Kustaanmiekan vallit kesällä, keltainen ukonpalko kukkii.

Juhlatilat

Tenalji von Fersen, max. 200

Juhlatiloistamme vaikuttavin on Tenalji von Fersen, jonka korkeiden holvikaarten ja ajan patinoimien tiilten verhoilemassa avarassa tilassa voi tuntea rakennuksen historian. Korkeat ikkunat elävöittävät tunnelmallista tilaa. Rosoiset holvikaaret rytmittävät tilaa eri toiminnoille, vaikkapa pitkille illallispöydille ja tanssilattiaksi.

  • Soveltuvuus: Juhlatilaisuudet klo 10–01
  • Henkilömäärä: max 200 (teatteri 170, illallinen 200)
  • Hinnat vuosina 2024–2025: kesä pe–la 2500 € / talvi ja muut päivät 1850 €. Varausmaksun osuus 500€.
  • Tilat: Suuri holvattu sali, lämmityskeittiö, eteinen, wc-tilat eri rakennuksessa
  • Kalustus: pöydät ja tuolit 200 henkilölle, puhujapönttö, esiintymislava
  • Varustus: valkokangas, dataprojektori, internetyhteys (WLAN), mikserivahvistin, mikrofoni, fläppitaulu, flyygeli Yamaha (lisämaksusta)
  • Huom! Wc-tiloihin kuljetaan ulkokautta. Tilassa henkilönostin pyörätuoleja varten, jonka käytöstä ja avaimista on sovittava etukäteen myyntipalvelun kanssa.

Tenalji von Fersen kuuluu saarten arvokkaimpiin rakennuksiin, ja sen holvatut salit ovat linnoituksen komeimpia. Se sijaitsee Susisaaren kuivatelakan kupeessa, Suomenlinnan sisemmässä bastionikehässä. Korkea tiiliholvattu juhlasali on kunnostettu vuonna 1775 rakennettuun linnoituksen leipomon viljavarastoon.

Tenalji von Fersenin kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevan pienemmän Myllysalin voi yhdistää varaukseen. Tällöin tiloissa onnistuvat suuremmatkin tilaisuudet, ja vuokraukseen kuuluu myös tiloja yhdistävä Korppukuivaamon käytävä.

Tutustu tilaan:

Linkit avautuvat uuteen välilehteen.

Seuraa Suomenlinnan kokous- ja juhlatiloja Facebookissa. Kuulet ensimmäisinä kokous- ja juhlatiloihin liittyvistä tapahtumistamme ja pääset eläytymään Suomenlinnassa järjestettävien tilaisuuksien tunnelmiin ympäri vuoden.

Rakennuksen vanhin rakennusvaihe ajoittuu jo 1750-luvun alkuun, jolloin nykyisen leipomo-osan paikalle alettiin rakentaa varastorakennusta sadevesille. Vuonna 1759 alkoi telakan pumppuhuoneen rakentaminen suuren kaleerialtaan lounaisosaan. Vuoteen 1761 mennessä oli pumppuhuoneeseen louhittu kaksi kaivoa, jotka olivat yhteydessä telakka-altaisiin holvatun käytävän välityksellä.

Uusi vaihe tenalji von Fersenin historiassa alkoi vuonna 1773. Tuolloin alettiin toteuttaa J.M. Sprengtportenin johdolla laadittua yleissuunnitelmaa. Vesivarastohankkeesta luovuttiin, ja sen ja pumppuhuoneen väliselle alueelle alettiin rakentaa suurta leipomorakennusta, joka valmistui pääosin vuonna 1775.

Venäläisen kauden alussa rakennus oli entisessä käytössään, mutta 1830-luvulla lämmittämätön ullakko muutettiin kasarmitiloiksi. Leipomoa käytettiin yhä entiseen tarkoitukseensa.

Krimin sodan pommituksessa rakennuksen ylin kerros vaurioitui niin pahoin, että se purettiin ja jäi tämän jälkeen vain matalaksi ullakoksi peltikaton alle. 1880-luvulla pumppukuilut täytettiin maalla ja pumppuhuoneeseen tehtiin asfalttilattia. Se sisustettiin maneesiksi ampumaharjoituksia varten.

Suomalaisen kauden alussa rakennus oli vankikasarmina, ja tämän jälkeen mm. sukellusvenelaivaston akkulataamona ja varastona ja myöhemmin Valmetin varasto- ja verstastiloina. Vuonna 1964 rakennus siirtyi Muinaistieteellisen toimikunnan, nykyisen Museoviraston hallintaan jonka johdolla tiloista purettiin lukuisia rakennushistoriallisia kerrostumia ja otettiin esille alkuperäinen tilarakenne. Näiden purkutöiden jäljiltä rakennus oli 1990-luvun loppuun asti käyttämättömänä kylmänä “purkurauniona”.

Kunnostustöiden ensimmäisessä vaiheessa, vuonna 1998 suuri varasto kunnostettiin nykyiseen käyttöönsä. Salin alkuperäinen tiililattia oli pahoin rapautunut eikä olisi kestänyt käyttöä. Lattian suojaksi rakennettiin uusi lankkulattia, jonka alle tehtiin tarvittavat tekniset asennukset. Rapautuneet holvit puhdistettiin ja jätettiin rappaamatta. Näin salin ilme ei ratkaisevasti muuttunut.