Luokkaretkeläisiä Suomenlinnassa keväällä.

Ajankohtaista

Vinkkejä koululaisryhmille

Keväällä Suomenlinnassa vierailee paljon opinto- ja luokkaretkeläisiä. Kokosimme käynnin suunnittelun avuksi muutamia vinkkejä. Linnoituksessa voi liikkua itsekseen, mutta vielä antoisamman retkestä saa käyttämällä valmiita ohjelmia.

Linnoituksessa tulee kulkea ryhmässä, sillä Suomenlinnassa on paljon vaarallisia ja aitaamattomia rakenteita. Oppilaita ei saa päästää kulkemaan ympäri aluetta ilman valvontaa.

Ohjelmapaketit

Ehrensvärd-seuran valikoimissa on opastettuja kierroksia, suunnistusvisa sekä yhdistelmäpaketteja Suomenlinnan tarjonnasta. Ehrensvärd-seuralta voi tilata koko retkikokonaisuuden sisältäen esimerkiksi museokäynnit, opastukset, ruokailun ja vesibussimatkan. Ehrensvärd-seura järjestää opastettujen kävelykierrosten lisäksi 6-13-vuotiaille suunnattuja lasten seikkailukierroksia. Siirry Ehrensvärd-seuran verkkosivuille tästä.

Myös leirikouluyhdistyksen ylläpitämä Hostel Suomenlinna tarjoaa ohjelmaa linnoituksessa vieraileville kouluryhmille. Ohjelmatarjonnassa on rannikon luontoa, saaristoretkeilyä ja seikkailua historiallisessa ympäristössä. Hostelli tarjoaa paketteja, joihin sisältyy ohjelman lisäksi majoitus ja ruokailut. Siirry Hostel Suomenlinnan sivuille tästä.

Museot

Suomenlinnassa on kuusi museota. Avoinna ympäri vuoden ovat:

Koululaisryhmät pääsevät opettajan johdolla ilmaiseksi Suomenlinna-museoon ja Sotamuseoon. Suomenlinna-museon lyhytelokuvan katselu tulee varata ennakkoon museolta. Elokuvan varausmaksu on 25 € ryhmältä. Suomenlinna-museota remontoidaan parhaillaan, mutta museo on remontista huolimatta avoinna kävijöille.

Avoinna kesäkaudella touko-syyskuussa ja tilauksesta ympäri vuoden ovat:

Ehrensvärd-museon ollessa auki koululaiset pääsevät museoon ilmaiseksi opettajan johdolla.

Avoinna kesäkaudella touko-syyskuussa ovat:

Tullimuseo on kaikille maksuton.

Museot ovat koonneet lapsille 10 kysymyksen listat, jota ryhmät voivat hyödyntää vierailullaan. Kysymykset löytyvät täältä museot-otsikon alta.

Ruokailu

Suomenlinnassa voi ruokailla saarten ravintoloissa. Ruokailut ryhmille tulee tilata etukäteen. Ruokailupaketteja voi tiedustella kahviloista ja ravintoloista, joista voi lukea lisää tästä. Toinen vaihtoehto on tilata ruokailut Ehrensvärd-seuran kautta osana muuta Suomenlinna-ohjelmaa.

Linnoituksessa on vähän sisätiloja omien eväiden nauttimiseen. Omia eväitä voi nauttia sisätiloissa ainoastaan Kustaanmiekan eväsruokailutilassa, joka on avoinna toukokuun alusta lokakuun puoliväliin. Eväsruokailutilaa ei voi varata omaan käyttöön. Tila on kaikkien käytössä. Lue lisää eväsruokailutilasta.

Majoitus

Majoittuminen on mahdollista viihtyisässä Hostel Suomenlinnassa lähellä lauttarantaa. Siirry hostellin omille sivuille tästä.

Tapahtuma- ja aukiolokalenteri

Kaikkien palveluiden ja tapahtumien ajankohdat ja aukiolot löytyvät kalenterista. Siirry kalenteriin tästä.

Liikenneyhteydet ja liput

HSL:n lautat lähtevät Kauppatorilta ympäri vuoden. Suomenlinnaan kulkee touko-syyskuussa lautan lisäksi myös JT-Linen vesibussi, joka lähtee Kauppatorin kolera-altaalta. Lue lisää kulkuyhteyksistä.

HSL:n matkailijaliput voi ostaa ryhmälle jo ennakkoon. Neuvoja ryhmälippujen ostamiseen löydät täältä.

Vesibussin lippuvaraukset tehdään suoraan JT-Linen toimistosta tai verkkokaupasta. Siirry JT-Linen sivuille tästä. Toinen vaihtoehto on hankkia vesibussiliput Ehrensvärd-seuran kautta osana muuta Suomenlinna-ohjelmaa. Siirry Ehrensvärd-seuran verkkosivulle tästä.

Vinkkejä ajankäyttöön

Aikaa kannattaa varata vähintään puoli päivää, koska alue on laaja ja nähtävää on paljon. Ehdotuksia ajankäytöstä Suomenlinnassa:

  • merimatka Suomenlinnaan noin 15 min
  • lyhytelokuva Suomenlinna-museossa 25 min
  • opastettu kierros ulkoalueilla 1 h
  • lasten seikkailukierros 1 h 30 min
  • museokäynti 30 min per museo
  • ruokatauko 45 min

Mitä mukaan retkelle?

Suomenlinnan retkelle tulee aina pukeutua lämpimästi ja varustautua mukavilla jalkineilla. Taskulamput kannattaa ottaa mukaan, sillä muurien suojissa kiemurtelevat tunnelit ovat hauskoja, mutta pimeitä paikkoja.

Suomenlinna-esitteen voi noutaa matkailuneuvonnasta, joka sijaitsee vaaleanpunaisessa Rantakasarmissa heti lauttarannan tuntumassa. Esite sisältää myös alueen kartan. Matkailuneuvonnasta voi hakea myös Lasten Suomenlinna -kartan, joka sisältää kartan lisäksi Suomenlinna-aiheisia tehtäviä. Lasten kartassa on elävä värikuva, joka toimii maksuttomalla Arilyn-sovelluksella. Siirry tästä lukemaan lisää vierailijakeskuksesta

Tarvitsetko apua?

Suomenlinnan matkailuneuvonta palvelee huhtikuun loppuun asti päivittäin klo 10-16 ja toukokuusta alkaen päivittäin klo 10-18.

Tervetuloa maailmanperintökohde Suomenlinnaan!

Kaikki uutiset