Puistokummiohjaaja opastaa puistokummia , taustalla Suomenlinnan maisemaa.

Vapaa­ehtoistyö Suomenlinnassa

Puistokummiksi Suomenlinnaan

Maailman­perintö­kohteessa on mahdollista tehdä vapaaehtoistyötä puisto­kummi­toiminnan kautta. Puisto­kummitoiminta on Helsingin kaupungin järjestämää, puistoissa tapahtuvaa vapaaehtoistyötä, jota tehdään vuoden aikana useammin kuin yhden kerran. Lue lisää puistokummitoiminnasta tämän linkin kautta.

Puistokummi­toimintaa järjestetään Helsingin eri kaupunginosissa ja nyt myös Suomenlinnassa. Toiminnan kautta helsinkiläisille avautuu mahdollisuus pitää huolta historiallisesta merilinnoituksesta ja Unescon maailman­perintö­kohteesta.

Osallistu meri­linnoituksen säilyttämiseen

Puistokummi­toiminnan kautta sinulla on mahdollisuus päästä työskentelemään Suomenlinnan kulttuuri­maisemassa. Linnoituksessa pääset työskentelemään muun muassa Piperin puistossa, Kirkkopuistossa ja Kasinopuistossa. Lue lisää puistojen historiasta.

Suomenlinnassa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää Suomesta ja ulkomailta. Puistokummin tekemä työ näkyy alueella vieraileville ja auttaa osaltaan hoitokunnan työntekijöitä heidän tehtävissään. Vapaaehtoistyöllä on todellista merkitystä historiallisen kohteen säilymisessä.

Millaista työtä Suomenlinnan puistokummit tekevät

Suomenlinnassa vapaaehtois­työtä tehdään esimerkiksi puistoissa, rannoilla ja pääreiteillä. Suomenlinnan puistokummit auttavat pitämään aluetta kunnossa muun muassa keräämällä roskia, haravoimalla sekä kitkemällä rikkaruohoja ja vieraslajeja. Henkilöille, joilla on viherhoidon osaamisessa erityistaitoja, on mahdollisesti tarjolla erityistehtäviä. Toiminnan ohjauksesta vastaavat alueelliset puistokummi­ohjaajat.

Suomenlinnan puisto­kummi­ohjaajina työskentelee Suomenlinnan hoitokunnan puutarhuri Pauliina Harvikka, joka huolehtii muun muassa niittyalueista, pihoista, historiallisista puistoista ja kiveyksistä Suomenlinnassa.

Minustako puistokummi Suomenlinnaan?

Suomenlinnan puistokummiksi voi ilmoittautua Helsingin kaupunki­ympäristön asiakaspalvelussa, Sörnäistenkatu 1 tai ottamalla yhteyttä suoraan puistokummi­ohjaajaan:

Ilmoittautumisen yhteydessä yhteystietosi lisätään puistokummi­rekisteriin, saat käytännön ohjeet ja puistokummi­kalenterin. Vapaaehtois­työssä saat itse päättää, kuinka usein työskentelet. Kummien toivotaan kuitenkin ilmoittavan vuoden aikana tehdyt työtunnit. Puistokummi­kalenteri toimii tuntikirjana ja ohjeet tuntien ilmoittamiselle löytyvät puistokummin käsikirjasta. Siirry puistokummien käsikirjaan (pdf). Mikäli sinulla on viheralan erityistaitoja tai osaamista, kerro tästä puistokummiohjaajalle.

Lisätietoja:

– Puistokummeina autamme esimerkiksi Suomenlinnassa esiintyvän haittalajin, kurtturuusupensaan torjumisessa. Otamme kaiken vihreän kasvuston pois niin, että vain ranka jää jäljelle. Tämä toistetaan usean kerran kesällä ja jatketaan niin kauan, että kurtturuusu kuihtuu ja kuolee. Usein kurtturuusun käsittelyn jälkeen keräämme myös roskia rannoilta.

Seija ja Ella ovat tehneet vuosia vapaaehtoistyötä ja ovat mielissään, että vapaaehtoistyötä voi nykyään tehdä myös Suomenlinnassa. Seija käy Suomenlinnassa lähes viikoittain.

– Olen tehnyt pitkään vapaaehtoistyötä Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa ennen kuin ne aukesivat yleisölle. Luonnossa ja erityisesti saaristossa liikkuminen tuo iloa. Roskien kerääminen ja haittalajien torjunta ovat erityisen tärkeitä tehtäviä, joissa tarvitaan useita auttavia käsiä. Suomenlinnassakin on vielä tehtävää haittalajien torjumiseksi. Esimerkiksi laajat kurtturuusukasvustot uhkaavat luontaisesti esiintyviä kasvilajeja. Koen tekeväni tärkeää työtä, joka antaa myös itselleni paljon. Esimerkiksi talkoissa usean vapaaehtoisen kädenjälki näkyy nopeasti lyhyessä ajassa.

Ella oli miettinyt ja kokeillut eri vapaaehtoistyön muotoja. Hän innostui toden teolla, kun kuuli puistokummitoiminnasta. Riemu syntyi, kun lempipaikka Suomenlinna tuli osaksi puistokummitoimintaa.

– Luonto merkitsee minulle paljon, joten vapaaehtoistyö luonnon hyväksi tuntui itselleni oikealta vaihtoehdolta. Vapaaehtoistyön tuoma yhteisöllisyys esimerkiksi talkoissa on minulle tärkeää. Meillä puistokummeilla on omat huomioliivit yllä ja useasti ohi kävelevät ihmiset tulevat kysymään, mitä olen tekemässä. Kun pääsen kertomaan tekemästäni vapaaehtoistyöstä, koen tekeväni tärkeää valistustyötä. Useat innostuvat ja kysyvät, miten he voisivat päästä mukaan puistokummitoimintaan. Omalle asuinalueelle ja oman kaupungin lempikohteille voi antaa hyvää takaisin tekemällä vapaaehtoistyötä. Käyn Suomenlinnassa vierailemassa jokaisena vuodenaikana, joten miksi en antaisi takaisin myös Suomenlinnalle tekemällä linnoituksessa tärkeää vapaaehtoistyötä.

Kaksi puistokummia työskentelemässä.