Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Suomenlinnan alue

Rakennusten historia

Suomenlinnan hoitokunta on dokumentoinut Suomenlinnan kunnostushankkeita 1970-luvulta alkaen.  Rakennusten historia -aineisto kertoo Suomenlinnan rakennusten vaiheista kuvien, tekstien ja  piirroksin.  Aineistosta löytyy kiinnostavaa tietoa lähes 200 rakennuksen käyttötarkoituksesta ja kuvia sisätiloista. Aineiston kautta pääset kurkistamaan myös suljettuina pidettyihin tiloihin ja mukana on telakkaan liittyvää aineistoa.

Tekstilähteinä on käytetty Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisemaa Suomenlinnan rakennusten historia -kirjaa (Toimituskunta: Pekka Kärki, Heikki Lahdenmäki, Liisa Eerikäinen, Helena Rosén ja Seija Linnanmäki. Kirjoituskunta: Helena Rosén, Seija Linnanmäki ja Liisa Eerikäinen 1997) sekä Suomenlinnan hoitokunnan julkaisemaa Suomenlinnan kunnostus ja uusi käyttö -teosta (toimituskunta: Reetta Amper, Netta Böök, Heikki Lahdenmäki, Rebekka Lehtola ja Synnöve Vaari. Kirjoituskunta: Jaakko Antti-Poika, Leena Häkli, Tiina Koskenniemi, Heikki Kuivaniemi, Heikki Lahdenmäki, Tuija Lind, Petri Mikonsaari, Synnöve Vaari, Milla Öystilä. 2009). Tekstit ja kuvat ovat uudelleen koonneet Minna Hanhivaara ja Jaakko Koljonen Suomenlinnan hoitokunnasta.

Kartassa käytetyt 1700-luvun ja 1800-luvun alun linnoitus­piirustukset ovat Krigsarkivetin kokoelmista. Vuosien 1808-1918 piirustukset ovat Venäläisen insinööri­kunnan kokoelmasta, jota säilytetään Kansallisarkistossa.

Valokuvat ovat peräisin pääosin Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkistosta ja mukana on myös muutamia Kansallis­kirjaston Finna-palvelun tarjoamia kuvia.

Tämä aineisto on aikaisemmin julkaistu Rakennusten historia -kartan muodossa vuorovaikutteisen ilmakuvan tukemana. Palvelu toteutettiin yhteistyössä Flycam Oy:n kanssa. Palveluntarjoaja on lopettanut yritystoimintansa joulukuussa 2023. Valitettavasti sen myötä ilmakuvakartta ei ole enää käytössä, mutta aineisto rakennuksista saarittain on saatavilla alla olevissa tiedostoissa.

Rakennukset saarittain