääraitilla reittiin, jonka pinta on tiivis ja helppokulkuinen. Pienelle aukiolle, Venäläisen kauppiaskorttelin kohdalle tultaessa helpompikulkuisempi reitille käännytään risteyksessä oikealle, jonka jälkeen reitti kulkee Suomenlinnan kirkon ohitse.

Kirkon jälkeen seuraavassa risteyksessä helpompikulkuisempi reitti kääntyy oikealle, ja kulkee holvin läpi vaalealla tasaisella kivilaatoituksella. Tunnelin jälkeen reitillä on jyrkkä ulostulo (16,1 %).

Reitti jatkuu tiiviillä sorapäällysteellä ja kaartuu kohti Tykistölahtea yhdistyen lahden suuntaisesti Suomenlinnan pääraittiin sileällä nupukivellä päällystetyn risteyksen kohdalla. Kiveyksellä on vähiten sivuttaiskaltevuutta kiveyksen vasemmassa reunassa. Kiveystä pitkin kannattaa siirtyä pääraitin oikeassa reunassa olevalle kapealle tiivispintaiselle hiekkatielle. Hiekkatiellä kulkureitti on kapea erityisesti sadevesikaivon kohdalla.

Suomenlinna-museon sisäänkäynnin kohdalla museolle pääsee mukulakiveyksen halki vievää sileämpää kiveystä pitkin helpommin.

WC-tilojen esteettömyys:

Suomenlinnan yleisövessojen mitoitus ja varustelu vaihtelevat. Alla olevat kolme yleisövessaa on kartoitettu esteettömyyteen erikoistuneen Riesa Oy:n toimesta marraskuussa 2023, johon myös alla oleva esteettömyystieto perustuu. 

Rantakasarmi (Suomenlinna C1):

Suomenlinnan vierailijakeskuksen, lautan odotustilan, Ravintola Suomenlinnan Panimon ja HAA gallerian yhteydessä sijaitseva yleisö-wc on käytettävissä lautan liikennöintiaikoina ympäri vuoden.

Saapuminen:
Pääsisäänkäynti ei ole katutasossa, vaan esteetön kulku tapahtuu portaiden vierestä alkavaa luiskaa pitkin. Luiskalle siirryttäessä reitillä on sadevesikouru ja luiskan edessä olevalla tasanteella on hieman sivuttaiskaltevuutta. Luiska on luistamatonta materiaalia. Sisäänkäynnin ovi on raskas käyttää. Sisäänkäynnin kynnys on 4,0 cm korkea.

Esteetön wc-tila:
Esteetön wc-tila sijaitsee sisäänkäynniltä suoraan kuljettaessa lautan odotustilan päässä. Esteettömän wc-tilan ovi on yli 85 cm leveä ja ovessa on vaakavedin. Wc-tilassa on wc-istuimen vasemmalla puolella 75 cm tilaa ja oikealla puolella yli 80 cm vapaata tilaa. Tukikaiteet ovat kiinni seinässä. Tilassa on apuvälineellä kääntymiseen 1,5 m käännähdysympyrän verran vapaata tilaa.

Adlerfelt (Suomenlinna B1):

Ravintola Adlerfeltin ja kesäisin Adler Wine Housen yhteydessä sijaitseva yleisö-wc on käytettävissä ympäri vuoden aamusta myöhäiseen iltaan.

Saapuminen:
Varsinainen sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella. Sisäänkäynnillä on kaksi porrasaskelmaa, joiden taso ero on yhteensä 9 cm. Sisäänkäynnin ovi on raskas käyttää. Sisäänkäynnin kynnys on 3,5 cm korkea.

Esteetön wc-tila:
Esteetön wc-tila sijaitsee sisäänkäynniltä suoraan kuljettaessa käytävän päässä vasemmalla. Käytävän
alussa on viistetty 5 cm korkea kynnys. Esteettömän wc-tilan ovi on 82,5 cm leveä ja ovessa on vaakavedin. Wc-tilassa on wc-istuimen molemmilla
puolilla 80 cm vapaata tilaa. Tukikaiteet ovat kiinni seinässä. Tilassa on apuvälineellä kääntymiseen 1,5 m käännähdysympyrän verran vapaata tilaa.

