Rundvandringar och grupper

Kanonslupen Diana

På Finlands vatten seglade för över 200 år sedan Sveaborgs skärgårdsflotta, som deltog i det stora havsslaget vid Svensksund. Nästa sommar kan du stiga ombord på kanonslupen Diana, som är byggd enligt 1700-talets modeller, och segla på vattnen runt Sveaborg.

Kanonslupen som ingick i skärgårdsflottan var ett låggående och vapenförsett fartyg, som kunde seglas och ros. Kanonslupen Diana baseras på ritningar utfärdade av båtarkitekten Fredrik Henrik af Chapman och gamla dokumentkällor från Svenska flottans ritningskontor.

Fartyget byggdes under åren 2010–2015 med traditionella byggnadsmaterial och byggnadsmetoder på Sveaborgs varv. Diana är Finlands första eldrivna passagerarfartyg på havsområdet. Fartyget kan seglas och ros och kanoner kan avskjutas. Precis som hos dess föregångare under upplysningstiden.

Familjesegling – Barnens havsäventyr (på finska)

  • 26.6.–3.8.2019 och 10.8., 17.8., 24.8. och 31.8.2019
  • Onsdagar, torsdagar och lördagar klockan 12.30

På Barnens havsäventyr bekantar vi oss med kanonslupen Diana och 1700-talet. Det utlovas en fartfylld och spännande båttur tillsammans med amiral Chapman under upplysningstiden. Under seglingen får barnen också lära sig nödvändiga färdigheter, så som att härva rep och göra knopar, samt signalmarkeringar.

Publiksegling (på finska)

  • 26.6.–3.8.2019 och 10.8., 17.8., 24.8. och 31.8.2019
  • Onsdagar, torsdagar och lördagar klockan 15.30

Under seglingen med Diana får deltagarna se Sveaborg från havssidan samt höra om skärgårdsflottans fängslande historia. Passagerarna får vid önskemål hjälpa till med upphissning och nedhissning av seglen, dessutom får några hurtiga vara med i roddövningen. Resan görs livfull av amiral Chapman och hans besättning.

Priser

  • Vuxna 25 €
  • Barn (3–15 år) 12,50 €
  • Barn (0–2 år), 7 €

Tidsåtgång och avreseplats

Seglingen eller roddturen varar ca: 1 timme 45 min. Seglingarna utgår från bryggan vid Artilleriviken i Sveaborg. Du kan ta dig till Sveaborg med JT-Lines vattenbuss eller HSL:s färja från Salutorget. Båtresan ingår ej i biljettens pris.

Observera

Diana är en öppen båt, så det är viktigt att ha med sig vädermässig utrustning. Ute på havet kan det vara blåsigt och därmed kyligt även en varm dag. Vi rekommenderar varm och bekväm fritidsklädsel samt låga skor. Det är bra att ha med sig regnkappa ifall att det skulle regna. Ta gärna med även en vattenflaska. Barn kan delta endast i skällskap av en vuxen.

Biljettförsäljning och bokningar för allmänna turer

  • Förbokningsbiljetter här
  • Överblirna biljetter säljes på seglatsdagen i Artillerivikens kiosk
  • Förfrågningar: Samfundet Ehrensvärd rf +358 9 684 1850

Frågor och mer information

Vi begränsar vårt ansvar för anordning av programmet, enligt havslagen. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i den givna informationen.

Läs mer om fästningens svenska tid

År 1748 började fästningsarbetet i Helsingfors och på de närliggande Vargskärsholmarna, där dagens Sveaborg byggdes.

Ilmakuva kuivatelakasta.

Reparationsplats för segelfartyg

Sveaborgs skeppsvarv är Finlands äldsta och en av Europas äldsta torrdockor som fortfarande är i bruk.