Suunnittele käyntisi

Kartat

Tälle sivulle olemme koonneet Suomenlinnan kävijöille tarpeellisia karttoja. Kartat ovat pdf- ja jpg -tiedostoja ja ne aukeavat uudessa välilehdessä.

Rakennusten historia -kartta

Suomenlinnan rakennusten historia -kartta kertoo Suomenlinnan rakennusten vaiheista kuvien, tekstien, piirustuksien ja vuorovaikutteisen ilmakuvan tukemana. Kartasta löytyy kiinnostavaa tietoa lähes 200 rakennuksen käyttötarkoituksesta ja kuvia sisätiloista. Kartan kautta pääsee kurkistamaan myös suljettuina pidettyihin tiloihin. Tutustu rakennusten historia -karttaan.

Kartan lähteet

Tekstilähteinä on käytetty Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisemaa Suomenlinnan rakennusten historia -kirjaa (Toimituskunta: Pekka Kärki, Heikki Lahdenmäki, Liisa Eerikäinen, Helena Rosén ja Seija Linnanmäki. Kirjoituskunta: Helena Rosén, Seija Linnanmäki ja Liisa Eerikäinen 1997) ja Suomenlinnan hoitokunnan julkaisemaa Suomenlinnan kunnostus ja uusi käyttö -teosta (Reetta Amper, Netta Böök, Heikki Lahdenmäki, Rebekka Lehtola ja Synnöve Vaari, 2009). Tekstit ja kuvat ovat uudelleen koonneet Minna Hanhivaara ja Jaakko Koljonen Suomenlinnan hoitokunnasta.

1700-luvun ja 1800-luvun alun (ennen vuotta 1808) linnoituspiirustukset ovat Krigsarkivetin kokoelmista. Vuosien 1808-1918 piirustukset ovat Venäläisen insinöörikunnan kokoelmasta, jota säilytetään Kansallisarkistossa.

Valokuvat ovat pääosin peräisin Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkistosta, mutta mukana on myös muutamia Kansalliskirjaston Finna-palvelun tarjoamia kuvia. Hanke on toteutettu Suomenlinnan hoitokunnan ja Flycam Oy:n yhteistyönä.

Lautalta talviyönä kohti Suomenlinnaa.

Saapuminen

Suomenlinnaan kuljetaan meritse. Jo matka linnoitukseen on elämys, etenkin talvipakkasilla, kun jäät kolisevat lautan kylkiin.

Pääreitiltä muurinreuna ja kasematin aukko linnanpihalle tultaessa.

Liikkuminen

Linnoituksessa liikutaan kävellen. Tiet on monin paikoin päällystetty mukulakivillä, joten mukaan kannattaa varata hyvät kävelykengät.