Suomenlinna-museo (Suomenlinna C74):

Suomenlinna-museon, kahvilan ja museokaupan yhteydessä sijaitseva yleisö-wc on käytettävissä ympäri vuoden Suomenlinna-museon aukioloaikoina. Museo on auki muutamia juhlapyhiä lukuun ottamatta joka päivä.

Saapuminen:
Esteetön sisäänkäynti tapahtuu pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella olevista ovista. Sisäänkäynnin ovi on raskas käyttää.

Esteetön wc-tila:
Esteetön wc-tila sijaitsee aulan vasemmalla puolella, Suomenlinna-museon kahvilan yhteydessä. Esteettömän wc-tilan ovi on yli 85 cm leveä ja ovessa on vaakavedin. Wc-tilassa on wc-istuimen oikealla puolella yli 80 cm vapaata tilaa. Tukikaiteet ovat kiinni seinässä. Tilassa on apuvälineellä kääntymiseen 1,5 m käännähdysympyrän verran vapaata tilaa.

Esteettömyyskartoitukset ja blogit

Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen keskittyvä Riesa Oy vieraili Suomenlinnassa toukokuussa 2022 ja marraskuussa 2023 kartoittamassa pääreitin ja keskeisimpien palveluiden esteettömyyttä.
Ensimmäiseen kartoitukseen liittyen on julkaistu blogikirjoitus, jonka siirtyä lukemaan Riesan sivuilta tästä linkistä. 

Esteettömään matkailuun liittyvän Palmuasema -matkablogin kirjoittaja vieraili Suomenlinnassa alkukesästä 2018. Blogista saa hyviä vinkkejä pyörätuolilla kulkemiseen linnoituksessa. Siirry tästä linkistä tutustumaan Palmuasema -matkablogiin.

Suomenlinnan digiopas

Suomenlinnan digiopas on selaimella käytettävä karttapohjainen opas Helsingin merellisimpään kaupunginosaan. Oppaan avulla linnoituksen palvelutarjonta, vierailukohteet ja reitit löytyvät helposti. Avaa digiopas tästä linkistä uuteen välilehteen.

HSL:n Kauppatorilta Suomenlinnaan liikennöivien henkilölauttojen esteettömyys

Siirry tästä linkistä HSL:n esteettömyydestä kertovalle sivulle

Lautan lähtöpaikka on Kauppatorin itälaidalla Presidentin­linnan kohdalla. Suomenlinnassa lautta lähtee Ison Mustasaaren päälaiturista.

Suomenlinnaan liikennöivien lauttojen terminaali­rakennusta eli vuoden 1952 olympialaisiin rakennettua Matkustajapaviljonkia lähinnä olevat pysäköintipaikat sijaitsevat Kauppatorilla. Esteettömiä autopaikkoja ei ole, mutta saattoliikenne voi ajaa aivan Matkustajapaviljongin viereen, missä on asfalttipinnoite. Kauempaa saavuttaessa torin kiveys tekee pyörällisen apuvälineen kanssa liikkumisesta haasteellista.

Lippuautomaatit sijaitsevat Kauppatorilla Matkustajapaviljongin ulkopuolella ja Suomenlinnassa päälaiturilla. Kaikkien lippuautomaattien käyttökorkeus on hankala apuvälineestä käsin ja toiminnot ovat korkealla lyhytkasvuisia henkilöitä ajatellen. HSL:n sovellus on yksi tapa hankkia lippu myös lautalle. Pyörätuolia käyttävien ei
tarvitse hankkia lippua.

Matkustajapaviljonki on avoinna ympäri vuoden lauttaa odottaville. Paviljongin ovi on raskas, mutta sisäänkäynnissä ei ole kynnystä ja paviljongissa on istuimia ja tilaa pyörätuolille.

