Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Ajankohtaista

Bastion Bistrossa voi viettää juhlia ja nauttia perinteistä bistroruokaa

Bastion Bistron keltaiseksi maalattu puurakennus kohoaa pienen mäen päällä. Pihasta näkyy Helsingin silhuetti lyhyen merimatkan toisella puolen. Matkaa päälaiturilta Bastion Bistron pihaan on vain pari sataa metriä.

Toimitusjohtaja Merja Helaniemi oli työskennellyt catering-yrittäjänä Suomenlinnassa jo useita vuosia, kun rakennukseen haettiin uutta yrittäjää.

Häntä viehätti vanhan puutalon historia ja kokonaisuus. Bastion Bistrossa on juhlasalin ja baarin lisäksi kapteenin kabinetti sekä takkakabinetti ja saunatilat. Pihaa ympäröi puutarha.

Talon juhlasali on nimetty Dagmar-saliksi Tanskan prinsessa Dagmarin mukaan. Hänestä tuli myöhemmin Venäjän keisarinna ja Suomen suuriruhtinatar Maria Fjodorovna.

– Koen myös tärkeäksi, että olemme Helsingin kaupunginosassa. Vaikka Suomenlinna koostuu saarista ja on oma kokonaisuutensa, se on silti osa Helsinkiä, Helaniemi sanoo.

Bastion Bistro tarjoilee mutkatonta bistroruokaa

Merja Helaniemen mukaan ravintolan ruuassa näkyy Suomenlinnan historia osana kolmea valtiota. Ruokalista on nimittäin saanut vaikutteita niin Suomesta, Ruotsista kuin Venäjältäkin.

Yksi menun perinteisistä suosikeista on marsalkka Mannerheimin Suomeen tuoma vorschmack. Helaniemen mukaan on ”vorschmack ihmisiä”, jotka kiertävät maistelemassa ja vertailemassa annoksia.

– Siinä tilastossa sijoitumme ihan hyvin, Helaniemi kertoo.

Suosionsa on säilyttänyt myös perinteinen lohikeitto ja katkarapuleipä eli toast skagen. Listalta löytyy myös nykyajan suosikkeja kuten pizzaa.

Historia on Bastion Bistrossa vahvasti läsnä

Bastion Bistron seinät ovat todistaneet Suomen historiallisia tapahtumia. Rakennus valmistui jalkaväen majoitustiloiksi ja kouluksi vuonna 1892. Sisällissodan aikana rakennuksessa pidettiin naisvankeja. Suomenlinnan aliupseerikerhon kerhoravintola alkoi toimia talossa vuonna 1926.

Vuonna 1944 rakennuksen toinen siipi kärsi pommituksissa.

– Tarinan mukaan pommin osuessa rakennuksessa oltiin juhlimassa häitä ja hääseurue joutui kesken juhlinnan sammuttamaan tulipaloa, Helaniemi kertoo.

Nykyisin tuhoutuneesta osasta on jäljellä vain pihaa reunustava kivijalka, jonka takaa avautuu näkymä merelle.

Bastion Bistrossa järjestetään häitä ja muita tilaisuuksia usein myös nykyisin. Illallista ja lounasta voi nauttia baarissa tai juhlasalissa prinsessa Dagmarin valvovan katseen alla ympäri vuoden.

Siirry Bastion Bistron sivuille.

Kaikki uutiset