Rundvandringar och grupper

Kanonslupen Diana

På Finlands vatten seglade för över 200 år sedan Sveaborgs skärgårdsflotta, som deltog i det stora havsslaget vid Svensksund. Nästa sommar kan du stiga ombord på kanonslupen Diana, som är byggd enligt 1700-talets modeller, och segla på vattnen runt Sveaborg.

Kanonslupen som ingick i skärgårdsflottan var ett låggående och vapenförsett fartyg, som kunde seglas och ros. Kanonslupen Diana baseras på ritningar utfärdade av båtarkitekten Fredrik Henrik af Chapman och gamla dokumentkällor från Svenska flottans ritningskontor.

Fartyget byggdes under åren 2010–2015 med traditionella byggnadsmaterial och byggnadsmetoder på Sveaborgs varv. Diana är Finlands första eldrivna passagerarfartyg på havsområdet. Fartyget kan seglas och ros och kanoner kan avskjutas. Precis som hos dess föregångare under upplysningstiden.

Publiksegling (på finska) 29.6.-6.8.2022

  • Onsdag och lördag kl. 13.00 & 15.30 (börjar och slutar på Artillerivikens brygga på Sveaborg) & kl. 17.45 (börjar på Artillerivikens brygga på Sveaborg och slutar på Halkolaituri på Kronohagen)
  • Torsdag kl. 13.00 & 15.30 (börjar och slutar på Artillerivikens brygga på Sveaborg)
  • Söndag kl. 13.00 & 15.30 (börjar och slutar på Artillerivikens brygga på Sveaborg)

Under seglingen med Diana får deltagarna se Sveaborg från havssidan samt höra om skärgårdsflottans fängslande historia. Passagerarna får vid önskemål hjälpa till med upphissning och nedhissning av seglen, dessutom får några hurtiga vara med i roddövningen. Resan görs livfull av amiral Chapman och hans besättning.

Priser och biljetter

Tidsåtgång och avreseplats

Seglingen eller roddturen varar ca: 1 timme 45 min. Alla seglingarna utgår från Artillerivikens brygga på Sveaborg. Mest av seglerna slutar på samma platsen men kl. 17:45 avgång slutar på Halkolaituri Kronohagen (Kruununhaka, Pohjoisranta, Helsingfors).

Observera

Diana är en öppen båt, så det är viktigt att ha med sig vädermässig utrustning. Ute på havet kan det vara blåsigt och därmed kyligt även en varm dag. Vi rekommenderar varm och bekväm fritidsklädsel samt låga skor. Det är bra att ha med sig regnkappa ifall att det skulle regna. Ta gärna med även en vattenflaska. Barn kan delta endast i skällskap av en vuxen.

Frågor och mer information

Vi begränsar vårt ansvar för anordning av programmet, enligt havslagen. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i den givna informationen.

Läs mer om fästningens svenska tid

År 1748 började fästningsarbetet i Helsingfors och på de närliggande Vargskärsholmarna, där dagens Sveaborg byggdes.

Ilmakuva kuivatelakasta.

Reparationsplats för segelfartyg

Sveaborgs skeppsvarv är Finlands äldsta och en av Europas äldsta torrdockor som fortfarande är i bruk.