Suomenlinna II-, Suokki- ja Tor-lauttoihin kulku on erillisestä esteettömästä portista, jonka lautan henkilökunta avaa sitä tarvitseville. Lauttaan kuljetaan luiskaa pitkin, jonka päässä lauttaan siirryttäessä on pieni kynnys. Esteettömin kulkuyhteys Suomenlinnaan on matkustajalautta Suomenlinna II. Ovet avautuvat nappia painamalla tai vipua vääntämällä, ja kynnykset autokannen ja matkustamon välillä ovat matalat. Matkustamossa on vapaata tilaa pyörätuolille, mutta ei erikseen merkittyjä paikkoja liikkumisesteisille tai pyörätuolin kiinnitys­mahdollisuutta. Lautoilla ei ole esteettömiä wc-tiloja.

Huoltolautan esteettömyys

Huoltolautan kannelle on esteetön kulku, mutta matkustamo­tilat ovat ahtaat. Ovet ovat kapeat ja kynnykset korkeat. Matka-aika on kuitenkin niin lyhyt, että sen voi viettää autossa.

Päälaiturin esteettömyys Suomenlinnassa

Suomenlinnan päälaiturin yhteydessä on katos, jossa voi odottaa lauttaa sateelta suojassa. Lauttarannassa sijaitsevassa Rantakasarmissa on lautan odotustila, josta löytyy myös esteetön yleisö-wc. Rantakasarmin sisäänkäynnillä on luiska.

Päälaiturin lippuauto­automaattien käyttöpainikkeet ja näyttö ovat korkealla. Matkalipun voi ostaa myös sovelluksella. Pyörätuolia käyttävien ei tarvitse hankkia matkalippua.

FRS Finland/Suomen Saaristokuljetus Oy vesibussien esteettömyys

Reittiliikenteen aluksiin pääsee pyörätuolilla ramppia pitkin. Aluksissa ei ole esteetöntä WC:tä. Lonna on haastava sähköpyörätuolille. Avustajat matkustavat vesibusseissa ilmaiseksi.

Suomenlinna-museo
Museo on kahdessa kerroksessa. Ensimmäisen kerroksen näyttelytiloihin on esteetön pääsy. Toiseen kerrokseen pääsee henkilökunnan avustuksella toimistotilan kautta hissillä, jossa on automaattiset liukuovet. Auditorioon on esteetön kulku. Rakennuksessa on esteetön wc.

Ehrensvärd-museo
Museo sijaitsee Suurella linnanpihalla, Komendantin­talon toisessa kerroksessa pitkän portaikon yläpäässä. Museoon ei ole esteetöntä kulkuyhteyttä.

Sukellusvene Vesikko
Sukellusvene Vesikkoon ei pääse pyörätuolilla. https://www.thinglink.com/card/1626947303115849730

Sotamuseon Maneesi
Sisäänkäynnin edusta on kalteva ja siinä on pieniä tasoeroja, jotka on hankala ylittää pyörätuolilla. Ovet ovat suuret ja raskaat avata, mutta henkilökunta auttaa mahdollisuuksien mukaan. Näyttely on yhdessä kerroksessa, ja näyttelytilassa on istuimia levähtämiseen. Museossa on esteetön wc.

Suomenlinnan Lelumuseo
Sisäänkäynnillä on porras. Liikuteltava ramppi nostetaan tarvittaessa paikalle helpottamaan sisäänkäyntiä. Sisään pääsee pyörätuolilla avustettuna. Sisätilat ovat museossa liikkumis­esteisten kannalta kohtalaisen esteettömät. Tilat ovat yhdessä tasossa, ja näyttelytilassa on myös istuimia levähtämiseen. Museon vitriineissä on katseltavaa myös matalalla. Museon wc-tiloista toinen soveltuu liikuntaesteisille.

Tullimuseo
Museon sisäänkäynnillä on portaat.

Adlerfelt
Sisäänkäynti on lähes maan tasossa. Ravintolan yhteydessä on esteetön wc.

Ravintola Suomenlinnan Panimo
Sisäänkäynnillä on luiska. Tilassa on esteetön wc.

Bastion Bistro
Sisäänkäynnillä on luiska ja ravintolassa on esteetön wc.

