Tykkisluuppi Diana

Yli 200 vuotta sitten Suomenlinnan vesillä purjehti Viaporin saaristolaivasto, joka osallistui Ruotsinsalmen suureen meritaisteluun. Kesäkaudella voit astua 1700-luvun esikuvien mukaan rakennettuun tykkisluuppi Dianaan ja purjehtia Suomenlinnan lähivesillä.

Saaristolaivastoon kuulunut tykkisluuppi oli matalakulkuinen ja vahvasti aseistettu alus, jota voitiin purjehtia ja soutaa. Tykkisluuppi Diana perustuu laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin laatimiin piirustuksiin ja Ruotsin laivaston piirustuskonttorin vanhoihin asiakirjoihin. Alus rakennettiin vuosina 2010-2015 perinteisiä rakennusmateriaaleja ja -menetelmiä käyttäen Suomenlinnan telakalla. Aluksella voidaan purjehtia ja soutaa sekä ampua tykillä, aivan kuten sen esikuvillakin. Tykkisluuppi Dianassa on myös tämän vuosituhannen tekniikkaa ja se on Suomen ensimmäinen sähkökäyttöinen matkustajalaiva merialueella.

Koe 1700-luvun meriseikkailu

Dianan purjehduksella voi kokea elävästi, millaista aluksella oli aikoinaan seilata. Osallistujat pääsevät halutessaan avustamaan 1700-luvun univormuihin pukeutunutta miehistöä purjeiden nostossa ja laskussa.

Kesän 2017 purjehduskausi alkaa toukokuussa ja kestää syyskuun loppuun. Dianalla järjestetään kaudella 2017 sekä tilauspurjehduksia että yleisöpurjehduksia.

Tilauspurjehduksia järjestetään touko-syyskuussa 2017.

Yleisö- ja perhepurjehdukset Suomenlinnan lähivesillä seilataan keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin ajalla 28.6.-5.8.2017 sekä lauantaisin 12.8., 19.8. ja 26.8.

Ennakkolippuja voit ostaa Ehrensvärd-seuran verkkokaupasta tai soittamalla Ehrensvärd-seuralle (09) 684 1850. Ennakkomyynti sulkeutuu purjehdusta edeltävän päivän iltana.

Purjehduspäivän liput voit ostaa soittamalla Ehrensvärd-seuralle (09) 684 1850. Vapaita paikkoja voi myös tiedustella linnoituksessa Tykistölahden kioskilta ennen purjehduksen alkua.

Lisätietoa tykkisluupin Facebook-sivuilta sekä purjehdukset järjestävän Ehrensvärd-seuran sivuilta.

Voit myös seurata tykkisluuppia Instagramissa.

Tutustu ruotsalaisen kauden historiaan

Merilinnoituksen rakentaminen Helsingin edustan saarille 1700-luvun puolivälissä oli Ruotsin valtion mittavin rakennushanke.

Lue lisää

Laivanrakennusperinne elää edelleen

Linnoitus oli 1700-luvulla Ruotsin saaristolaivaston tukikohta. Suomenlinnan telakka on yksi Euroopan vanhimmista edelleen toimivista allastelakoista.

Lue lisää