Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Ajankohtaista

Lonna on hyväntuulen keidas

Vesibussin kylki kolahtaa tottuneesti vasten Lonnan laituria. Laituria pitkin kulkee vanhat kiskot. Niitä pitkin saarelta on ennen kuljetettu merimiinoja.

Lonnalla on pieneen kokoonsa nähden vaiheikas historia. Vuonna 1808 Lonnassa käytiin neuvotteluja Suomenlinnan antautumisesta venäläisille. Vuonna 1880 Lonnasta tehtiin merimiinojen säilytys- ja kokoamispaikka.

Nykyisin saarella toimii ravintola, kahvila & baari sekä yleinen sauna. Vanhoissa miinamakasiineissa voi järjestää juhlia häistä yritystilaisuuksiin. Kesän aikana Lonnassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, joista tunnetuimmat ovat Stadin Juhannus ja We Jazz X Lonna.

Seitsemännelle kaudelleen ehtinyt Lonna on lunastanut paikkansa kaupunkilaisten hyväntuulen olohuoneena, jonne tullaan syömään, saunomaan ja juhlimaan.

Lonnassa tarjotaan modernia, mutta rehellistä ruokaa kauden raaka-aineista

Riina Torstensson ja Tomi Laakso seisovat Lonnan liitutaululle kirjoitetun menun edessä.Laiturilta on pienen saaren keskelle vain vajaat sata metriä. Ravintola ei ole vielä auennut, mutta sisällä on täysi tohina. Henkilökunta saapuu saarelle aamun ensimmäisellä vesibussilla ja alkaa saman tien valmistella päivän menua.

Lonnan ruokatuotteista vastaa keittiömestari Tomi Laakso. Hän on ollut mukana Lonnan toiminnassa alusta saakka. Ruuassa on alusta lähtien haluttu panostaa luomu- ja lähiruokaan.

– Haluamme pitää raaka-aineiden maut rehellisinä ja tarjota rentoa, mutta hyvin tehtyä modernia skandinaavista ruokaa, Laakso kertoo.

Ruokalista vaihtuu neljää kertaa kesän aikana aina uuden sesongin tuotteisiin painottuen. Keväällä ruokalistalla on säilyviä juureksia, kun taas kesäkuussa hyödynnetään uutta satoa. Kesän taittuessa syksyyn menussa painottuvat kotimaiset sienet, marjat ja riista.

Läpi vuosien on säilynyt myös joitakin suosikkeja, kuten mesijuurivoissa haudutettu kaali ja Ahlbergin puutarhan miniroomansalaatti.

– Myös paistettu kala on vahvasti Lonnan juttu, Laakso sanoo.

Lonnaan tullaan viettämään oman näköisiä hetkiä ja rentoutumaan

Lonnan toiminta on vuosien varrella laajentunut vähitellen. Tapahtumapäällikkö Riina Torstenssonin mukaan lonnalaisille on tärkeää olla läsnä saaren vieraille, oli kyse sitten yritystapahtumasta tai ravintolavieraista. Kaikki saaren vieraat ovat Lonnassa samanarvoisia, ja hyvä kokemus syntyy vuorovaikutuksesta henkilökunnan kanssa.

– Haluamme, että kaikilla Lonnaan tulevilla vierailla on tervetullut olo. He tulevat meille kylään ja pidämme heistä huolta. Haluamme luoda niitä hetkiä, jolloin istutaan vaikka vaan kahvikuppi kädessä ja kaikki on itse asiassa aika kivasti, Torstensson kertoo.

Tomi Laakso täydentää Lonnan kokonaisuuden syntyvän saaren kauniista miljööstä, monipuolisista palveluista ja asiakkailleen omistautuneesta henkilökunnasta.

– Toivotamme kaikki tervetulleiksi saareen nautiskelemaan, Laakso sanoo.

Siirry Lonnan sivuille.

Kaikki uutiset