Talkoolaiset kitksevät kurtturuusua. Taustalla meri.

Ajankohtaista

Mikko Kuiri: Kurtturuusut kuriin Green Office -talkooväen voimin

Versot katki, kuivumaan ja hakkeeksi. Pinkkejä kukkia puskevan ruusupensaan näännyttäminen kuulostaa julmalta, mutta se on tarpeen. Kurtturuusu ei kuulu Suomenlinnaan. Se on vieraslaji, joka valtaa elintilaa maailmanperintökohteen alkuperäiseltä luonnolta ja vaikuttaa sen ekosysteemiin.

Näitä sitkeitä kasveja lähdemme torjumaan yhdessä WWF Green Office -verkoston* talkooväen kanssa Suomenlinnan rantaan toukokuun lopussa. Työn touhussa on nelisenkymmentä vapaaehtoista eri organisaatioista.

Talkoissa yhdistyvät työhyvinvointi ja luonnonsuojelu

Suomenlinnan talkoot ovat osa WWF:n ja Allergia-, iho- ja astmaliiton Terve askel luontoon -hanketta. Tapahtuma on malliesimerkki siitä, miten Green Office -ympäristöjärjestelmän puitteissa voi suojella luontoa varsin konkreettisin keinoin.

Terveys on riippuvaista luonnosta, mutta kaupungistuminen ja luonnosta vieraantuminen on heikentänyt vastustuskykyämme. Yhteys monimuotoiseen luontoon suojaa monilta sairauksilta ja luonnossa oleskelu lievittää stressiä. Maan möyriminen yhdessä on siis mainio tapa edistää myös työhyvinvointia.

Puurtamisen vastapainona talkoolaiset saavat ainutlaatuisen tilaisuuden kuulla Suomenlinnan luonnosta uudesta näkökulmasta. Ja mikäpä sen parempaa kuin viettää kesäinen työpäivä upeissa maisemissa saarella yhdessä hyvää tehden.

Ympäristöjärjestelmä osana Suomenlinnan hoitosuunnitelmaa

Kurtturuusun torjuminen on jälleen yksi palanen Suomenlinnan kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisessä. WWF:n Green Office -ympäristöjärjestelmä on nivottu osaksi Suomenlinnan hoitosuunnitelmaa ja se on tukenut hoitokuntaa pienentämään ekologista jalanjälkeen jo kahdeksan vuotta.

Suomenlinnan hoitokunnassa kiinnitetään huomiota esimerkiksi energiankulutukseen, kestävään liikkumiseen, vastuullisiin hankintoihin, lajitteluun ja kierrättämiseen. Kestäviä arjen käytäntöjä ympäristövaikutusten pienentämiseksi luodaan ja edistetään yhdessä henkilökunnan kanssa.

Suojelukohteena Suomenlinna on ainutlaatuinen myös ympäristöjärjestelmän näkökulmasta – esimerkiksi toimitilojen ikivanhat portaat vaativat omat puhdistusaineensa. Historia näkyy saaren rakennuksissa, joissa voi haasteista huolimatta noudattaa ympäristöystävällisen toimiston periaatteita ja löytää oman twistinsä ympäristöohjelman toteuttamiseen.

Parhaat tulokset saadaan, kun toimenpiteisiin sitoudutaan yhdessä ja kaveria autetaan onnistumaan – oli kyseessä sitten energiankulutuksen vähentäminen tai kurtturuusun kitkeminen.

*WWF Green Office on ympäristöjärjestelmä, jonka avulla toimistot voivat pienentää ekologista jalanjälkeään ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Green Office -verkostossa on mukana noin 150 organisaatiota ja 58 000 työntekijää eri puolilta Suomea.

Lisätietoja:

Tutustu WWF Green Office -ympäristöjärjestelmään
Terve askel luontoon -hankkeessa torjutaan vieraslajeja 

 

Mikko Kuiri
Green Office -asiantuntija
WWF Suomi

 

Kuvat: Aki-Pekka Sinikoski, Emmi Karhiaho / WWF

Kaikki uutiset