Pizzeria Nikolai
Pizzeria Nikolaihin pääsee pyörätuolilla avustettuna jyrkkää luiskaa pitkin.

Valimo
Sisäänkäynnillä on tasoeroja, joten avustajaa tarvitaan. Sisällä on mahdollista liikkua myös pyörätuolilla. Kapeimman oviaukon vapaa leveys on 75 cm. Kulkureitti ravintolasalin kautta on luiskattu. Terassilla osaan pöydistä pääsee pyörätuolilla. Ravintolassa on tilava, kohtalaisen esteetön wc.

Viaporin Deli & Café
Sisäänkäynnillä on luiska. Tilassa on esteetön wc.

Café Vanille
Kahvilan sisäänkäynnillä on portaat.

Cafe Silo
Kahvilan sisäänkäynnillä on portaat.

Linna-Baari
Kulkureitti Linna-baariin noudattelee pääosin helppokulkuisempaa reittiä, mutta loppuosa on hankalaa kiveystä. Kahvilan tilat ovat yhdessä kerroksessa. Sisäänkäynnillä on luiska ja baarin yhteydessä on esteetön wc.

Suomenlinnakeskuksen kahvila
Rakennuksen pääsisään­käynnillä on tasoero, mutta se on luiskattu. Rakennuksen edusta on kivetty ja siinä on penkkejä levähtämiseen. Kahvila sijaitsee keskuksen ensimmäisessä kerroksessa. Rakennuksessa on esteetön wc.

Kahvila Piper
Kahvila sijaitsee puistossa, mäen päällä. Puistoon erkaneva tie on loivaa ylämäkeä. Sisäänkäynnillä on portaikko. Osa kallioterassin pöydistä on saavutettavissa myös pyörätuolilla.

Lelumuseon Café Samovarbar
Sisäänkäynnillä on portaat. Käytettävissä on puinen luiska, joka nostetaan tarvittaessa paikalle. Sisään pääsee pyörätuolilla avustettuna. Sisätilat ovat museossa liikkumisesteisten kannalta kohtalaisen esteettömät. Tilat ovat yhdessä tasossa, ja näyttelytilassa on myös istuimia levähtämiseen. Museon wc-tiloista toinen on tilavampi ja soveltuu liikuntaesteisille.

Suomenlinnan Upseerikerho
Ravintolatilat sijaitsevat kolmannessa kerroksessa, eikä rakennuksessa ole hissiä. Ei esteetöntä kulkuyhteyttä.

Ostoksia

Suomenlinna-museon kauppa
Suomenlinna-museo sijoittuu pyörätuolireitin varrelle. Museon suunnittelussa on huomioitu liikkumisen esteettömyys, ja siellä on esteetön wc.

Viaporin taidekäsi­työläisten kauppa b34
Sisäänkäynnillä on luiska, jota pitkin pääsee sisälle. Kaupan sisällä on kuitenkin kaksi kynnystä, joten avustajaa tarvitaan.

Museokauppa
Sisäänkäynnillä on luiska, jota pitkin pääsee sisälle. Kaupan sisällä on kuitenkin kaksi kynnystä, joten avustajaa tarvitaan.

Lelumuseon puoti
Sisäänkäynnillä on portaat. Käytettävissä on puinen luiska, joka nostetaan tarvittaessa paikalle. Sisään pääsee pyörätuolilla avustettuna.

Ruokakauppa
Sisäänkäynnillä on luiska.

Taidetta ja taidekäsi­työtä

HAA Galleria
Galleria sijaitsee aivan päälaiturin tuntumassa. Sisäänkäynnillä on luiska. Esteetön wc on samassa rakennuksessa sijaitsevassa lautan odotusaulassa.

Kesäteatteri
Suomenlinnan kesäteatterissa on yksi tai kaksi pyörätuolipaikkaa. Määrä vaihtelee vuosittain produktion lavastuksen mukaan. Kesäteatterille saavuttaessa tulee ilmoittautua teatterin pääoven viereisen kahviobaarin henkilökunnalle. Henkilökunta päästää teidät seurueesi kanssa sisälle linnakkeeseen ennen muita. Olethan perillä viimeistään 30 minuuttia ennen esityksen alkua.

