Ajankohtaista

Arkkitehtuurikilpailulla haetaan suunnitelmaa uudisrakennuksista Suomenlinnaan

Merilinnoitus Suomenlinnan Länsi-Mustasaarelle rakennetaan uusia asuinrakennuksia. Arkkitehdeille ja alan opiskelijoille tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus saada kättensä jälkeä maailmanperintökohteeseen ja yhteen maamme suosituimmista käyntikohteista, sillä rakennuksista järjestetään arkkitehtuurikilpailu.

Suomenlinna on Suomen mittavimpia restaurointikohteita, jossa täydennysrakentaminen ei ole yleistä, joskaan ei aivan tavatontakaan. Tällä vuosikymmenellä maailmanperintökohteeseen on rakennettu yhteensä viisi uutta rakennusta, mm. uusi kauppa ja majoitusrakennuksia avovankilan vangeille. Lähinnä merilinnoituksessa keskitytään restaurointiin, josta on vastannut Suomenlinnan hoitokunta vuodesta 1973 lähtien.

Suomenlinnan hoitokunta huomioi täydennysrakentamisessa huolellisesti maailmanperintökohteen arvokkaan, historian myötä kerrostuneen ympäristön. Tämä viitekehys on tärkeässä roolissa myös kilpailutöissä.

Länsi-Mustasaaren rakennuksista järjestettävä avoin arkkitehtuurikilpailu saa varsinaisen lähtölaukauksen toukokuun lopussa, jolloin kilpailuohjelma julkistetaan. Kesäkuussa järjestetään seminaari, jossa esitellään kilpailun sisältö ja vaatimukset. Kilpailutyöt tulee palauttaa viimeistään lokakuussa 2016, ja kilpailu ratkeaa tammikuussa 2017. Tuomaristo koostuu Suomenlinnan hoitokunnan ja yhteistyökumppaneiden, kuten Museoviraston ja kaupunkisuunnitteluviraston edustajista, sekä Suomen Arkkitehtiliiton asettamista tuomareista.

Päämääränä on, että voittajaksi valittavan työn pohjalta voidaan ryhtyä tarkempaan suunnitteluun. Länsi-Mustasaarelle on määrä rakentaa 6-10 asuntoa pinta-aloista ja ratkaisusta riippuen. Uudet 2-4 rakennusta korvaavat vanhat, huonokuntoiset asuinrakennukset, jotka on rakennettu väliaikaiseen käyttöön 1960-luvulla.

Tämän hetken arvion mukaan rakentaminen on määrä aloittaa syksyllä 2017, ja asuntoihin päästäisiin muuttamaan syksyllä 2018. Uudet asunnot, kuten kaikki Suomenlinnan hoitokunnan hallinnoimat asunnot, vuokrataan avoimella haulla, jossa uudet vuokralaiset arvotaan kaikkien hakeneiden joukosta.

Lisätietoja:

  • Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttaja-arkkitehti Esko Rautiola, puh. 0295 338 327
  • Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttajapäällikkö Anu Ahoniemi, puh. 0295 338 304
  • https://www.slhk.fi/media/kuvapankki/
Kaikki uutiset