Kanonslupen Diana

På Finlands vatten seglade för över 200 år sedan Sveaborgs skärgårdsflotta, som deltog i det stora havsslaget vid Svensksund. Nästa sommar kan du stiga ombord på kanonslupen Diana, som är byggd enligt 1700-talets modeller, och segla på vattnen runt Sveaborg.

Kanonslupen som ingick i skärgårdsflottan var ett låggående och vapenförsett fartyg, som kunde seglas och ros. Kanonslupen Diana baseras på ritningar utfärdade av båtarkitekten Fredrik Henrik af Chapman och gamla dokumentkällor från Svenska flottans ritningskontor. Fartyget byggdes under åren 2010-2015 med traditionella byggnadsmaterial och byggnadsmetoder på Sveaborgs varv. Diana är Finlands första eldrivna passagerarfartyg på havsområdet. Fartyget kan seglas och ros och kanoner kan avskjutas. Precis som hos dess föregångare under upplysningstiden.

Upplev ett havsäventyr i 1700-tals stil

Ge dig ut på vattnen runt Sveaborg på en havsresa som du kommer minnas och segla i 1700-talets anda. En segling med Diana ger en livfull upplevelse av hur det var att segla på fartyg för mer än 200 år sedan. Deltagarna får vid önskemål vara med och assistera besättningen, som är klädda i 1700-talsuniformer, vid upphissning och nedhissning av seglen.

Seglingssäsongen börjar i maj och pågår till slutet av september. Turerna ordnas för grupper via beställning. Utöver detta hålls allmänna turer på veckosluten i juni-augusti.

Du kan stiga ombord på fartyget och segla med kanonslupen Diana på allmänna turerna på vattnen närmast runt Sveaborg under sommaren:

  • Publiksegling och familjsegling under tiden 27.6 – 4.8.2018 (på onsdagar, torsdagar och lördagar) samt lördag 11.8., 18.8. och 25.8.2017.

Man kan kan köpa biljetter på förhand från webbutiken eller genom att ringa till Samfundet Ehrensvärd +358 9 684 1850. Förhandsbokning av biljetter stängs kvällen före seglingen.

Man kan fråga efter lediga platser före seglingen från Artillerivikens kiosk eller ringa till Samfundet Ehrensvärd +358 9 684 1850.

Mer information: kanonslupens Facebook-sida , instagram och Samfundet Ehrensvärd, som organiserar seglingarna.

Läs mer om fästningens svenska tid

År 1748 började fästningsarbetet i Helsingfors och på de närliggande Vargskärsholmarna, där dagens Sveaborg byggdes.

Ilmakuva kuivatelakasta.

Reparationsplats för segelfartyg

Sveaborgs skeppsvarv är Finlands äldsta och en av Europas äldsta torrdockor som fortfarande är i bruk.