Kulkureitti katsomoon on osin maapohjainen, mutta esteetön. Esteetön yleisö-wc sijaitsee bastioni Hyveessä aivan kesäteatterin läheisyydessä.

Keramiikka­työhuone Pot Viapori
Pyörätuolilla liikkuvat tarvitsevat avustajan.

Lasistudio Hytti
Lasistudioon pääsee myös pyörätuolilla, ja sen vieressä on esteetön wc.

Majoitus

Hostel Suomenlinna
Hostellin pääsisään­käynnillä on porraskivi ja metalliritilä. Kulkutila on riittävän leveä myös pyörätuolille, kun avataan parioven molemmat puolet. Kynnys on matala.

Rakennus on kaksikerroksinen eikä siinä ole hissiä, mutta ensimmäinen kerros on melkein esteetön. Myös ensimmäisessä kerroksessa on majoitustiloja. Hostellin alakerran ryhmähuoneissa on kerrossängyt. Majoitustilojen oviaukoissa on muutaman sentin korkuiset kynnykset ja kulkuaukon leveys vaihtelee. Majoitus­huoneiden mitoitus on ahdas pyörätuolilla liikkuvalle.

Ensimmäisessä kerroksessa on majoitustilojen ja ruokasalin lisäksi myös esteetön wc ja suihkutilat.

Eväsruokailu­tila

Kesäkaudella avoinna olevaan eväsruokailu­tilaan pääsee pyörätuolilla avustettuna. Sisäänkäynnillä on jyrkkä luiska. Lähin esteetön wc on Bastioni Hyveen yleisö-wc, Lasistudio Hytin vieressä.

Kirjasto

Reitti päälaiturilta noudattelee helppo­kulkuisempaa reittiä. Kirjaston sisäänkäynnillä on portaita. Portaissa on käsijohteet molemmilla puolilla. Kirjaston tiloihin pääsee pyydettäessä myös sivuovesta, jolloin reitillä on vain yksi porras. Kirjaston wc-tilan oven vapaan kulkuaukon leveys on 80 cm, mutta tilan mitoitus on niukka.

Kirkko

Reitti päälaiturilta kirkolle noudattelee helppo­kulkuisempaa reittiä. Kirkon pääsisään­käynnille johtava tie on jyrkkä (kaltevuus noin 14 %) ja reitillä on portaita. Kulku kirkon pihalle ja pääsisäänkäynnin edustalle on loivempi kirkon takaa, Paraatikentän puolelta.

Kirkon sisäänkäynnillä on portaikko. Irralliset, kourumaiset luiskat saa paikalle vahtimestarilta pyydettäessä. Luiskat ovat kuitenkin erittäin jyrkät ja toimivat lähinnä lastenvaunuille. Pääovelta kirkkosaliin kuljettaessa on kynnyksiä. Alttarille johtavat portaat. Kirkkosalissa ei ole pyörätuolin käyttäjille varattuja paikkoja; ainoa vapaa tila on käytävällä tai ensimmäisen penkkirivin edessä.

Krypta sijaitsee kirkon kellarikerroksessa. Lähin esteetön wc on Rantakasarmissa sijaitsevan lautan odotustilan yhteydessä.

Ehrensvärd-seura järjestää Suomenlinnassa opastettuja kierroksia ympäri vuoden. Kesällä järjestetään yleisökierroksia päivittäin ja ryhmäkierroksia tilauksesta. Talvella järjestetään yleisökierroksia viikonloppuisin ja ryhmäkierroksia tilauksesta.

Ehrensvärd-seura räätälöi tilauskierrokset ryhmän tarpeiden mukaan. Kierroksia on tarjolla myös selkokielellä. Kysy lisätietoja ja tarjous Ehrensvärd-seuralta, guidebooking@suomenlinnatours.com / +358 9 684 1850.

Siirry Ehrensvärd-seuran verkkosivuille tästä.